B 77 Forslag til folketingsbeslutning om skærpede krav for medarbejderaktier og -optioner i statsejede virksomheder.

Udvalg: Finansudvalget
Samling: 2016-17
Status: Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 02-03-2017

Fremsat den 2. marts 2017 af Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Jacob Mark (SF)

20161_b77_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 2. marts 2017 af Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Jacob Mark (SF)

Forslag til folketingsbeslutning

om skærpede krav for medarbejderaktier og -optioner i statsejede virksomheder

Folketinget opfordrer regeringen til senest den 15. oktober 2017 at fremsætte lovforslag og foretage fornødne ændringer i administrative forskrifter m.v., der i forbindelse med helt eller delvis statsejede virksomheders salgs- eller børsnoteringsproces indfører følgende krav:

1) Aktier eller aktieoptioner i selskabet, som er ejet af virksomhedens ledelse, skal afhændes forud for salget eller børsnoteringen.

2) Loft over medarbejderaktieoptioner på 50.000 kr. for øvrige medarbejdergrupper.

Bemærkninger til forslaget

I lyset af ejerprogrammet i Nets, hvor op imod 70 fremtrædende medarbejdere i virksomheden får op imod 3 mia. kr. udbetalt i forbindelse med salg ved børsnotering, ser SF sig nødsaget til at tage initiativ til at sikre, at sådanne spekulationer ikke kan ske i fremtiden.

Når der er mulighed for stor personlig vinding ved et salg af statsejede virksomheder, kan beslutningsprocessen og den endelige beslutning om salg eller børsnotering potentielt blive kraftigt influeret af personlige, økonomiske incitamenter.

Dette kan man undgå ved at indføre regler om, at den beslutningskompetente ledelse ikke må eje aktier eller aktieoptioner i selskabet i forbindelse med et salg eller en børsnotering, og samtidig indføre et loft over medarbejderaktieoptioner på 50.000 kr., der sikrer, at der stadig kan være mindre optioner til almene medarbejdere i virksomheden uden for den beslutningskompetente ledelse.

Der, hvor staten har en interesse, er det uhensigtsmæssigt at lade private interesser styre beslutningsprocessen. Derfor er det også et politisk anliggende, hvis der er risiko for, at statens interesser ikke varetages på bekostning af den potentielle private vinding blandt medarbejdere med aktier/aktieoptioner i virksomheden.

Forslaget sikrer, at eventuelle virksomhedsdirektører og bestyrelsesmedlemmer ikke lader et privatøkonomisk incitament gå forud for statens interesse.

Skriftlig fremsættelse

Lisbeth Bech Poulsen (SF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om skærpede krav for medarbejderaktier og -optioner i statsejede virksomheder.

(Beslutningsforslag nr. B 77)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.