L 48 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget og forskellige andre love og om ophævelse af lov om midlertidig videreførelse af rettigheder efter lov om kommunale og regionale valg og lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union.

(Modernisering af rammerne for valg og lokaldemokrati m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Indenrigsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Ændringsforslag til 2. behandling

Afgivet: 06-12-2023

Ændringsforslag nr. 4 af Christina Olumeko (ALT) stillet den 06.12.2023 uden for betænkningen

20231_l48_aendringsforslag_beh22794784.pdf
Html-version

Ændringsforslag stillet den 6. december 2023 uden for betænkningen

Til § 2

Af Christina Olumeko (ALT):

4) Nr. 4 udgår.

[Forslaget om at indsætte »af danske medlemmer« udgår]

Bemærkninger

Til nr. 4

Europaparlamentsvalget handler om at skabe et stærkere europæisk fællesskab via fælles repræsentation i ét europæisk parlament.

I sin nuværende form vil lovforslaget skabe en barriere for demokratisk deltagelse i Danmark ved at besværliggøre opstilling til europaparlamentsvalget for tværnationale partier, der allerede er repræsenteret i Europa-Parlamentet med ikkedanske medlemmer. I sin nuværende form vil lovforslaget desuden gøre det umuligt at klage over allerede trufne afgørelser på området.

Ændringsforslaget vil gøre op med disse uhensigtsmæssige virkninger af lovforslaget.

Europaparlamentsvalg er det samme valg over hele EU, på samme måde som folketingsvalg er ét valg og ikke 98 forskellige. Ligesom et parti, der er valgt ind i Folketinget, kan stille op i en kommune, de ikke har stillet op i før, bør partier, der allerede er repræsenteret i Europa-Parlamentet, kunne opstille i lande, de ikke har været opstillet i før.