Folketinget i Den Interparlamentariske Union – IPU

Verdensomspændende parlamentarisk dialog, fred og mellemfolkeligt samarbejde samt udvikling af det repræsentative demokrati er hovedemnerne for Den Interparlamentariske Unions (IPU) arbejde. 178 parlamenter fra hele verden er medlemmer af IPU.

Større

Folketingsmedlemmer i Den Interparlamentariske Union

Delegationen fra Danmark består af 8 medlemmer, og der er 8 stedfortrædere. Efter IPU’s vedtægter kan op til 8 medlemmer fra lande af Danmarks størrelse deltage i de enkelte konferencer. 
 
Folketingsmedlemmernes arbejde i Den Interparlamentariske Union består bl.a. i at

  • deltage i debatter i de stående udvalg
  • tale under generaldebatterne
  • danne netværk og debattere i ad hoc-udvalg

Formål og historie

Den Interparlamentariske Union er et center for dialog og parlamentarisk diplomati blandt lovgivere, og IPU repræsenterer ethvert politisk system og alle de væsentligste politiske tendenser i verden.

178 parlamenter fra hele verden er medlemmer, og hovedsædet ligger i Genève.

Ideen om at samle parlamentarikere fra alle lande opstod i sidste halvdel af 1800-tallet, og den første konference blev afholdt i 1889.

Formålet var at fremme fred og internationalt samarbejde. Den Interparlamentariske Union dannede grundlaget for vore dages formaliserede multilaterale internationale samarbejde.  

IPU arbejdede tidligt for, at der skulle oprettes en international institution, hvor de forskellige landes regeringer kunne samarbejde. Dette arbejde var bl.a. medvirkende til, at FN blev oprettet.

IPU har observatørstatus i FN's generalforsamling og er i løbende dialog med FN om at styrke samarbejdet.

Se oversigt over IPU's medlemmer Se IPU's hjemmeside

IPU’s organisering

Hovedelementerne i Den Interparlamentariske Unions arbejde er afholdelsen af en stor konference hvert forår, som på skift finder sted i et af IPU’s medlemslande, og en lidt mindre efterårskonference, der som regel finder sted i Genève.
 
Under konferencerne er der møder i følgende organer:

  • Plenarforsamlingen
  • Udvalget for fred og international sikkerhed
  • Udvalget for bæredygtig udvikling
  • Udvalget for demokrati og menneskerettigheder
  • Udvalget vedrørende FN
  • Mødet for kvindelige parlamentarikere
  • Forum for unge parlamentarikere


Møderne i disse organer er åbne for alle.
Specialiserede komiteer findes der også en række af. De holder møder for lukkede døre, og man skal vælges specielt til disse komiteer. En af de vigtigste specialiserede komiteer er Komiteen for parlamentarikeres menneskerettigheder, der behandler konkrete sager om krænkelse af parlamentarikeres menneskerettigheder.

Tematiske konferencer afholdes efter behov i samarbejde med de nationale parlamenter og FN’s særorganisationer. Det sker ofte i forbindelse med regeringskonferencer i det pågældende FN-organ. Det kan f.eks. være i forbindelse med klimakonferencer.

Se oversigt over IPU’s udvalg, arbejdsgrupper og ad hoc-organer

Arbejdet i udvalgene

Udvalgene drøfter og vedtager resolutioner om emner, der er vedtaget et år tidligere. Når de konkrete emner er valgt, udpeges der to såkaldte rapporteurer, der skriver udkast til resolutioner og baggrundsrapporter. På de konferencer, hvor der ikke skal vedtages resolutioner, afholdes paneldebatter m.m., der indgår i rapporteurernes tekster til vedtagelse på den efterfølgende konference.

Hastedebatter om en pludseligt opstået krise, f.eks. en naturkatastrofe eller en politisk krise, afholdes under hver konference. Emnet for debatten, der leder til vedtagelse af en resolution, besluttes først under selve konferencen efter forslag fra medlemslandene.

Samarbejdet med andre lande i Den Interparlamentariske Union

IPU’s medlemslande er organiseret i 6 geopolitiske grupper. Danmark er medlem af den såkaldte 12+-gruppe, der har 47 medlemmer, hovedsagelig de industrialiserede lande. De geopolitiske grupper mødes i forbindelse med IPU-konferencerne for at koordinere holdninger forud for drøftelserne og afstemningerne på selve konferencen.
 
De 5 nordiske lande har også et velfungerende samarbejde, hvor landene på skift er formand for det nordiske samarbejde. Der holdes møder i den nordiske kreds forud for hver IPU-konference. 
Se oversigt over de geopolitiske grupper

Medlemmer af Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse deltog i folketingsåret 2023-24 i en række aktiviteter relateret til Den Interparlamentariske Union (IPU). Heriblandt kan følgende fremhæves:

  • IPU’s efterårssession fandt sted den 23.-27. oktober 2023 i Luanda, Angola. Hovedtemaet for sessionen var: Parliamentary Action for peace, justice and strong institutions, hvilket knytter an til FN’s bæredygtighedsmål 16. Ud over at deltage i det officielle program havde delegationen bl.a. et møde med den tanzaniske parlamentsformand, Tulia Ackson, som stillede op og blev valgt som præsident for IPU for de kommende 3 år. Der blev også afholdt et bilateralt møde med delegationen fra Sydkorea.
  • Den 8. og 9. februar 2024 deltog delegationen i IPU’s årlige parlamentariske høring ved FN i New York. Hovedtemaet for høringen var: Putting an end to conflicts: Prescriptions for a peaceful future. Dagene forud for sessionen, den 5.-7. februar, deltog delegationen, sammen med de øvrige fire nordiske delegationer, i et studiebesøg i Washington D.C., hvor der bl.a. var arrangeret møder med repræsentanter for Kongressen, State Department (Udenrigsministeriet), Pentagon og udenrigspolitiske tænketanke.

    Formandskaberne for de nordiske IPU-delegationer mødtes den 7. og 8. marts 2024 i Oslo for at forberede deltagelsen i den kommende IPU-session den 23.-27. marts i Genève, Schweiz. Et dansk forslag til såkaldt emergency item om situationen i Mellemøsten (Gaza) fik bred opbakning fra de øvrige fire nordiske delegationer.

  • IPU’s forårssession fandt sted den 23.-27. marts 2024 i Genève, Schweiz. Hovedtemaet for sessionen var: Parliamentary Diplomacy: Building Bridges for Peace and Understanding. Delegationen benyttede i høj grad sessionen til at fremme delegationens forslag til emergency item om situationen i Mellemøsten (Gaza). På trods af bred tilslutning i forsamlingen opnåede det dansk initierede forslag ikke det påkrævede kvalificerede flertal til at blive udvalgt som emergency item.

    Delegationen havde under sessionen en række bilaterale møder, herunder med delegationen fra Armenien, oppositionslederen fra Thailand, Pita Limjaroenrat, og repræsentanter for parlamentet i Myanmar. Delegationen fik også en briefing af højtstående repræsentanter for FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR.

  • To medlemmer af Folketingets delegation deltog i IPU’s 10. session for unge parlamentarikere den 12.-14. september 2024, der blev afholdt i Armeniens hovedstad, Jerevan. Temaet for sessionen var: Avoiding lost generations: Preserving education and employment in all circumstances.

    Et af delegationens medlemmer var oplægsholder i forbindelse med dagsordenspunktet: Countdown to 2030: Where are we on youth education and employment? Der blev afholdt bilaterale møder med delegationerne fra Sydkorea og Bahrain og et møde mellem repræsentanter for de deltagende nordiske lande (Danmark og Norge) og for de deltagende golfstaters parlamenter (Qatar, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain).

  • Den 27. september 2024 gennemførte de nordiske delegationers formandskaber et virtuelt møde med henblik på at drøfte kommende fælles aktiviteter og forberede den forestående IPU-session den 13.-17. oktober 2024 i Genève, Schweiz.

Medlemmer af Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse deltog i folketingsåret 2022-23 i en række aktiviteter relateret til den Interparlamentariske Union (IPU). Heriblandt kan følgende fremhæves:

  • IPU’s efterårssession fandt sted den 11.-15. oktober 2022 i Kigali, Rwanda. Hovedtemaet for sessionens generaldebat var »Gender equality and gender-sensitive parliaments as drivers of change for a more resilient and peaceful world«. Delegationen havde desuden bilaterale møder med repræsentanter for Rwandas parlament og med medlemmer af oppositionen. Under opholdet aflagde delegationen bl.a. besøg ved Kigali Genocide Memorial.
  • Den 13. og 14. februar 2023 deltog delegationen i IPU’s årlige parlamentariske høring ved FN i New York. Hovedtemaet for høringen var »Water for people and planet: stop the waste, change the game, invest in the future«. Formålet var bl.a. at give et parlamentarisk input til FN’s vandkonference den 22.-24. marts 2023.
    I forlængelse af sessionen holdt de nordiske IPU-delegationer et møde den 15. februar 2023 i Washington, D.C., som led i forberedelsen af den kommende IPU-session i Bahrain.
    Den 16. og 17. februar deltog bestyrelsen i en studietur i Washington, D.C., sammen med de øvrige nordiske delegationer.
  • IPU’s forårssession fandt sted den 11.-15. marts 2023 i Manama, Bahrain. Hovedtemaet for sessionen var »Promoting peaceful coexistence and inclusive societies: Fighting intolerance«. Delegationen benyttede anledningen til at gøre opmærksom på situationen for den dansk-bahrainske statsborger Abdulhadid al-Khawaja, som har siddet fængslet i Bahrain siden 2011 på et grundlag, som en FN-arbejdsgruppe har beskrevet som arbitrært. Gentagne henvendelser fra delegationen til de bahrainske myndigheder med anmodning om tilladelse til at besøge al-Khawaja af humanitære årsager, blev ikke imødekommet.
  • Den 28. og 29. september 2023 holdt de nordiske IPU-delegationer et fælles møde i Stockholm, Sverige, som led i forberedelsen af efterårets IPU-session den 23.-27. oktober 2023 i Luanda, Angola.

Medlemmer af Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse deltog i folketingsåret 2021-22 i en række aktiviteter relateret til Den Interparlamentariske Union (IPU). Heriblandt kan følgende fremhæves:

  • IPU’s efterårssession fandt sted den 26.-30. november 2021 i Madrid, Spanien. Hovedtemaet for sessionens generaldebat var »Contemporary challenges to democracy: Overcoming division and building community«.
  • Sammen med de øvrige nordiske delegationer til IPU gennemførtes den 27. og 28. januar 2022 et studiebesøg i Genève til IPU’s hovedkvarter og Verdenssundhedsorganisationen, WHO (FN).
  • Den 14.-16. februar 2022 gennemførtes sammen med de øvrige nordiske IPU-delegationer et studiebesøg i Washington D.C. Studiebesøget lå umiddelbart forud for IPU’s årlige parlamentariske høring ved FN i New York, som fandt sted den 17. og 18. februar, også med deltagelse fra Folketingets IPU-delegation.
  • Det islandske formandskab for samarbejdet mellem de nordiske IPU-delegationer afholdt møde i Keflavík, Island, den 7. og 8. marts 2022 som led i forberedelsen af den forestående IPU-session i Indonesien.
  • IPU’s forårssession blev afholdt den 20.-24. marts 2022 i Nusa Dua, Indonesien. Hovedtemaet for sessionens generaldebat var »Getting to zero: Mobilizing parliaments to act on climate«.
  • Den 21. og 22. september 2022 gennemførtes i Reykjavìk, Island, et fælles møde for de nordiske IPU-delegationer med henblik på at forberede den forestående IPU-session i Kigali, Rwanda, i den efterfølgende måned.

Medlemmer af Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse deltog i folketingsåret 2020-21 i en række aktiviteter:

  • Den 1.-4. november 2020 var der ekstraordinært virtuelt møde i IPU’'s Governing Council. Der blev bl.a. valgt en ny præsident for organisationen.

  • Den 19. oktober 2020 blev der holdt et virtuelt forberedende møde forud for sessionen i 12+-gruppen, som er den geopolitiske gruppering, hvor Danmark indgår.

  • Den 26. oktober 2020 fandt et virtuelt koordinationsmøde for de nordiske IPU-delegationer sted forud for sessionen.

  • Den 17. og 18. februar 2021 afholdtes IPU’s og FN’s årlige høring for parlamentarikere. Høringen holdes normalt i New York, men var denne gang virtuel. Der var særlig fokus på bekæmpelse af korruption i medlemslandenes statslige myndigheder.

  • Den 1. marts 2021 afholdt de nordiske IPU-delegationer et virtuelt seminar om håndteringen af covid-19 i de nordiske lande.

  • Den 11. marts 2021 afholdt IPU-delegationen et virtuelt møde med den britiske IPU-delegation.

  • Den 24.-28. maj 2021 afholdtes for første gang en fuld IPU-session i virtuelt format. Hovedtemaet for sessionen var »Overcoming the pandemic today and building a better tomorrow: The role of parliaments«. Forud for sessionen afholdtes to forberedende virtuelle møder i 12+-gruppen henholdsvis den 26. april og den 21. maj 2021. Den 19. maj 2021 afholdtes endvidere et virtuelt koordinationsmøde for de nordiske IPU-delegationer.

  • Den 7. og 8. september 2021 var IPU og det østrigske parlament værter for den femte verdenskonference for parlamentsformænd, som i år blev afholdt i Wien. Karen Ellemann (V), 1. næstformand for Folketinget, deltog. Konferencens tema var »Parliaments for peace, people and planet«.

  • Den 22.-24. september 2021 var den finske IPU-delegation vært for et møde for de nordiske IPU-delegationer.

Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse deltog i Den Interparlamentariske Unions (IPU) session i Beograd, Serbien, den 13.-17. oktober 2019.

Endvidere deltog gruppen i IPU’s årlige FN-høring i New York den 16.-21. februar 2020 efterfulgt af tillægsprogram i Washington.

Dansk Interparlamentarisk Gruppe har deltaget i konferencer i Den Interparlamentariske Union (IPU)  i Genève, Schweiz, den 14.-18. oktober 2018 og i Doha, Qatar, den 6.-10. april 2019.
Forud for begge konferencer deltog formandskabet for gruppen i nordiske formøder i Kiruna, Sverige, den 19.-21. september 2018 og i Oslo den 14. og 15. marts 2019.

Endvidere deltog gruppen i IPU’s FN-høring i New York den 20.-22. februar 2019.

Dansk Interparlamentarisk Gruppe har deltaget i Den Interparlamentariske Unions (IPU) konferencer i Sankt Petersborg, Rusland, den 14.-18. oktober 2017 og i Genève, Schweiz, den 24.-28. marts 2018. Forud for begge konferencer deltog gruppen i nordiske formøder i Reykjavik, Island, den 21. og 22. september 2017 og i Uppsala, den 8. og 9. marts 2018.

Endvidere deltog gruppen i IPU’s FN-høring i New York den 21.-23. februar 2018.

Dansk Interparlamentarisk Gruppe har deltaget i Den Interparlamentariske Unions (IPU) konferencer i Genève, Schweiz, den 21.-27. oktober 2016 og i Dhaka, Bangladesh, den 1.-5. april 2017. Forud for begge konferencer deltog gruppen i nordiske formøder i henholdsvis Finland og Island.

Dansk Interparlamentarisk Gruppe har deltaget i Den Interparlamentariske Unions (IPU) konferencer i Genève, Schweiz, den 17.-21. oktober 2015 og i Lusaka, Zambia, den 19.-23. marts 2016. Forud for begge konferencer deltog gruppen i nordiske formøder i henholdsvis København, hvor Folketinget var vært, og i Helsingfors.

Dansk Interparlamentarisk Gruppe har deltaget i Interparlamentarisk Unions (IPU) konferencer i Genève, Schweiz, den 12.-16. oktober 2014 og i Hanoi, Vietnam, den 27. marts-1. april 2015. Forud for begge konferencer deltog gruppen i nordiske formøder i Oslo og i København, hvor Folketinget var vært.

Leksikon

Gå til leksikon

Delegationer

En delegation er en gruppe af folketingsmedlemmer, som Folketinget sender af sted til møder i de internationale parlamentariske forsamlinger.

Udvalg

Folketinget har 30 faste udvalg. Hertil kommer en række særlige udvalg, kommissioner og delegationer.