Podcastserien ”Genforeningen”

2020 var et nationalt jubilæumsår – det var nemlig 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Få et oprids af historien og hør podcasten ”Genforeningen”.

Større
Genforeningen 1920 er en afgørende historisk begivenhed i Danmark, som trækker spor helt frem til i dag ‒ ikke kun i Sønderjylland, men i hele landet. Genforeningen er en vigtig del af danmarkshistorien, og er fortællingen om, hvordan Danmark geografisk kom til at se ud, som det gør, og grænsen mod syd blev tegnet, som den har set ud de sidste 100 år.  

Den dansk-tyske grænse har sin helt særlige begrundelse, idet den blev fastlagt ved to folkeafstemninger i Slesvig (henholdsvis Nordslesvig og Mellemslesvig), den 10. februar og den 14. marts 1920. Genforeningen er et forbillede for, hvordan man kan forvandle en grænseregion præget af krige og konflikter til en region med godt naboskab. Afgørende for, at grænsedragningen i 1920 har fungeret i eftertiden, er nemlig, at grænsen ikke blev defineret af kanoner og andre våben, men af befolkningens frie valg. 

Podcastserien ”Genforeningen”

De to podcastere, journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteen, er klar med en ny serie om ”gamle dage”. Anledningen er 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Serien er blevet til i et samarbejde mellem Kongerækken hos Politiken Historie og Folketinget. Roald Als har illustreret. 

Podcastserien formidler grænselandets historie, genforeningen 1920, påskekrisen 1920 og hvordan Slesvig-spørgsmålet påvirkede det parlamentariske liv i Folketinget og ikke mindst om, hvordan det har påvirket Danmarks grundlove.