Folketinget i Europarådet

Demokrati, menneskerettigheder og retssamfundet er kerneområderne for Europarådets arbejde. Rådet har 46 medlemslande, som i alt tæller omkring 675 millioner europæere. 10 folketingsmedlemmer deltager i Europarådets arbejde.

Større

Folketingsmedlemmer i Europarådets Parlamentariske Forsamling

Delegationen fra Danmark består af 5 medlemmer og 5 stedfortrædere, udpeget af folketingsgrupperne i forhold til deres størrelse i Folketinget. Medlemmer og stedfortrædere deltager på lige fod i Europarådets arbejde. 

Folketingsmedlemmernes arbejde i Europarådet består bl.a. i at:

  • deltage i debatterne i plenum
  • skrive rapporter på vegne af en af rådets komiteer
  • stille spørgsmål til Ministerkomiteen
  • fremsætte forslag til fremtidige rapporter og samle flertal for dem 
  • fungere som valgobservatører i lande i og uden for Europa
Medlemmerne deltager i de 4 årlige sessioner og i møder i komiteerne mellem sessionerne. Hvert medlem og hver stedfortræder er som hovedregel medlem eller stedfortræder i en eller flere af de 9 komiteer, der er nævnt nedenfor i afsnittet om Den Parlamentariske Forsamling. 

Medlemslande optages i Europarådet, på betingelse af at de undertegner og ratificerer Europarådets konventioner, ændrer lovgivningen i overensstemmelse hermed, etablerer demokratiske institutioner m.m. 

Overvågningen af, at de nye medlemmer opfylder de betingelser, foregår, ved at Den Parlamentariske Forsamling udpeger et par medlemmer, der har til opgave nøje at følge med i den demokratiske udvikling i det pågældende land og aflægge rapport til Forsamlingen herom. Danske folketingsmedlemmer har ved flere lejligheder haft denne særlige opgave, også kaldet monitorering.

De politiske grupper, som Den Parlamentariske Forsamling er opdelt i på tværs af landegrænser, deltager folketingsmedlemmerne også i. De grupper svarer i grove træk til de politiske partier i Folketinget og forbereder på samme måde arbejdet ud fra den politiske synsvinkel. 

Europarådets historie og formål

Formålet med Europarådet, da det blev oprettet i 1949 som reaktion på 2. verdenskrig, var at sikre stabilitet i Europa.
10 lande, herunder Danmark, var med til at oprette Europarådet. Siden er flere lande kommet til, og specielt efter Berlinmurens fald i 1989 har Europarådet optaget en lang række nye medlemslande. Europarådet består i dag af 46 lande, som i alt tæller omkring 675 millioner europæere. 
Kerneområderne for Europarådet er demokrati, menneskerettigheder, retssamfundet og den fælles kulturarv. De vigtigste opgaver for Europarådet i dag er at understøtte demokratiske værdier og opbygning af demokratiske institutioner.
Se listen over Europarådets 46 medlemslande

Europarådet og EU

Europarådet er ikke en del af EU. Europarådet holder til i Strasbourg, mens EU’s hovedsæde er i Bruxelles. Dog mødes Europa-Parlamentet, som er en EU- institution, også i Strasbourg.
Det blå flag med de gule stjerner er desuden fælles for Europarådet og EU.

EU’s 27 medlemslande er alle medlemmer af Europarådet, som derudover har 19 ikke-EU-medlemslande.
En af Europarådets vigtigste opgaver i dag er derfor at undgå, at der dannes nye skillelinjer i Europa, f.eks. mellem de lande, der er medlemmer af EU, og dem, der ikke er.

Europarådets politiske organer

Det politiske arbejde i Europarådet foregår i
  • Ministerkomiteen 
  • Den Parlamentariske Forsamling 
  • Kongressen af Lokale og Regionale Myndigheder

Ministerkomiteen

Udenrigsministrene i medlemslandene udgør Ministerkomiteen, der er Europarådets besluttende organ.

Kongressen af Lokale og Regionale Myndigheder

Folkevalgte kommunal- og regionalpolitikere udgør Kongressen af Lokale og Regionale Myndigheder, der er rådgivende i forhold til Ministerkomiteen.

Den Parlamentariske Forsamling

Den Parlamentariske Forsamling består af 306 medlemmer og 306 stedfortrædere, der er udpeget af og blandt medlemmerne af de 46 nationale parlamenter. 

Parlamentarikerforsamlingen mødes til sessioner i Strasbourg 4 gange om året. Sessionen varer en uge hver gang.
Forsamlingen fungerer som rådgivende organ for Ministerkomiteen og varetager desuden opgaver med at overvåge og beskrive den politiske og demokratiske udvikling i nyere medlemslande. Denne overvågning inkluderer tillige valgobservation.

Se Den Parlamentariske Forsamlings hjemmeside: Parliamentary Assembly of the Council of Europe (coe.int)

Den Parlamentariske Forsamlings arbejde forberedes i 9 komiteer, som kun har engelske navne

  • Committee on Political Affairs and Democracy
  • Committee on Legal Affairs and Human Rights 
  • Committee on Social Affairs, Health and Sustainable Development  
  • Committee on Migration, Refugees and Displaced Persons
  • Committee on Culture, Science, Education and Media
  • Committee on Equality and Non-Discrimination
  • Committee on Honouring of Obligations and Commitments by Member States (Monitoring Committee)
  • Committee on Rules of Procedures, Immunities and Institutional Affairs 
  • Committee on the Election of Judges to the European Court of Human Rights

 

Komiteerne behandler de forslag, som enkeltmedlemmer har fremsat, og udarbejder på baggrund af dem en rapport, som behandles i plenum under en af sessionerne i Den Parlamentariske Forsamling. 

Rapporterne kan indeholde anbefalinger til Ministerkomiteen, til de enkelte medlemslande og til Forsamlingen selv. 
Medlemmerne af Den Parlamentariske Forsamling kan stille spørgsmål til Ministerkomiteen til mundtlig eller skriftlig besvarelse.

Europarådets konventioner

Den europæiske menneskerettighedskonvention fra 1950, som bl.a. handler om menneskets ret til at leve og til at ytre sig frit, er en hovedhjørnesten i Europarådets arbejde for demokrati og menneskerettigheder. Ud over denne konvention har Europarådet vedtaget en lang række øvrige konventioner, som alle medlemslande er forpligtet til at overholde.
Se listen over Europarådets konventioner

Menneskerettighedsdomstolen

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg er oprettet i medfør af menneskerettighedskonventionen.

Borgere i alle 46 medlemslande kan indgive klage til Menneskerettighedsdomstolen, og dens domme er bindende for alle medlemslande. 
Se Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Medlemmer af Folketingets delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling deltog i folketingsåret 2023-24 i en række aktiviteter relateret til Europarådet og den parlamentariske forsamlings arbejde. Heriblandt kan følgende fremhæves:

  • Europarådets Parlamentariske Forsamlings session den 9.-13. oktober 2023 i Strasbourg.
  • Møde i den parlamentariske forsamlings standing committee den 27. og 28. november 2023 i Liechtenstein.
  • Europarådets Parlamentariske Forsamlings session den 22.-26. januar 2024 i Strasbourg.
  • Europarådets Parlamentariske Forsamlings session den 15.-19. april 2024 i Strasbourg.
  • Møde i den parlamentariske forsamlings standing committee den 23. og 24. maj 2024 i Litauen.
  • Europarådets Parlamentariske Forsamlings session den 24.-28. juni 2024 i Strasbourg.

I forbindelse med sessionerne og i perioderne mellem sessionerne deltog medlemmer af delegationen desuden i en række møder i primært Paris og Strasbourg i de fagkomitéer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling. 

Den 6. maj 2024 var delegationen vært for et arrangement i Folketinget i anledning af Europarådets 75-årsjubilæum.

Den 27. og 28. maj 2024 var delegationen endvidere vært i Folketinget for et møde i Europarådets Parlamentariske Forsamlings Kulturkomité.

Den 27.-30. august 2024 foretog medlemmer af europarådsdelegationen en studierejse til Kosovo. Formålet med rejsen var særlig at få indblik i den aktuelle situation i Kosovo i lyset af Kosovos ansøgning om medlemskab af Europarådet. I forbindelse med rejsen havde delegationen møder med bl.a. Kosovos premiereminister, Albin Kurti, Kosovos ombudsmand og medlemmer af Kosovos parlament, herunder repræsentanter for parlamentets multietniske gruppe.
Delegationen besøgte også det nordlige Kosovo, hvor den havde møder med kosovoserbiske partier og bevægelser.
Endelig besøgte delegationen danske udsendte styrker i henholdsvis NATO KFOR-hovedkvarteret og NATO KFOR Camp ved Novo Selo. KFOR er forkortelse for Kosovo FORce som er en NATO-ledet international stabiliseringsstyrke.

Arbejdet i Europarådets Parlamentariske Forsamling var i folketingsåret 2022-23 i høj grad præget af krigen i Ukraine og forberedelsen og afholdelsen af Europarådets topmøde den 16. og 17. maj 2023 i Reykjavík med deltagelse af medlemslandenes stats- og regeringsledere. Topmødet udmundede i en revision af Reykjavíikdeklarationen fra 2016. Revisionen forpligter de nordiske lande til fuld gensidig anerkendelse af uddannelseskvalifikationer og afskaffer derved mobilitetshindringer på uddannelsesområdet.

Forud for topmødet deltog delegationen i forberedelsen af topmødet, bl.a. i arbejdet omkring udarbejdelsen og vedtagelsen af en resolution i den parlamentariske forsamling som optakt til topmødet.
I forbindelse med selve topmødet i Reykjavík deltog delegationens formandskab i et møde i den parlamentariske forsamlings standing committee. 

I løbet af folketingsåret deltog medlemmer af delegationen i en række møder og aktiviteter relateret til arbejdet i Europarådets Parlamentariske Forsamling. Heriblandt kan følgende fremhæves:

  • Europarådets Parlamentariske Forsamlings session den 23.-27. januar 2023 i Strasbourg.
  • Møde i den parlamentariske forsamlings standing committee den 2. og 3. februar 2023 i Haag.
  • Europarådets Parlamentariske Forsamlings session den 24.-28. april 2023 i Strasbourg.
  • Møde i den parlamentariske forsamlings standing committee den 26. maj 2023 i Riga.
  • Europarådets Parlamentariske Forsamlings session den 19.-23 juni 2023 i Strasbourg.

I forbindelse med sessionerne og i perioderne mellem sessionerne deltog medlemmer af delegationen desuden i en række møder i primært Paris og Strasbourg i de fagkomitéer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Herudover var delegationen vært i København for en fact-finding mission med besøg af en delegation fra Europarådets Parlamentariske Forsamlings Ligestillingskomité, som hørte om de danske erfaringer med forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder. Delegationen havde møder med flere eksperter på området, og erfaringerne fra besøget blev efterfølgende inkluderet i en rapport med en række anbefalinger til medlemslandene.

Den 11. og 12. oktober 2021 var delegationen vært i København for en fact finding mission med besøg af en delegation fra Europarådets Parlamentariske Forsamlings sundhedskomité, som hørte om de danske erfaringer med nedbringelse af afhængighed af receptpligtig medicin. Sundhedskomitéen talte med en række eksperter på området, og erfaringerne fra fact finding-undersøgelsen blev efterfølgende inkluderet i en rapport om emnet indeholdende en række anbefalinger til medlemslandene. En resolution og en anbefaling blev efterfølgende enstemmigt vedtaget af den parlamentariske forsamling.

Den 24.-26. november 2021 deltog delegationsformanden i et møde i Rom i den parlamentariske forsamlings standing committee, og den 10. og 11. marts 2022 deltog delegationsformanden i et fact finding-besøg i Bosnien-Hercegovina med fokus på den aktuelle politiske situation i landet.

Den 27.-30. december 2021 foretog medlemmer af delegationen en rejse til Tyrkiet for at udvise støtte til bl.a. fængslede oppositionspolitikere i landet.

Delegationen deltog i tre ordinære sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling i Strasbourg henholdsvis den 24.-28. januar 2022, den 25.-29. april 2022 og den 20.-24. juni 2022. I forbindelse med sessionerne og i perioderne mellem sessionerne deltog delegationens medlemmer i en række møder i primært Paris, Strasbourg eller virtuelt i de fagkomitéer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Den 14. og 15. marts 2022 deltog delegationen i en hasteindkaldt ekstraordinær session i Strasbourg, hvor Ruslands invasion af Ukraine var på dagsordenen. Den parlamentariske forsamling udtrykte i den forbindelse enstemmigt støtte til øjeblikkelig eksklusion af Rusland fra Europarådet. Den 16. marts 2022 blev Rusland ekskluderet af Europarådet af en enig ministerkomité.

Delegationen deltog i to ordinære sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling, som begge blev afholdt i Strasbourg, Frankrig, henholdsvis fra den 21. til den 24. juni 2021 og fra den 27. september til den 1. oktober 2021. I forbindelse med sessionerne deltog delegationens medlemmer i en række møder i de fagkomitéer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Årets to øvrige ordinære sessioner blev gennemført virtuelt grundet situationen med covid-19. Delegationen deltog heri, ligesom delegationens medlemmer deltog virtuelt i en række møder i forsamlingens fagkomitéer.

Delegationen deltog i to sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling, som begge blev afholdt i Strasbourg, Frankrig, henholdsvis fra den 30. september til den 4. oktober 2019 og den 27.-31. januar 2020.

Årets to øvrige ordinære sessioner blev aflyst grundet situationen med covid-19. Som erstatning herfor blev afholdt et virtuelt Enlarged Standing Committee-møde i oktober 2020.

Herudover deltog delegationens medlemmer i en række møder i de komiteer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling. Inden situationen med covid-19 afholdtes komitémøderne som fysiske møder, som primært fandt sted i Strasbourg i forbindelse med sessionerne samt i Europarådets lokaler i Paris. Under situationen med covid-19 blev komitémøderne afholdt som virtuelle møder.

Desuden deltog Folketingets formand i en konference for parlamentsformændene i Europarådets medlemslande. Konferencen blev afholdt den 23.-25. oktober 2019 i Europarådets domicil i Strasbourg. På dagsorden var bl.a. implementeringen af FN’s 2030-verdensmål og parlamenternes arbejde hermed.

Delegationen deltog i årets fire sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling, som alle blev afholdt i Strasbourg, Frankrig, henholdsvis den 8.-12. oktober 2018, den 21.-25. januar 2019, den 8.-12. april 2019 og den 24.-28. juni 2019.

Herudover har delegationens medlemmer deltaget i en række møder i de komiteer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling. Komitémøderne har primært fundet sted i Strasbourg i forbindelse med sessionerne og i Europarådets lokaler i Paris.

Delegationen deltog i årets fire sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling, som alle blev afholdt i Strasbourg, Frankrig, henholdsvis den 9.-13. oktober 2017, den 22.-26. januar 2018, den 23.-27. april 2018 og den 25.-29. juni 2018.

Danmark var fra november 2017 til maj 2018 formandsland for Europarådet, og den danske delegation var i den forbindelse vært for et møde i Den Parlamentariske Forsamlings Bureau og Standing Committee den 23. og 24. november 2017 i Folketinget, ligesom delegationen var vært for et møde og en høring i Den Parlamentariske Forsamlings Committee on Equality and Non-Discrimination den 1. og 2. marts 2018, som ligeledes afholdtes i Folketinget.

Et medlem af delegationen deltog to gange som valgobservatør i forbindelse med præsidentvalget i Tyrkiet, som foregik den 24. juni 2018.

Endelig har delegationens medlemmer deltaget i en række øvrige møder i de komiteer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i årets fire sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling, som alle blev afholdt i Strasbourg, Frankrig, henholdsvis den 10.-14. oktober 2016, den 23.-27. januar 2017, den 24.-28. april 2017 og den 26.-30. juni 2017.

Et medlem af delegationen deltog som valgobservatør i forbindelse med folkeafstemning i Tyrkiet den 16. april 2017.

Som optakt til det danske formandskab for Europarådet fra november 2017 til maj 2018 var den danske delegation vært for et møde i Den Parlamentariske Forsamlings Committee on Culture, Science, Education and Media i Aarhus den 3. og 4. april 2017 i anledning af Aarhus som europæisk kulturhovedstad og konferencen SportAccord, ligesom delegationen var vært for et møde i Den Parlamentariske Forsamlings Committee on Political Affairs and Democracy på Bornholm den 14. og 15. juni 2017, hvor komiteens medlemmer også havde lejlighed til at deltage i folkemødets første dag.

Endelig har delegationens medlemmer deltaget i en række øvrige møder i de komiteer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i årets fire sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling, som alle blev afholdt i Strasbourg, Frankrig, henholdsvis den 28. september – 2. oktober 2015, den 25.-29. januar 2016, den 18.-22. april 2016 og den 20.-25. juni 2016.

Desuden deltog medlemmer af delegationen i en studierejse til Ukraine den 12.-16. september 2016 på baggrund af den store rolle, situationen i Ukraine har spillet i forsamlingen de seneste år.

Endelig har delegationens medlemmer deltaget i en række møder i de komiteer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i årets fire sessioner i Europarådets Parlamentariske Forsamling den 29. september – 3. oktober 2014, den 26.-30. januar 2015, den 20.-24. april 2015 og den 22.-26. juni 2015, alle i Strasbourg, Frankrig.

Desuden deltog medlemmer af delegationen i en studierejse til Jordan den 9.-13. februar 2015 i forbindelse med Jordans ansøgning om status som Partner for Democracy i Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Et medlem af delegationen deltog som valgobservatør ved valget i Bosnien-Hercegovina den 12. oktober 2014.

Endelig har delegationens medlemmer deltaget i en række møder i de komiteer, der hører under Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Leksikon

Gå til leksikon

Delegationer

En delegation er en gruppe af folketingsmedlemmer, som Folketinget sender af sted til møder i de internationale parlamentariske forsamlinger.

Europarådet

Europarådet er en international organisation med 46 europæiske medlemslande. Det har til formål at fremme demokrati, menneskerettigheder og retssamfundet.

Menneskerettigheder

EU-Domstolen har i sin domspraksis anerkendt principperne i Europarådets europæiske menneskerettighedskonvention. Respekten for menneskerettighederne bekræftes i præamblen til fællesakten fra 1986 og er siden indarbejdet i artikel 6 i Traktaten om Den Europæiske Union (TEU).