L 31 Forslag til lov om ændring af straffeloven, lov om forældelse af fordringer, lov om erstatningsansvar og lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser.

(Ophævelse af forældelsesfrister for gerningsmandens strafansvar i sager om seksuelt misbrug af børn og for erstatningskrav mod forvaltningsmyndigheder for svigt i sager om overgreb mod børn, forhøjelse af niveauet for tortgodtgørelse for seksuelle krænkelser samt ophævelse af 72-timersreglen i sager om voldtægt, incest og seksuelt misbrug af børn m.v.).

Af: Justitsminister Søren Pape Poulsen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Spørgsmål 12

Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at den foreslåede ophævelse af forældelsesfristen for erstatningskrav og godtgørelseskrav mod forvaltningsmyndigheder, får tilbagevirkende kraft, og at der oprettes et uafhængigt domstolslignende nævn, der skal vurdere de erstatningskrav og godtgørelseskrav mod forvaltningsmyndigheder, hvor kravene er forældede efter forældelseslovens hidtil gældende regler før lovens ikrafttrædelse, men som ved ændringsforslag foreslås også at blive omfattet af lovforslagets ophævelse af forældelsesfristen, idet der om nævnet skal gælde følgende: - Nævnet skal udarbejde en vejledende vurdering af de sager, der forelægges nævnet, om hvorvidt der vurderes at være tilstrækkeligt og fyldestgørende grundlag for at rejse et erstatnings- og godtgørelseskrav mod den pågældende forvaltningsmyndighed ved domstolene. - Træffer nævnet en beslutning om, at der ikke er grundlag for at rejse et erstatnings- og godtgørelseskrav, vil sagen fortsat kunne rejses som et civilretligt krav ved domstolene. - Det uafhængige domstolslignende nævn skal således sikre, at de erstatningskrav, der nu kan rejses ved at lovforslaget tillægges tilbagevirkende kraft fsva. erstatnings- og godtgørelseskravene mod forvaltningsmyndighederne, har en vis realistisk chance for at blive belyst tilstrækkeligt og gennemført ved domstolene. Samtidig skal nævnet sikre, at den skadelidte får en hurtig afklaring af, om der er grundlag for at anlægge en civilretlig sag imod den pågældende forvaltningsmyndighed. - Nævnet kan f.eks. bestå af en dommer, en advokat med speciale i erstatningsret og en repræsentant fra Børns Vilkår.
Dato: 12-12-2017
Status: Endeligt besvaret
Emne: strafferet og kriminalitet
Dokumentdato: 13-12-2017
Modtaget: 13-12-2017
Omdelt: 13-12-2017

L 31 - svar på spm. 12 om ministeren vil yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at den foreslåede ophævelse af forældelsesfristen for erstatningskrav og godtgørelseskrav mod forvaltningsmyndigheder, får tilbagevirkende kraft, fra justitsministeren

Besvarelse REU 12 (pdf-version)
Html-version
Besvarelse REU 3 (L 31) (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 12-12-2017
Modtaget: 12-12-2017
Omdelt: 12-12-2017

Spm. om ministeren vil yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at den foreslåede ophævelse af forældelsesfristen for erstatningskrav og godtgørelseskrav mod forvaltningsmyndigheder, får tilbagevirkende kraft, til justitsministeren

Udvalgsspørgsmål (pdf-version)
Html-version