8.1 De forskellige typer af spørgsmål
Folketingets arbejde med lovforslag og beslutningsforslag og den parlamentariske kontrol med regeringen bliver i stor udstrækning udført, ved at medlemmerne stiller spørgsmål til ministrene. Der findes flere varianter af spørgsmål til ministrene. Nogle stilles gennem udvalgene, hvor det er udvalgsformanden, der spørger på vegne af hele udvalget. Andre stilles direkte af navngivne folketingsmedlemmer. Langt hovedparten af spørgsmålene skal ministrene besvare skriftligt.
I Folketingssalen besvares spørgsmål mundtligt enten i spørgetimen med statsministeren på udvalgte tirsdage, hvor lederne af partierne uden for regeringen stiller spørgsmål til statsministeren, som ikke er kendte på forhånd, eller i spørgetiden om onsdagen, hvor ministre besvarer spørgsmål, som medlemmer har stillet senest 3 hverdage forinden (lørdag ikke medregnet).
Ministrene kan også besvare spørgsmål mundtligt under et samråd i et udvalg. Her vil spørgsmålene være oversendt til ministeren inden afholdelsen af samrådet. Endelig har udvalgene mulighed for at afholde lukkede spørgetimer med en minister, hvor udvalgsmedlemmerne kan stille uforberedte spørgsmål til ministeren om aktuelle politiske emner, og hvor der mulighed for en mere uformel dialog mellem minister og udvalg.