B 2 Forslag til folketingsbeslutning om at sikre virksomheders retssikkerhed ved en fremtidig epidemi.

Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 04-10-2023

Fremsat den 4. oktober 2023 af Mona Juul (KF), Helle Bonnesen (KF), Niels Flemming Hansen (KF), Per Larsen (KF) og Søren Pape Poulsen (KF)

20231_b2_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 4. oktober 2023 af Mona Juul (KF), Helle Bonnesen (KF), Niels Flemming Hansen (KF), Per Larsen (KF) og Søren Pape Poulsen (KF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at sikre virksomheders retssikkerhed ved en fremtidig epidemi

Folketinget pålægger regeringen at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om at (gen)etablere og sikre virksomheders retssikkerhed ved en fremtidig epidemi inden udgangen af 2023.

Bemærkninger til forslaget

Beslutningsforslaget er en uændret genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 122, folketingsåret 2022-23, 2. samling. Der henvises til www.folketingstidende.dk, Folketingstidende 2022-23 (2. samling), tillæg A, B 122 som fremsat.

Forud for coronapandemien havde virksomheder i Dan-mark krav på erstatning fra det offentlige, hvis de blev påført et tab som følge af forebyggende foranstaltninger for at hindre udbredelse af smitsomme og andre overførbare sygdomme, jf. § 27 i den daværende epidemilov.

Da coronapandemien nødvendiggjorde en række restriktioner i Danmark og en ændring af epidemiloven, blev retskravet i epidemilovens § 27 fjernet.

Gennem pandemien blev der løbende forhandlet og ind-gået aftaler om adskillige kompensationsordninger, så er-hvervslivet fik adgang til en vis kompensation for de forringede vilkår, de måtte agere under på grund af pandemien og de medfølgende restriktioner.

Nu er covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom, og der er ikke længere behov for restriktioner.

Men ikke desto mindre er virksomhedernes mulighed for at få erstatning under eventuelle fremtidige nedlukninger blevet forringet. Samtidig er det uholdbart, at virksomheder, der er tvunget til at lukke ned på grund af myndighedernes påbud i en epidemisituation, ikke har krav på kompensation. Der er derfor et behov for at gentænke reglerne for erstatning og/eller kompensation i forhold til nedlukninger, der er begrundet i epidemikontrol.

Nedlukningerne har været hårde for virksomhederne, og mange virksomheder kæmper stadig med efterdønningerne af coronalån og fald i omsætningen under nedlukningerne. Fremadrettet har virksomhederne brug for at vide, hvordan de er stillet, hvis Danmark igen rammes af en epidemi, der kræver nedlukninger.

Derfor pålægges regeringen at indkalde Folketingets par-tier til forhandlinger inden udgangen af 2023 med henblik på at sikre en bedre retsstilling for og en forudsigelighed i forhold til erstatning og/eller kompensation til virksomheder ved en fremtidig epidemi.

Skriftlig fremsættelse

Mona Juul (KF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at sikre virksomheders retssikkerhed ved en fremtidig epidemi.

(Beslutningsforslag nr. B 2)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.