Undervisningsforløb: "Dig og demokratiet"
I undervisningsforløbet "Dig og demokratiet" kommer eleverne tæt på de demokratiske processer, der dagligt finder sted i Folketinget. Eleverne får viden om det formelle demokrati og indsigt i, hvordan de selv kan tage aktivt del i det demokratiske samfund. "Dig og demokratiet" inddrager cooperative learning-strukturer og er dialogbaseret. Undervisningsforløbet foregår på Christiansborg, og indholdet afhænger derfor af, hvad der sker i huset den pågældende dag.
”Dig og demokratiet” vil som udgangspunkt forløbe på denne måde:
- I den indledende refleksionsøvelse skal eleverne svare på spørgsmål som: Hvad kræver det at deltage i et demokrati som det danske? Hvordan kan jeg få indflydelse på den lovgivning, der foregår i Folketinget?
- I Vandrehallen skal eleverne diskutere grundlovens aktualitet og betydning for samfundet og deres egen hverdag ud fra forskellige udsagnskort.
- I Folketingssalen bliver eleverne klogere på Folketingets sammensætning og Folketingets rolle i lovgivningsprocessen, herunder magtens tredeling. Desuden får eleverne et indblik i arbejdslivet som folkevalgt politiker.
- I et udvalgslokale skal eleverne fremlægge og diskutere deres egne holdninger til et aktuelt dilemma, som relaterer sig til deres hverdag.
Undervisningsforløbet varer 90 minutter, og der er plads til 15-30 personer.