L 127 Forslag til lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed og lov om lægemidler.

(Justeringer af den økonomiske styringsmodel for apotekssektoren, flere muligheder for apotekerne og sygehusapotekernes aflastning af det øvrige sundhedsvæsen og nedlæggelse af voldgiftsnævn for apoteksovertagelse m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-02-2024

Skriftlig fremsættelse (29. februar 2024)

20231_l127_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (29. februar 2024)

Indenrigs- og sundhedsministeren (Sophie Løhde):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed og lov om lægemidler (Justeringer af den økonomiske styringsmodel for apotekssektoren, flere muligheder for apotekerne og sygehusapotekernes aflastning af det øvrige sundhedsvæsen, og nedlæggelse af voldgiftsnævn for apoteksovertagelse m.v.)

(Lovforslag nr. L 127)

Apotekersektoren udgør en vigtig del af det nære sundhedsvæsen. I denne tid, hvor presset på sundhedsvæsnet stiger, og der er behov for at alle aktører byder ind på at løfte de fælles sundhedsopgaver, er der et stort potentiale for, at apotekersektoren bidrager endnu mere i det nære sundhedsvæsen.

Samtidig har det siden moderniseringen af apotekssektoren i 2015 vist sig, at der i højere grad end forudset er blevet skabt økonomisk incitament til, at den enkelte apoteker fokuserer på salg af frihandelsvarer. Det øgede fokus på salg af frihandelsvarer har samtidig medført, at apotekerne som sektor løbende har overskredet bruttoavancerammen, der sætter et loft over apotekernes fortjeneste. Det har samtidig vist sig, at udligningsordningen for apoteker - på trods af intentioner om understøttelse af apoteker med en lavere omsætningsgrundlag for at sikre tilgængelighed - i praksis fungerer som en ugennemsigtig støtteordning.

Med lovforslaget foreslås det at tilpasse apotekernes økonomimodel, så der igen kan skabes større incitamenter for apotekerne til at fokusere på den sundhedsfaglige kerneopgave. Samtidig vil udligningsordningen blive ophævet og erstattet af et tilgængelighedstilskud til de apoteker, der konkret opfylder et forsyningsmæssigt behov. Herved vil modellen fortsat skulle sikre tilgængeligheden af lægemidler i både land- og byområder.

Det foreslås med lovforslaget, at der foretages en række ændringer af apotekerloven, der vil styrke fokus på den sundhedsfaglige kerneopgave og aflaste det øvrige sundhedsvæsen. Det foreslås således at indføre en overordnet ramme for at udmønte en række af anbefalingerne fra en arbejdsgruppe bestående af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner, KL og Danmarks Apotekerforening.

Med lovforslaget forslås der bl.a. rammer for lægers vaccination på apoteker, og apotekerne gives en selvstændig mulighed for at organisere sig i de offentlige vaccinationsprogrammer. Sygehusafdelinger vil blive givet adgang til at udlevere vederlagsfrie lægemidler til sygehuspatienter gennem de offentlige sygehusapoteker. Sygehusapotekerne få mulighed for at samarbejde mere på tværs af de regionale grænser og endeligt nedlægges voldgiftsnævnet for apoteksovertagelse.

Lovforslaget har været i offentlig høring fra den 6. juli til den 17. august 2023 og igen fra den 8. december 2023 til den 8. januar 2024. Der er overvejende modtaget positive høringssvar.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.