L 149 Forslag til lov om ændring af retsplejelov for Færøerne og lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Ajourføring af retsplejelov for Færøerne og indførelse af fodlænke- og udstationeringsordning på Færøerne).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Færøudvalget
Samling: 2023-24
Status: 3.beh./Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-04-2024

Skriftlig fremsættelse (3. april 2024)

20231_l149_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. april 2024)

Justitsministeren (Peter Hummelgaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af retsplejelov for Færøerne og lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v. (Ajourføring af retsplejelov for Færøerne og indførelse af fodlænke- og udstationeringsordning på Færøerne)

(Lovforslag nr. L 149)

Regeringen ønsker i fællesskab med Færøernes landsstyre at udvikle danske ansvarsområder på Færøerne. Regeringen vil sammen med Færøerne arbejde for, at de danske ansvarsområder på Færøerne følger standarden i Danmark med respekt for de forhold og forskelle, der er mellem Danmark og Færøerne. Regeringen vil i den forbindelse arbejde for, at der igangsættes initiativer inden for kriminalforsorgen på Færøerne, og løbende prioritere, at lovgivningen på danske ansvarsområder opdateres.

Som led i dette arbejde og efter ønske fra Færøernes landsstyre har Justitsministeriet udarbejdet et forslag til en række ændringer af retsplejelov for Færøerne og lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v.

Lovforslaget har for det første til formål at gennemføre en ajourføring af retsplejelov for Færøerne. Den gældende retsplejelov for Færøerne er baseret på den danske retsplejelov fra november 2018, som er ændret mange gange siden. Formålet med lovforslaget er derfor at ajourføre den færøske retsplejelov bl.a. med de ændringer, der er gennemført i den danske retsplejelov, medmindre der er færøske forhold, der kan begrunde en ændring.

Det indebærer bl.a., at National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der efterforsker og strafforfølger nogle af de mest ressourcetunge og komplekse sager i Danmark, efter anmodning fra Færøernes Politi kan få kompetence til at fungere på Færøerne, og at det operative samarbejde til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering mv., der er oprettet under NSK's ledelse, skal kunne fungere for Færøerne.

Endvidere indebærer det, at Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler, der blev indført i Danmark i 2022, får kompetence til at føre tilsyn med behandling af tekniske beviser hos politiet og anklagemyndigheden på Færøerne (Færøernes Politi).

Desuden lægges der op til at indføre en ny bestemmelse, der giver politiet adgang til i ekstraordinære situationer at overtage og benytte relevant tv-overvågning hos offentlige myndigheder, trafikselskaber, butikscentre, fodboldstadioner, boligorganisationer mv. med henblik på at forebygge eller efterforske særligt alvorlige forbrydelser, eksempelvis terrorangreb, bandeopgør, bombesprængninger mv., hvor menneskeliv eller betydelige samfundsværdier kan bringes, eller er blevet bragt i fare.

Herudover omfatter lovudkastet en række præciseringer og justeringer, herunder med henblik på effektivisering af straffesagskæden, og konsekvensændringer som følge af lagtingslovgivning.

Lovforslaget har for det andet til formål at indføre en fodlænke- og udstationeringsordning på Færøerne. Den danske straffuldbyrdelseslov indeholder regler om, at personer, der er idømt fængselsstraf i indtil 6 måneder, efter omstændighederne kan meddeles tilladelse til, at straffen udstås på bopælen med elektronisk fodlænke under intensiv overvågning og kontrol fra kriminalforsorgen.

Den danske straffuldbyrdelseslov indeholder desuden regler om udslusning i form af udstationering, hvorefter kriminalforsorgen kan bestemme, at indsatte, der er idømt en tidsbestemt fængselsstraf i mere end 6 måneder, efter omstændighederne kan udstationeres til egen bopæl med elektronisk fodlænke under intensiv overvågning og kontrol eller til udslusningsfængsel.

Tilsvarende ordninger findes ikke i lovgivningen for Færøerne.

Det er vurderingen, at indførelse af sådanne ordninger på Færøerne vil give kriminalforsorgen mere fleksible rammer for tilrettelæggelsen af afsoningen og dermed understøtte kriminalforsorgens muligheder for at varetage opgaven med fuldbyrdelse af straf på Færøerne, ligesom det vil kunne frigøre afsoningspladser og lette kapacitetspresset hos kriminalforsorgen på Færøerne. Desuden kan udstationeringsordningen bidrage til, at færinger, som afsoner længerevarende straffe i Danmark, på et tidligere tidspunkt i afsoningen vil kunne blive overført til afsoning på Færøerne.

Formålet med lovforslaget er på denne baggrund at indføre en fodlænke- og udslusningsordning på Færøerne, som svarer til ordningen i Danmark med de ændringer, som de færøske forhold tilsiger.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. juli 2024.

I det jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.