Afsnit 5.2 Formelle krav og tidsfrister for lovgivningsarbejdet

Reglerne for lovgivningsprocessen i grundloven og forretningsordenen, dispensationer fra tidsfrister m.v.

5.2 Formelle krav og tidsfrister for lovgivningsarbejdet

Grundloven og Forretningsorden for Folketinget indeholder en række formelle regler om lovgivningsproceduren. F.eks. skal der gå mindst 2 dage, efter at en betænkning er offentliggjort på folketingstidende.dk eller ft.dk, før et lovforslag kan komme til 2. behandling, og 3. behandling må ikke finde sted før 40 dage efter fremsættelsen, og før 2 dage efter at 2. behandling er afsluttet (FFO, § 8 a, stk. 2, og § 13, stk. 1). Disse regler har betydning for udvalgenes planlægning af udvalgsbehandlingen. Især i slutningen af folketingsarbejdet i maj måned skal udvalgene tage højde for tidsfristerne, sådan at der er plads til de tidsintervaller, der skal være mellem betænkningsafgivelsen og 2. behandling og senere mellem 2. og 3. behandling. For uddybende oplysninger om frister for behandlingen af forslag henvises til afsnit 1.3.3 ”Frister for behandling”.

Hvis et udvalg kan forudse, at det bliver nødvendigt med en dispensation fra en af tidsfristerne i den videre behandling i Folketingssalen, bør udvalget drøfte dette tidligst muligt i behandlingen af forslaget, og udvalget bør komme med en indstilling i betænkningen om dispensationen ved behandlingen i Folketingssalen.

Det er vigtigt, at ministersekretariatet, Udvalgssekretariatet og Lovsekretariatet er i en tidlig dialog om forslag, hvor der er ønske om dispensation fra en tidsfrist. Dette er især vigtigt ved hastebehandling af regeringens lovforslag, jf. afsnit 1.4.

I 2015 besluttede den daværende Venstreregering at indføre to fælles årlige ikrafttrædelsesdatoer for erhvervsrettet lovgivning (den 1. januar og den 1. juli) og med et ønske om, at den erhvervsrettede lovgivning skal være vedtaget af Folketinget senest 4 uger før ikrafttrædelsesdatoen. Denne praksis er videreført af de efterfølgende regeringer. Erhvervsrettede lovforslag, som skal træde i kraft den 1. januar, skal som altovervejende hovedregel fremsættes i Folketingets åbningsuge, jf. også afsnit 1.3.1.