Tak for lykønskningen.
Det er jo regeringens målsætning at sikre vores virksomheder gode rammevilkår, at Danmark skal være et attraktivt sted at arbejde og investere og at skabe arbejdspladser.
Det er ligeledes vigtigt for os, at det for den enkelte er noget, man bliver belønnet for og tilskønnet til.
Det er det, fordi et solidt erhvervsliv og et stabilt arbejdsmarked er grundpillerne for vores velstand og fælles velfærd.
En høj erhvervsbeskatning – det kunne f.eks.
være en høj selskabsskat, som der spørges ind til – indebærer færre investeringer og mindre kapital i form af nye maskiner, ny teknologi, innovative produkter osv., og det påvirker den helt almindelige lønmodtager igennem lavere lønninger og en mere usikker fremtid.
Med det forsøger jeg at sige, at den præmis, som nogle lægger ind – jeg siger ikke, at spørgeren gør det – om, at lavere selskabsskat ender i lommerne på virksomhedsejerne, er jeg ikke enig i.
Det kan mindst lige så vel gå til at investere i nye maskiner, udvikle nye arbejdspladser og højere lønninger til medarbejderne.
På baggrund af det deler jeg Liberal Alliances ambition om at sænke skatten for vores erhvervsliv.
Det er simpelt hen, fordi det vil være godt for Danmark, fordi det vil skabe vækst og gode vellønnede jobs.
Det kan så gøres på mange måder.
Hvis man vælger at sænke selskabsskatten, som der spørges ind til i spørgsmålet, fra de 22 pct., som vi ender på, til 12,5 pct., vil det kræve 10 mia.
kr.
årligt efter tilbageløb og adfærd.
Det er et stort beløb.
Og sådan en isoleret nedsættelse vil også give nogle andre problemer med symmetrien i skattesystemet.
Det vil gøre det attraktivt at tænke i at putte penge i virksomheder med henblik på at trække dem ud til en lav beskatning.
Så der er nogle symmetriproblemer.
Det er en ting.
Så er der den store udfordring, nemlig hvor man skal finde finansieringen henne.
Så set i det lys vil jeg da ikke afvise, at regeringen vil se på selskabsskatten, og jeg forstår Liberal Alliances ønske om at sænke den, men der skal som sagt findes finansiering til det, og lige præcis det forslag indgår ikke i regeringsgrundlaget.
Men det betyder ikke, at man ikke kommer til at se på selskabsskatten, hvis man nu skulle finde pengene.