Danmarks første folkeafstemning: Salget af de dansk-vestindiske øer
Den 14. december 1916 blev den første folkeafstemning afholdt i Danmark. Afstemningen omhandlede salget af De Vestindiske Øer til USA og endte med et overbevisende ja. Det var første gang kvinder og tjenestefolk kunne afgive deres stemme vedrørende et nationalt spørgsmål efter ændringen af grundloven i 1915.
Folkeafstemningen fandt sted på et tidspunkt, hvor den politiske situation i Danmark var kompliceret. En grundlovsændring var i 1915 blevet vedtaget i Rigsdagen, men den trådte ikke i kraft før 1918 på grund af første verdenskrig.
Folkeafstemning afgjorde salget
I Rigsdagen på Christiansborg var der stor uenighed om, hvorvidt øerne skulle sælges eller ej. Venstre mente f.eks., at spørgsmålet om salget af de dansk-vestindiske øer krævede et folketingsvalg, da emnet ikke havde været en del af sidste valgkamp. Flere af de andre partier og kong Christian 10. var dog ikke særlig interesseret i, at der skulle holdes et folketingsvalg om emnet. Der blev derfor nedsatte derfor en rigsdagskommission i 1916, som skulle endevende spørgsmålet. Det blev efterfølgende besluttet at afholde en folkeafstemning, som forpligtede regeringen til ikke at sælge øerne, hvis halvdelen af de afgivne stemmer var imod salget. Hvis flertallet stemte for salget, skulle spørgsmålet om, hvorvidt øerne skulle sælges, overgå til Rigsdagen, som derefter skulle træffe den endelige afgørelse.
Det var et stort flertal blandt de afgivne stemmer, der stemte for salget af De Vestindiske Øer ved folkeafstemningen i 1916. De tre øer, Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix blev derfor solgt til USA den 31. marts 1917 for 25 mio. dollar. I 2022 svarer det til ca. 2,6 mia. kr.
Befolkningen på øerne fik ikke lov til at stemme om, hvorvidt de var for eller imod salget.
Baggrunden for salget
I 1672 koloniserede Danmark den caribiske ø Sankt Thomas, og i 1718 og 1733 kom øerne Sankt Jan og Sankt Croix også under dansk herredømme. De tre øer var de vigtigste af de danske kolonier i troperne. På øerne var der en del sukkerplantager, og sukker var i en lang periode den vigtigste handelsvare fra øerne. Arbejdskraften i Dansk Vestindien bestod af slaver, der blev hentet i Afrika. Man regner med, at ca. 110.000 afrikanere blev transporteret til De Vestindiske Øer for at arbejde i plantagerne. Det var en del af trekantshandlen, hvor sprut og krigsmateriel blev fragtet fra Danmark til Afrika, slaver blev fragtet fra Afrika til Vestindien og sukker blev fragtet fra Vestindien til Danmark.
Selv om de koloniserede øer i starten bragte rigdom til det danske kongerige, udviklede de sig til at være en udgift for den danske stat, og der opstod et ønske om at sælge øerne. Befolkningen på øerne udviste desuden stigende utilfredshed med de danske koloniherrers tilstedeværelse. De lokale aviser i Dansk Vestindien var kritiske over for det danske kolonistyre og de lokale embedsmænd med guvernøren i spidsen. Aviserne agiterede bl.a. for reformer, fordi forholdene for den lokale befolkning var usle.
Heftig offentlig debat
Det var ikke kun på Christiansborg, at der var livlig debat omkring salget af De Vestindiske Øer. Den offentlige debat foregik først og fremmest i aviser og i en masse pamfletter og brochurer, hvor der blev agiteret enten for eller imod salget.
Også kvindeorganisationerne var på banen i debatten, da de ønskede, at så mange kvinder som muligt benyttede deres nyligt vundne stemmeret og gav deres mening til kende i afstemningen. Det var nemlig første gang siden grundlovsændringen i 1915, at kvinderne havde mulighed for at gå til stemmeboksene vedrørende et nationalt spørgsmål.
Fakta om folkeafstemningen i 1916
- Emne for afstemningen: Salget af De Vestindiske Øer (konsultativ/rådgivende afstemning).
- Lovhjemmel for folkeafstemningen: Lov nr. 294 af 30. september 1916 om Nedsættelse af en Rigsdagskommission og Afholdelse af en Folkeafstemning angående Konventionen mellem Danmark og de amerikanske forenede Stater om Overdragelse til de nævnte Stater af Øerne St. Thomas, St. Jan og St. Croix i Vestindien.
- Antal gyldige stemmer: Ja: 283.670. Nej: 158.157.
- Udfaldet af folkeafstemningen: Overdragelse af de dansk-vestindiske øer til Amerikas Forenede Stater vedtoges af Rigsdagen.
Fem grunde til at afholde folkeafstemning
Ifølge grundloven er der fem situationer, hvor der kan eller skal afholdes en bindende folkeafstemning. Dermed er det ikke politikerne, men landets borgere, der får det sidste ord, og udfaldet af afstemningen har bindende virkning:
- Ved ændring af grundloven (§ 88).
- Ved ændring af valgretsalderen (§ 29).
- Ved afgivelse af suverænitet (§ 20).
- Ved lovforslag, som en større gruppe folketingsmedlemmer ønsker forelagt befolkningen (§ 42).
- Ved indgåelse af visse internationale traktater (§ 42, stk. 6).