Den Arktiske Delegations arbejde

Delegationen beskæftiger sig med emner fra sikkerhedspolitik til miljøbeskyttelse og bæredygtig erhvervsudvikling. Formålet er at få indflydelse på udviklingen af det arktiske samarbejde. 

Større

Arbejdet i Den Arktiske Delegation

Folketingets delegation deltager i møder, seminarer, konferencer og rejser, hvor arktiske spørgsmål behandles:  

  • Den Arktiske Parlamentarikerkonference: deltage i drøftelser af arktiske initiativer og problemstillinger 
  • Delegationsmøder og andre relevante møder og konferencer
  • Debatter med andre arktiske parlamentarikere 
  • Møder med relevante danske ministre
  • Fremsætte forslag til arktiske initiativer
  • Studieture af relevans for det arktiske samarbejde.

Delegationen vil således deltage i Den Arktiske Parlamentariker kongres og vælge Folketingets repræsentant i Den Arktiske Parlamentarikerkomité.
Læs mere om Den Arktiske Parlamentarikerkomité

Møder og rejser


Delegationen har som udgangspunkt ikke en fast mødedag. Den mødes efter aftale med delegationsformanden, og kan deltage i studie- og delegationsrejser.

Den Arktiske Delegation

Formålet med Folketingets delegation vedrørende Arktis er at styrke Folketingets engagement inden for det arktiske område og at forankre det arktiske arbejde i Folketingets almindelige arbejde.

  • Delegationen har siden sit konstituerende møde den 10. september 2019 arbejdet med tre prioriterede områder:
  • Kongerigets arktiske strategi.
  • Den militærstrategiske situation i Arktis.

Klimasamarbejde og forskningssamarbejde og erhvervsmuligheder i Arktis.

Delegationen deltog i flere internationale møder, bl.a. Arctic Circle i Reykjavík i oktober 2023 og Arctic Frontiers i Tromsø i januar 2024.

I oktober 2023 holdt delegationen møder med regeringsrepræsentanter om spionagetruslen i Færøerne og Grønland. I januar 2024 holdt delegationen et seminar om, når handels- og fiskeripolitik bliver til sikkerhedspolitik. Her deltog den norske ambassadør samt forhenværende ambassadør Michael Zilmer-Johns og forhenværende rigsombud i Grønland Mikaela Engell.

Delegationen vælger Folketingets repræsentant i Den Arktiske Parlamentarikerkomité (SCPAR). Aaja Chemnitz (IA) er Folketingets repræsentant i komitéen og har været formand for den siden 2020.

Formålet med Folketingets delegation vedrørende Arktis er at styrke Folketingets engagement inden for det arktiske område og at forankre det arktiske arbejde i Folketingets almindelige arbejde.
Delegationen har siden sit konstituerende møde den 10. september 2019 arbejdet med tre prioriterede områder:

  • Kongerigets arktiske strategi.
  • Den militærstrategiske situation i Arktis.
  • Klimasamarbejde og forskningssamarbejde og erhvervsmuligheder i Arktis.

Delegationen har deltaget i flere internationale møder, bl.a. Arctic Circle i Reykjavík i oktober 2022 og Arctic Frontiers i Tromsø i januar 2023.
Den 21. februar 2023 holdt delegationen et seminar om den militære strategiske situation i Arktis og civilt brug af forsvarsmidler i Arktis.
Delegationen har også haft møder med den canadiske parlamentsformand og et møde med Norges arktiske ambassadør.

Delegationen vælger Folketingets repræsentant i Den Arktiske Parlamentarikerkomité (SCPAR). Aaja Chemnitz (IA) er Folketingets repræsentant i komitéen og har været formand for komitéen siden 2020.

Formålet med Folketingets delegation vedrørende Arktis er at styrke Folketingets arbejde inden for det arktiske område og at forankre det arktiske arbejde i Folketingets almindelige arbejde.

Delegationen har siden sit konstituerende møde den 10. september 2019 arbejdet med tre prioriterede områder:

  • Kongerigets arktiske strategi.
  • Den militærstrategiske situation i Arktis.
  • Klima- og forskningssamarbejde og erhvervsmuligheder i Arktis.

Delegationen vælger Folketingets repræsentant i den arktiske parlamentarikerkomité (SCPAR).

Folketingets arktiske delegation har afholdt møder om spionagetruslen i Arktis og har deltaget i møder om den militærstrategiske situation i Arktis.

Folketingets repræsentant i den arktiske parlamentarikerkomité, Aaja Chemnitz Larsen (IA), blev den 12. maj 2022 genvalgt i en 2-årig periode som formand for den arktiske parlamentarikerkomité. Medlemmer af Arktisk Delegation har deltaget i en række møder i komitéen.

Den 11.-13. september 2022 var Folketinget vært i Nuuk, Grønland, for Arctic Parliamentary Summit afholdt af den arktiske parlamentarikerkomité.

Dertil har delegationen deltaget i en lang række virtuelle møder om arktiske forhold arrangeret af organisationen Arctic Circle.

Formålet med Folketingets delegation vedrørende Arktis er at styrke Folketingets arbejde inden for det arktiske område og at forankre det arktiske arbejde i Folketingets almindelige arbejde. Delegationen har siden sit konstituerende møde den 10. september 2019 arbejdet med tre prioriterede områder:

  • Kongerigets arktiske strategi.
  • Den militærstrategiske situation i Arktis.
  • Klima- og forskningssamarbejde og erhvervsmuligheder i Arktis.

Folketingets arktiske delegation holdt en høring om Danmarks arktiske strategi den 25. november 2020.

Delegationen har deltaget i møder om den militærstrategiske situation i Arktis og om Forsvarsministeriets arktiske kapacitetspakke.

Folketingets repræsentant i den arktiske parlamentarikerkomité, Aaja Chemnitz Larsen (IA), blev den 14. april 2021 valgt som formand for komitéen. Medlemmer af Arktisk Delegation har deltaget i møder i komitéen den 3. december 2020 og den 14. februar 2021 og med en delegation i den arktiske parlamentarikerkomité (SCPAR) den 13. og 14. april 2021.

Dertil har delegationen deltaget i en lang række virtuelle møder om arktiske forhold arrangeret af organisationen »Arctic Circle«.  Som følge af coronapandemien er delegationens møder afholdt digitalt i 2021.

Delegationen vælger Folketingets repræsentant i den arktiske parlamentarikerkomité (SCPAR), og udvalgssekretariatet i Folketinget varetager sekretærfunktionen for den arktiske parlamentarikerkomité.

Formålet med Folketingets delegation vedrørende Arktis er at løfte og styrke Folketingets arbejde inden for det arktiske område og at forankre det arktiske arbejde i Folketingets almindelige arbejde. Delegationen har siden sit konstituerende møde den 10. september 2019 arbejdet ud fra tre prioriterede områder: 1) kongerigets arktiske strategi, 2) den militærstrategiske situation i Arktis og 3) klima- og forskningssamarbejde og erhvervsmuligheder i Arktis.

Delegationen har holdt en række møder med ambassadører fra bl.a. Rusland, Kina og USA for at diskutere deres landes synspunkter på det arktiske område. Derudover har delegationen deltaget i møder mellem Færøerne, Grønland og Danmark omkring kongerigets nye arktiske strategi.

Udenrigsminister Jeppe Kofod mødte delegationen den 10. september 2020 for at orientere om regeringens arbejde med den nye arktiske strategi og om USA’s voksende interesse for rigsfællesskabet og Arktis. Ligeledes har delegationen haft møder med Danmarks arktiske ambassadør og deltaget i konferencer om den militærstrategiske situation i Arktis.

Delegationen har herudover haft en række besøg fra bl.a. DTU og KU for at blive orienteret om forskningen om og den geopolitiske situation i Arktis.

Delegationen vælger Folketingets repræsentant i den arktiske parlamentarikerkomité (SCPAR), og sekretariatet i Folketinget varetager generalsekretærfunktionen for den arktiske parlamentarikerkomité fra september 2020.

Formålet med Folketingets delegation vedrørende Arktis er at løfte og styrke Folketingets arbejde inden for det arktiske område og at forankre det arktiske arbejde i Folketingets almindelige arbejde. Grønlandsudvalget og Færøudvalget arbejder med aspekter tilknyttet særlig disse to dele af Rigsfællesskabet. I Folketingets delegation vedrørende Arktis arbejdes med arktisk relaterede udfordringer, som rummer et bredt spektrum af fagområder fra sikkerhedspolitik over miljøbeskyttelse til bæredygtig erhvervsudvikling, som ofte er ens for Arktis. Delegationens arbejde består også i at arbejde inden for områder af fælles interesse og relevans for hele Rigsfællesskabet.

Delegationen blev nedsat efter folketingsvalget den 5. juni 2019. Delegationen holdt sit konstituerende møde den 10. september 2019, hvor delegationen drøftede kommende prioriteringer og aktiviteter.