Folketinget i NATO’s Parlamentariske Forsamling

Sikkerhedspolitik og forsvarspolitik er hovedemnerne for NATO’s Parlamentariske Forsamlings arbejde. 10 folketingsmedlemmer deltager i forsamlingens arbejde. Alle 31 medlemslande i NATO er fuldgyldige medlemmer af NATO’s Parlamentariske Forsamling, der dog er uafhængig af NATO.

Større

Folketingsmedlemmer i NATO’s Parlamentariske Forsamling

Delegationen fra Danmark består af 5 medlemmer og 5 stedfortrædere. Medlemmer og stedfortrædere deltager i vid udstrækning på samme vilkår ‒ dog har stedfortræderne ikke stemmeret.
  
Folketingsmedlemmernes arbejde i forsamlingen indebærer bl.a. at: 

  • deltage i politiske drøftelser i komitémøder og plenarforsamlingen
  • stille spørgsmål til NATO’s generalsekretær
  • fremsætte forslag til indhold og ændringer af udvalgsrapporter
  • debattere med udenrigspolitiske eksperter og forsvarspersonel 
Forsamlingens 2 officielle sprog er engelsk og fransk.

Formål og historie

At skabe enighed om den fremtidige udvikling af NATO blandt europæiske og nordamerikanske lovgivere er formålet med NATO’s Parlamentariske Forsamling. Forsamlingen er et forum, hvor NATO’s medlemslande og de associerede medlemmer kan diskutere spørgsmål af fælles interesse og relevans inden for sikkerhedspolitik og forsvarspolitik.  
Forsamlingen er uafhængig af NATO, men den udgør et bånd mellem de nationale parlamenter i medlemslandene og alliancen, og den yder et væsentligt bidrag til at styrke sammenholdet i alliancen.
 
Ideen om at etablere en parlamentarisk dimension til NATO opstod kort tid efter NATO’s etablering i 1949, men først 6 år senere, den 19. juli 1955, blev NATO´s Parlamentariske Forsamling etableret i NATO’s daværende hovedkvarter i Paris. 
 
En af de primære bevæggrunde til at etablere Forsamlingen var at inddrage alliancelandenes parlamenter, så de sikkerhedspolitiske drøftelser ikke kun foregik på regeringsniveau, men også på parlamentarisk niveau. 
Bruxelles er i dag NATO’s hovedkvarter. 

Organisation

Alle NATO's 31 medlemslande er fuldgyldige medlemmer af NATO’s Parlamentariske Forsamling. Medlemslandene har i alt udpeget 257 parlamentarikere fordelt i forhold til landenes størrelse. 
Tætte samarbejdspartnere er 17 andre lande – de er såkaldt associerede til Forsamlingen. Det indebærer et tæt samarbejde med Forsamlingen uden formelt medlemskab. De associerede landes forsvar træner typisk efter NATO-standarder sammen med NATO-medlemslande og har en tæt politisk dialog. 8 lande/parlamentariske forsamlinger har observatørstatus på en række af møderne i NATO’s Parlamentariske Forsamling.  

 

NATO’s Parlamentariske Forsamlings øverste organ er den stående komité (Standing Committee). 
Standing Committee består af præsidenten , 4 vicepræsidenter, 1 revisor, formændene for de nationale delegationer og næstformændene for de nationale delegationer.
 
NATO's medlemslande NATO's Parlamentariske Forsamlings medlemslande, associerende og samarbejdspartnere

Komiteer

Det løbende arbejde foregår i de 5 faste komiteer i NATO’s Parlamentariske Forsamling:

  • Den politiske komité (Political Committee)

  • Forsvars- og sikkerhedskomiteen (Defense and Security Committee)

  • Den økonomiske komité (Economics and Security Committee)

  • Den videnskabelige komité (Science and Technology Committee)

  • Komiteen for civile anliggender (Committee on the Civil Dimension of Security)

Komiteerne følger og drøfter væsentlige spørgsmål inden for deres respektive interesseområder. På den halvårlige plenarforsamling vælges et antal såkaldte rapporteurs for hver komité. Rapporteurernes hovedopgaver er at fremstille en rapport, der belyser en relevant problemstilling for komiteen, eksempelvis de sikkerhedspolitiske implikationer af konflikten mellem Rusland og Ukraine eller udvikling af nye terrorbekæmpelsesmetoder.  
Studieture og møder i komiteerne er en del af forarbejdet bag udformningen af de forskellige rapporter. 
Komiteer

Sessioner og komitémøder

2 gange årligt mødes NATO’s Parlamentariske Forsamling. Forårssessionen afholdes typisk i maj, mens efterårssessionen gennemføres i oktober eller november. 

Begge sessioner strækker sig over 4 dage. 
Studierejser og komitémøder afholdes imellem de 2 årlige sessioner. 
 
Sessionerne består af: 

  • komitémøder – komiteerne mødes hver for sig
  • plenarforsamling – alle delegerede deltager. 
Formålet med komiteernes møder er bl.a. at forberede resolutioner, der skal vedtages af plenarforsamlingen. 
På komitémøderne bliver også de forskellige udkast til rapporter drøftet. 
 
NATO’s generalsekretær deltager typisk også på plenarforsamlingen, der afslutter sessionen.
 
Delegationen var vært for den årlige session i forsamlingen, der blev afholdt i København i Bella Center Copenhagen den 6.-9. oktober 2023. Særlig krigen i Ukraine fyldte meget på dagsordenen.

Den 4.-6. december 2023 blev det årlige Transatlantic Parliamentary Forum afholdt på National Defense University i Washington D.C., USA. På forummet fremlagde amerikanske politikere, eksperter og militærfolk deres vurdering af den sikkerheds- og forsvarspolitiske situation. Desuden besøgte delegationen US Naval Academy i Annapolis for at få indblik i, hvorledes USA uddanner flådeofficerer.

Den 24.-27. maj 2024 blev den årlige forårssession afholdt i Sofia, Bulgarien. På sessionen blev der vedtaget flere resolutioner, der udtrykte fuld støtte til Ukraines frihedskamp.

Arbejdet i delegationen til NATO’s Parlamentariske Forsamling var i folketingsåret særlig præget af krigen i Ukraine.

Den årlige session i NATO’s Parlamentariske Forsamling blev holdt den 18.-21. november 2022 i Madrid, Spanien.

Den 5.-7. december 2022 blev det årlige Transatlantic Parliamentary Forum afholdt på National Defense University i Washington, D.C., USA. Under forummet redegjorde amerikanske politikere, eksperter og militære repræsentanter for de amerikanske perspektiver på den sikkerheds- og forsvarspolitiske situation. Den 19.-22. maj 2023 blev den årlige forårssession afholdt i Luxembourg, hvor flere resolutioner, der kritiserede Ruslands angreb på Ukraine, blev vedtaget.

Endvidere har delegationen arbejdet med forberedelserne af Folketingets værtskab for NATO’s Parlamentariske Forsamlings årlige session i oktober 2023.

Arbejdet i Delegationen til NATO’s Parlamentariske Forsamling har i folketingsåret i udpræget grad været præget af Ruslands invasion af Ukraine.

Efterårssessionen i NATO’s Parlamentariske Forsamling blev afholdt den 8.-11. oktober 2021 i Lissabon, Portugal. Det var den første session, der blev afholdt fysisk, siden pandemien forhindrede fysiske forsamlinger fra begyndelsen af 2020. Fra den 29. november til den 1. december 2021 blev det årlige Transatlantic Parliamentary Forum afholdt i Washington DC, USA. På forummet præsenterede amerikanske politikere, officerer, embedsmænd og forskere deres analyser af den sikkerheds- og udenrigspolitiske situation, som NATO står over for.

Den 27.- 30. maj 2022 blev den årlige forårssession afholdt i Vilnius, Litauen. Det var planen, at sessionen skulle havde været afholdt i Kiev, Ukraine (ved enkelte særlige lejligheder giver forsamlingen tilladelse til, at tætte partnerlande kan være værter for en session). Det var ikke muligt at gennemføre sessionen i Kiev grundet krigen – og Litauen tilbød at være vært for sessionen, der udelukkende omhandlede invasionen. En række resolutioner med skarp kritik af Rusland blev vedtaget.
Den 12.-16. september 2022 aflagde to komitéer besøg i Danmark og Grønland, hvor fokus var på den sikkerhedspolitiske udvikling i Arktis.
Der blev i løbet af folketingsåret desuden afholdt en række webinarer, komitémøder og ekspertbriefinger.

Efterårssessionen i NATO’s Parlamentariske Forsamling skulle have været afholdt i Athen, Grækenland, den 18.-23. november 2020. Sessionen blev i stedet gennemført virtuelt. På sessionen blev en lang række sikkerhedspolitiske udfordringer drøftet, herunder terrorisme, migration og udviklingen i Afghanistan. Medlem af den amerikanske kongres Gary Connolly blev valgt som præsident for NPA for de næste 2 år.

Den 3. februar 2021 og den 26. marts 2021 blev det årlige »Transatlantic Parliamentary Forum« holdt virtuelt. På forummet præsenterede amerikanske politikere, officerer, embedsmænd og forskere deres vurderinger af den sikkerheds- og forsvarspolitiske situation, som USA og NATO står over for.

Den 14.-17. maj 2021 blev NPA-forårssessionen gennemført virtuelt. Sessionen skulle have fundet sted i Stockholm, Sverige (ved enkelte lejligheder giver forsamlingen tilladelse til, at tætte partnerlande kan være værter for en session). På sessionen blev en række rapporter og resolutioner drøftet, herunder udviklingen i Arktis, Kinas nye globale rolle og truslen fra hybridkrigsførelse.

I løbet af folketingsåret er der desuden blevet afholdt en række webinarer, virtuelle komitémøder og ekspertbriefinger.

Medlemmer af delegationen deltog i NATO’s Parlamentariske Forsamlings efterårssession, der fandt sted i London den 11.-14. oktober 2019.

Delegationen deltog også i det årlige møde i Transatlantic Forum i Washington den 9.-11. december 2019.

Endelig har en række medlemmer af delegationen deltaget i møder i de komiteer, der hører under NATO’s Parlamentariske Forsamling.

Medlemmer af delegationen deltog i NATO’s Parlamentariske Forsamlings efterårssession, der fandt sted i Halifax, Canada, den 16.- 19. november 2018.

Delegationen deltog også i det årlige møde i Transatlantic Forum i Washington den 10.-12. december 2018. Mødet var kombineret med et tillægsprogram ved FN’s hovedkvarter i New York, hvor der var fokus på FN’s rolle i fredsbevarende operationer.

Endelig har en række medlemmer af delegationen deltaget i møder i de komiteer, der hører under NATO’s Parlamentariske Forsamling.

Medlemmer af delegationen deltog i NATO PA’s efterårssession, der fandt sted i Bukarest, Rumænien, den 6.-9. oktober 2017.

Delegationen deltog også i det årlige møde i Transatlantic Forum i Washington den 11.-13. december 2017. Mødet var kombineret med et tillægsprogram ved NATO Allied Command Transformation og US Navy i Norfolk den 14. og 15. december 2017.

Derudover deltog formanden for delegationen i det årlige møde i Standing Committee, der fandt sted i Vilnius, Litauen, den 23.-25. marts 2018 som forberedelse til den årlige forårssession.

Medlemmer af delegationen deltog endvidere i forårssessionen i Warszawa, Polen, den 25.-28. maj 2018, med et tillægsprogram med besøg ved det dansk-tysk-polske korpshovedkvarter, HQ Multinational Corps Northeast i Stettin, Polen, den 24. maj 2018. 

Endelig har en række medlemmer af delegationen deltaget i møder i de komiteer, der hører under NATO’s Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i den årlige session i Istanbul, Tyrkiet, den 18.-21. november 2016, et fællesmøde i Bruxelles, Belgien, den 18.-20. februar 2017 og forårssessionen i Tbilisi, Georgien, den 26.-29. maj 2017.
Desuden har delegationens medlemmer deltaget i diverse komitémøder, seminarer og særarrangementer arrangereret af NATO’s Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i den årlige session i Stavanger, Norge, den 9.-12. oktober 2015, Transatlantic Forum i Washington D.C., USA, den 7. og 8. december 2015, et fællesmøde i Bruxelles, Belgien, den 13.-15. februar 2016 og forårssessionen i Tirana, Albanien, den 27.-30. maj 2016.

Desuden har delegationens medlemmer deltaget i diverse komitémøder, seminarer og særarrangementer arrangereret af NATO’s Parlamentariske Forsamling. Særlig kan fremhæves et besøg af NATO’s Parlamentariske Forsamlings Videnskabskomité i Danmark, Grønland og Færøerne den 15.-19. august 2016.

Delegationen deltog i den årlige session i Haag, Nederlandene, den 21.-24. november 2014, Transatlantic Forum i Washington, D.C., USA, den 8.-9. december 2014, fællesmøde i Bruxelles, Belgien, den 14.-16. februar 2015 og forårssessionen i Budapest, Ungarn, den 15.-18. maj 2015.

Endvidere har delegationens medlemmer deltaget i en række komitémøder, seminarer og særarrangementer som en del af arbejdet i NATO’s Parlamentariske Forsamling. Der har bl.a. været en del arrangementer i anledningen af 60-årsjubilæet for NATO’s Parlamentariske Forsamling, som blev etableret den 18. juli 1955.