8.4 Spørgetimen med statsministeren
På udvalgte tirsdage kl. 13.00 afvikles der spørgetime med statsministeren i Folketingssalen, hvor bestemte medlemmer af Folketinget kan stille mundtlige spørgsmål til statsministeren (FFO, § 20, stk. 10).
Det er kun lederne af partierne uden for regeringen eller deres stedfortræder, hvis en partileder har særligt begrundet forfald, der har adgang til at stille spørgsmål i spørgetimen. Derudover kan folketingsmedlemmer valgt i Grønland og på Færøerne deltage de gange om året, hvor der afholdes en udvidet spørgetime med statsministeren. Statsministeren kan vælge at indlede spørgetimen med at give Folketinget en orientering i op til 5 minutter om foranstaltninger, der påtænkes iværksat af regeringen, eller om andre offentlige anliggender (FFO, § 20, stk. 10).
I modsætning til, hvad der gælder for Folketingets spørgetid om onsdagen, er spørgsmålene i spørgetimen ikke kendt på forhånd. Meningen er at undgå tekniske spørgsmål, som statsministeren ikke har mulighed for at besvare uden et oplæg fra sine embedsmænd, og at få en mere direkte politisk præget debat om brede emner. Statsministeren kan erklære, at statsministeren ikke ønsker at besvare et spørgsmål (FFO, § 20, stk. 11).
En spørger har op til 2 minutter til at stille spørgsmålet, hvorefter statsministeren har 2 minutter til at besvare det. Herefter kan spørgeren få ordet op til to gange med taletid på 1 minut, mens statsministeren får et tilsvarende antal gange og samme taletid til at svare (FFO, § 20, stk. 11).
Rækkefølgen af spørgerne afgøres af Folketingets formand og fastsættes i praksis efter folketingsgruppernes størrelse med spørgeren fra den største gruppe først (FFO, § 20, stk. 10). I en udvidet spørgetime giver formanden ordet først til de 2 medlemmer valgt i Grønland med det medlem, der blev valgt med flest stemmer, først, og derefter tilsvarende til de 2 medlemmer valgt på Færøerne efterfulgt af medlemmerne valgt i Danmark i sædvanlig rækkefølge.
Der er ikke adgang til medspørgere i spørgetimen.