Diskussionerne om genopbygningen af Christiansborg begynder før 1901, hvor man efter mange års forfatningskamp indfører det, der kaldes negativ parlamentarisme, i Danmark: En regering kan ikke udnævnes eller overleve, hvis den har et flertal imod sig i Folketinget. Historien om slottets genopbygning er derfor også historien om folkestyrets svære barndomsår.
Fra 1906 til 1928 bygger man med arkitekt Thorvald Jørgensen som bygmester det nuværende – og tredje – Christiansborg på grundmurene af de 2 foregående slotte:
- i 1918 flytter Rigsdagen ind i rigsdagsfløjen
- i 1919 er Højesterets lokaler klar til brug
- i 1928 er slottet helt færdigt
Læs om folkestyrets udvikling
Tung arkitektur understreger magten
Slottes stil er nybarok. Bygningens tunge og solide udtryk skal understrege slottets betydning som rigets politiske midtpunkt.
Facaderne udsmykker arkitekten med symboler på slottets betydning som folkestyrets hus:
- de nederste dele af murværket bliver dækket med granitsten fra alle landets kommuner og Grønland – undtagen i Prins Jørgens Gård, der er beklædt med sandsten fra det andet Christiansborg
- figurer i sandsten over vinduerne viser landets by- og amtsvåben og berømte danske politikeres ansigtstræk
Landstingssalen og Folketingssalen får forskelligt udseende
Arkitekten Thorvald Jørgensen gennemfører byggeriet af det nuværende Christiansborg som et totalprojekt: Han tegner også lokalernes indretning og møblering, helt ned til blækhuse og pennebakker.
Stilarterne varierer, alt efter hvem der skal færdes i lokalerne.
Folketinget, der fortrinsvis er sammensat af landmænd, købmænd og veluddannede borgere, får en Folketingssal med den borgerlige smags mørke egetræspaneler.
Landstingssalen er i hvid barokstil som en herregårdssal, da medlemmerne af Landstinget er godsejere og embedsmænd.
Læs om Landstingssalen og Folketingssalen
Både kongeslot og parlament
Kongefamilien skulle efter planen bo på slottet, så arkitekten, Thorvald Jørgensen, deler indretningen i to:
- i vestfløjen ud mod Holmens Kanal indretter han 95 værelser til kongebolig
- østfløjen ud mod havnesiden indretter han til politikerne
I 1920 ombestemmer Christian 10. sig. Han bliver på Amalienborg, hvor kongehuset har boet siden 1794. I stedet flytter Udenrigsministeriet ind. Folketinget overtager denne del i 1980, mens lokalerne på 2. sal i slottets nordfløj – hjørnet ud mod Ridebanen – bliver til Statsministeriet.
I dag er der udvalgslokaler i den oprindelige kongefløj ud mod Christiansborg Slotsplads. Og statsministeren holder sine pressemøder i Spejlsalen, hvor regenten skulle have haft spisestue.
Regenten har en del af slottets vestfløj. Her ligger De Kongelige Repræsentationslokaler med riddersal m.m.
Læs om De Kongelige Repræsentationslokaler
Christiansborg Slot brænder igen
Det nuværende Christiansborg har nu stået i snart 100 år og har – som de to foregående slotte – været plaget af brande.
1992 er et hårdt år for slottet. Tagetagen i Provianthuset brænder, mens bygningen er igennem en større restaurering, som derfor forsinkes, og en raket affyret under det københavnske karneval sætter slotskirken i brand. Først i 1997 efter en omfattende genopbygning kan man igen bruge kirken.