Afsnit 7.1 Forespørgsler

De forskellige typer af forespørgsler

7.1 Forespørgsler

Et eller flere medlemmer kan tage initiativ til en bred debat i Folketingssalen om et givet emne ved at indlevere en forespørgsel, der formuleres som et spørgsmål om et offentligt anliggende til den eller de ministre, som medlemmer ønsker at stille forespørgslen til (grundlovens § 53 og FFO, § 21).

Når der er ønske om en særlig hurtig debat om et aktuelt emne, vil denne kunne finde sted i form af en hasteforespørgsel. De særlige regler, der gælder for afvikling af en hasteforespørgsel, beskrives i afsnit 7.4.

Normalt står der flere medlemmer, eventuelt fra flere folketingsgrupper, bag en forespørgsel. Det er sædvane, at Folketingets afslutningsdebat finder sted på grundlag af en forespørgsel om, hvad statsministeren kan oplyse om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation. Denne forespørgsel stilles typisk af et medlem fra hver folketingsgruppe og medlemmer uden for grupperne. Tilsvarende er der årligt tilbagevendende forespørgsler om f.eks. regeringens fremtidige klimapolitiske initiativer, der siden folketingsåret 2015-16 har været behandlet sammen med forhandlingen om regeringens årlige klimapolitiske redegørelse.