Presse

Læs om adgangsforhold og kriterier for pressen på Christiansborg slot. Find Folketingets pressekontakt, download pressefoto eller læs om brug af Folketingets logo.

Større

Med et pressekort eller et id-kort fra de store tv-stationer, kan du få adgang til Folketinget. Der kræves ikke anden særlig akkreditering til Folketinget.

Pressekort giver adgang til Folketinget

Offentligheden skal have de bedste betingelser for at kunne følge det politiske arbejde. Det kan ske dels ved selv at besøge Folketinget og dels gennem mediernes dækning. Som journalist eller fotograf har du derfor mulighed for at få adgang til Folketinget med dit pressekort. Pressekortet skal være et gyldigt dansk eller et internationalt udstedt pressekort.

Pressen har adgang til Presselogen, hvor mødet i salen kan følges på nærmeste hold. Som journalist eller fotograf har du også mulighed for at overvære åbne samråd, konferencer og andre parlamentariske arrangementer i Folketinget. Det kræver forhåndstilmelding at overvære et åbent samråd. Reglerne er de samme for journalister med privilegeret adgang. Kontakt altid arrangøren.

Særlige lejligheder

Ved særlige lejligheder, som på en valgaften eller i forbindelse med Folketingets åbning, kan der være særlige forhold, der gør sig gældende. Hvis der er krav om særlig akkreditering, vil du kunne læse om det på Folketingets hjemmeside.

Mere information

Du kan læse mere i folderen »Regler for journalistisk arbejde, fotografering og tv-optagelser i Folketinget«.

Hvis du har spørgsmål til pressens adgang til Folketinget, kan du kontakte Folketingets Servicecenter på 3337 5500.

Er du journalist, og har du spørgsmål om Folketingets formand eller Folketingets Administration, kan du kontakte presseansvarlig Claus Brask på tlf. 3337 3448.

Har du presserelaterede spørgsmål, som ikke vedrører Folketingets formand eller Folketingets Administration, kan du kontakte:

  • partiernes pressetjenester via Folketingets hovednummer på tlf. 3337 5500
  • Folketingets Oplysning på tlf. 3337 3338
  • Folketingets EU-Oplysning på tlf. 3337 3337

Folketingets Presseloge er en forening for journalister og mediearbejdere, der er akkrediteret Folketinget, og som har deres daglige virke på eller i tilknytning til Christiansborg.

Logen varetager sine medlemmers interesser og udgør i dagligdagen bindeleddet mellem medlemmerne og Folketingets Præsidium og administration. Det betyder, at større eller mindre praktiske problemer eller tvister som alt overvejende regel løses hurtigt og smidigt af begge parter.

Medlemmer af Folketingets Presseloge kommer fra et bredt udsnit af pressen. Lige fra de store landsdækkende aviser over regionale og gratisomdelte dagblade til radio- og tv-stationer, nyhedsbureauer og fagblade. Geografisk kommer medlemmerne fra hele rigsfællesskabets område, det vil sige Danmark, Færøerne og Grønland.

Logens medlemstal kan svinge år for år alt efter akkrediteringernes omfang, men normalt er det på ca. 180 journalister og mediearbejdere. Medlemmerne er dem, der har søgt og fået privilegeret adgang til Folketinget. Denne adgang udstedes af Folketingets Præsidium én gang om året op til folketingsårets start i oktober.

Folketingets Presseloge blev stiftet i 1918, efter rigsdagsjournalisterne, som det hed dengang, havde meldt sig ud af den i 1913 dannede fællesforening for Rigsdagens Tjenestemænd og journalister. Siden har Folketingets Presseloge levet sit eget selvstændige liv.

Formand for presselogen er Rikke Gjøl Mansø (DR).

På ft.dk kan du vælge, hvor ofte du ønsker at få besked om nye dokumenter inden for de emmer, du har tegnet abonnement på. Om det skal være straks, én gang om dagen eller én gang om ugen.

Der er mange indgange til at tegne abonnement. Hvis du f.eks. vil følge arbejdet i et bestemt udvalg, kan du tegne abonnement på udvalgets dokumenter, dagsordner og nyheder. Dokumenter og dagsordner bestiller du under Parlamentariske dokumenter efter udvalg. Nyhederne, f.eks. om åbne samråd, høringer og rejser, bestiller du under Nyt fra udvalgene. 

Du kan også tegne abonnement på udvalgte folketingsmedlemmer. Med et sådant abonnement får du besked om alt det parlamentariske arbejde, som de pågældende folketingsmedlemmer er involveret i, f.eks. når medlemmet stiller et spørgsmål til en minister. 

Endelig kan du tegne et abonnement på enkelte dokumenttyper. Hvis du udelukkende er interesseret i de aktstykker, som Finansudvalget arbejder med, eller EU-noterne fra Europaudvalget, kan du specifikt tegne abonnement på disse dokumenttyper. 

Hvis du har mange abonnementer og gerne vil undgå at modtage adskillige e-mails hver dag, kan du med fordel bundte dine abonnementer, således at du samler nogle abonnementer i et ugentligt nyhedsbrev, andre abonnementer i et dagligt nyhedsbrev og kun modtager de vigtigste nyheder straks.

Tegn et abonnement

På Folketingets hjemmeside finder du fotos, som pressen og andre kan benytte.

Ophavsretten til billeder, fotos og andre illustrationer tilhører Folketinget.

Portrætfotos af folketingsmedlemmerne og fotos i billedgallerierne kan imidlertid frit gengives med behørig kildeangivelse og kreditering af fotografen.

Dog må billederne ikke ændres eller manipuleres eller gøres til genstand for selvstændig kommerciel udnyttelse.

Brug af Folketingets logo (segl og navnetræk) kræver tilladelse fra Folketinget og skal i hvert enkelt tilfælde aftales forud. Folketingets logo (segl og navnetræk) må kun anvendes i overensstemmelse med gældende lovgivning. Det er bl.a. ikke tilladt at anvende logo på en måde, som kan være vildledende, f.eks. ved at antyde, at Folketinget står bag eller støtter materiale, produkter, organisationer, virksomheder eller personer.

  • Logoet må ikke anvendes til formål, aktiviteter eller arrangementer, der er uforenelige med Folketingets virksomhed.
  • Logoet må under ingen omstændigheder gengives til formål, der er ulovlige, eller som strider mod den offentlige moral.
  • Logoet må ikke tilføjes andre grafiske elementer.
  • Folketingets logo må ikke ændres i farver eller form, men proportional skalering er tilladt.
  • Seglet alene må kun benyttes online i små formater. 

Folketinget kan kræve at få fjernet logoet, hvis brug af logoet strider imod disse retningslinjer. 

Hvis du skal bruge Folketingets logo og øvrige designlinje, skal du kontakte Folketingets grafiske designere på [email protected].

Her kan du se de 3 versioner af logoet og respektafstande: 

visualisering af logo-afstand 

visualisering af logo-afstand 

visualisering af logo-afstand 

visualisering af Co-branding

Offentlige parlamentariske dokumenter på Folketingets hjemmeside (svarende til betegnelsen »offentlige aktstykker« i ophavsretslovens § 9) er ikke genstand for ophavsret og kan frit kopieres m.v. Det gælder f.eks. love og lovforarbejder, betænkninger, § 20- og udvalgsspørgsmål og svar og notater.

Ophavsretten til tekster på ft.dk tilhører Folketinget. Teksterne på ft.dk må imidlertid frit gengives med behørig kildeangivelse. Dog må teksterne ikke gøres til genstand for selvstændig kommerciel udnyttelse. 

Sideansvarlig: ITS