L 182 Forslag til lov om ændring af lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, ligningsloven, momsloven, tinglysningsafgiftsloven, toldloven og forskellige andre love.

(Tilretning af elpatronordningen, valgfrihed for flypendleres beregningsgrundlag for befordringsfradrag, betalingspligt for moms ved tvangsauktionssalg, adgang til tilbagebetaling af tinglysningsafgift ved tastefejl, ændring af sikkerhedsstillelsesordningen for potentiel toldskyld m.v.).

Af: Skatteminister Karsten Lauritzen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2016-17
Status: Delt

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-03-2017

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2017)

20161_l182_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2017)

Skatteministeren (Karsten Lauritzen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, ligningsloven, momsloven, ting­lys­nings­­afgiftsloven, toldloven og forskellige andre love (Tilretning af elpatronordningen, valgfrihed for flypendleres beregningsgrundlag for befordringsfradrag, betalingspligt for moms ved tvangsauktionssalg, adgang til tilbagebetaling af tinglysningsafgift ved tastefejl, ændring af sikker­heds­stillelsesordningen for potentiel toldskyld m.v.)

(Lovforslag nr. L 182)

Det danske skattevæsen skal fungere effektivt. Dette indebærer bl.a., at skattelovgivningen skal indrettes på en hensigtsmæssig måde, og at borgernes behov og retssikkerhed er i fokus. Samtidig skal det sikres, at lovgivningen efterleves, således at statens risiko for tab reduceres.

Dette lovforslag indeholder flere elementer, som på forskellig vis understøtter dette. Det drejer sig bl.a. om følgende forslag til ændringer:

? Tilretning af elpatronordningen således at ikke-momsregistrerede varmeproducenter ligeledes kan benytte ordningen.

? Fogedretter og autoriserede auktionsledere gøres betalingspligtige for moms i forbindelse med tvangsauktionssalg.

? Godtgørelse af den variable tinglysningsafgift i tilfælde, hvor der er sket åbenlyse fejl i tinglysningen.

? Mulighed for at udelukke virksomheder, der ikke betaler skyldig moms og told, fra at deltage i SKATs sikkerhedsstillelsesordning for potentiel toldskyld.

? En ændring af reglerne om befordringsfradrag for flypendlere, så de i højere grad ligestilles med andre pendlere, og en skattefritagelse for befordringsgodtgørelse som udbetales til udlændinge i forbindelse med en integrationsgrunduddannelse, som ved en fejl ikke blev medtaget i lovgivning til udmøntning at trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration af 17. marts 2016.

Sidstnævnte del af lovforslaget har ikke været sendt i høring. Det skyldes, at godtgørelsesordningen blev fastsat under forudsætning af, at godtgørelserne skulle være skattefrie. Denne ændring bringer således retstilstanden i overensstemmelse med, hvad der var tilsigtet i forbindelse med lovgivningen om integrationsgrunduddannelsesforløb. Bestemmelsen om beregningsgrundlaget for flypendleres befordringsfradrag er delvist en lovfæstelse af eksisterende regler, og indførelsen af en ekstra valgfri opgørelsesmetode stiller ikke nogen ringere i forhold til gældende regler.

Lovforslagets enkelte dele udgør mindre lovændringer, som det vil være mest hensigtsmæssigt af hensyn til folketingsbehandlingen at fremsætte samlet.

Lovforslaget er omfattet af de fælles ikrafttrædelsesdatoer og ønskes vedtaget senest 4 uger før den 1. juli 2017.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.