Som folketingsmedlem har man brug for at være i berøring med det samfund, man er med til at lovgive for. Politiske møder uden for Christiansborg er derfor noget, mange folketingsmedlemmer bruger meget tid på. Det kan bl.a. være:
- debatmøder rundtomkring i landet
- møder i medlemmernes vælgerforeninger
- møder med og besøg hos interesseorganisationer, erhvervsliv osv.
Medierne tager også meget tid for nogle folketingsmedlemmers vedkommende, når de f.eks. skal stille op til interviews og debatter eller skrive artikler, kronikker og andre indlæg på enten de traditionelle eller sociale medier.
Kontakten til civilsamfundet
Medlemmerne bruger derudover også tid på at besvare borgerhenvendelser, tale med medierne og afholde møder. Møderne kan bl.a. være med repræsentanter for erhvervslivet og interesseorganisationer og med borgere. Endelig deltager politikerne i møder i deres vælgerforeninger.
Erfaringer fra ind- og udland
Mange af Folketingets medlemmer deltager også i studieture med folketingsudvalgene. Det kan være alt fra at besøge en daginstitution til at køre med politiet på patrulje for at opleve, hvordan dagligdagen ser ud for mennesker i forskellige dele af samfundet.
Studieturene kan også gå til udlandet, hvor dele af udvalget tager ud for at se, hvordan andre lande løser de samme problemer, som findes i Danmark. Studieturene arrangeres af Folketingets Udvalgssekretariat.
Find udvalgenes studierejser, formål, budget m.m. under det enkelte folketingsudvalg
Mange vil mødes med folketingsmedlemmerne
Folketingsmedlemmerne får rigtig mange henvendelser fra borgere – og mødes også med en del af dem. Det kan f.eks. være:
- repræsentanter for organisationer eller virksomheder
- borgere, der gerne vil oplyse folketingsmedlemmerne om forhold, som de ved noget særligt om, eller en sag, de er involveret i
- forskere, der vil fortælle om den nyeste viden på deres område
Politikerne og borgerne har en gensidig interesse i at mødes
For de organisationer, lobbyister, borgere eller andre, der henvender sig, kan formålet med at møde et folketingsmedlem være at forsøge at påvirke politikerne – og dermed kommende lovgivning – i en bestemt retning, der passer med netop deres overbevisning, behov eller viden.
Møderne mellem folketingsmedlemmer og andre kan også handle om tidligt i den politiske beslutningsproces at få eller indsamle viden, som kan tages med tilbage og bruges i en organisation eller en virksomhed.
For politikerne betyder møder med folk fra samfundet, at de får sager belyst fra mange forskellige sider. Det giver dem vigtig viden og input og dermed et bedre grundlag for at lovgive – bl.a. for at tage stilling til, hvad der skal være med i en kommende lov, og hvad der ikke skal.
Møderne er en måde for politikerne at holde sig i dialog med det omgivende samfund på.