Folketinget og rigsfællesskabet
Færøerne og Grønland er en del af kongeriget Danmark, men begge lande har i dag en udstrakt grad af selvstyre og lovgiver selv på mange områder.
De færøske og de grønlandske myndigheder har løbende overtaget ansvaret for de fleste sagsområder fra Danmark. På disse områder har landene hver især ansvaret for at lovgive og administrere. Folketinget behandler lovgivningen på de områder, der ikke er hjemtaget.
På Færøerne har parlamentet Lagtinget den lovgivende magt, mens regeringen Landsstyret har den udøvende magt på de områder, som det færøske hjemmestyre har ansvar for.
I Grønland har parlamentet Inatsisartut den lovgivende magt, mens regeringen Naalakkersuisut har den udøvende magt på de områder, som det grønlandske selvstyre har ansvar for.
På de områder, som Færøerne og Grønland har hjemtaget, er Folketinget ikke involveret i lovbehandlingen.
Læs om Færøernes hjemmestyreordning på Statsministeriets hjemmeside
Læs om Grønlands selvstyreordning på Statsministeriets hjemmeside
Folketinget har lovgivningskompetencen på en række områder
Selv om det færøske og det grønlandske styre har myndighedskompetencen på de fleste politikområder, er der en række områder, som de to lande ikke kan overtage på grund af særlige bestemmelser i grundloven. Blandt de områder er:
- grundloven
- statsborgerskab
- Højesteret
- udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik
- valuta- og pengepolitik
På disse områder er det Folketinget og den danske regering, der er henholdsvis den lovgivende og den udøvende magt. Det betyder, at det er Folketinget, der lovgiver, når der bliver indført ny lovgivning eller ændret på eksisterende lovgivning på de pågældende områder.
Lovgivningen bliver udarbejdet i samarbejde med de færøske og grønlandske myndigheder
Når den danske regering fremsætter lovforslag, der vedrører Færøerne eller Grønland, sker det i samarbejde med og ofte efter ønske fra henholdsvis det færøske og grønlandske selvstyre.
Det færøske og det grønlandske styre skal udtale sig om den lovgivning om Færøerne og Grønland, som den danske regering vil fremsætte for Folketinget. Det fremgår af hjemme- og selvstyrelovene samt ministeriernes vejledninger om sagsbehandling i Grønland og på Færøerne.
Som udgangspunkt skal regeringen afvente disse myndigheders udtalelse, før den fremsætter et lovforslag vedrørende Færøerne eller Grønland i Folketinget.
Færøudvalget og Grønlandsudvalget behandler lovforslagene
Ved begyndelsen af hvert folketingsår nedsætter Folketinget et Færøudvalg og et Grønlandsudvalg.
De to udvalg har bl.a. til opgave at behandle de lovforslag, der vedrører Færøerne og Grønland, som regeringen fremsætter for Folketinget.
Læs om Færøudvalget
Læs om Grønlandsudvalget