L 76 Forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven og lov om social service.

(Forældremyndighed, når den ene forælder har forvoldt den anden forælders død, overførsel af forældremyndighed til samlevende par m.v.).

Af: Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V)
Udvalg: Social- og Indenrigsudvalget
Samling: 2015-16
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-12-2015

Skriftlig fremsættelse (9. december 2015)

20151_l76_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (9. december 2015)

Social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven og lov om social service. (Forældremyndighed når den ene forælder har forvoldt den anden forælders død, overførsel af forældremyndighed til samlevende par m.v.)

(Lovforslag nr. L 76).

Lovforslaget udmønter politisk aftale af 9. september 2015, indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om ændring af forældreansvarslovens § 15 (forældremyndighed ved dødsfald).

Det overordnede formål med lovforslaget er at styrke barnets perspektiv og yderligere at tydeliggøre, at lovens grundlæggende princip om, at alle afgørelser skal træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet, også er styrende, når der skal tages stilling til forældremyndigheden i tilfælde, hvor den ene forælder har forvoldt den anden forælders død.

Dette foreslås gennemført ved:

- At Statsforvaltningen skal efterprøve, hvad der er bedst for barnet i relation til forældremyndigheden i alle situationer, hvor den efterlevende forælder har forvoldt den anden forælders død.

- At lade den efterlevendes lovbestemte fortrinsstilling udgå i de situationer, hvor den ene forælder har forvoldt den anden forælders død. Som en afledt effekt af dette forslag foreslås det, at den efterlevende forælders lovbestemte fortrinsstilling generelt udgår af loven, når der skal tages stilling til forældremyndighed efter en forælders død.

Med lovforslaget skabes der også mulighed for at overføre forældremyndighed til et samlevende par, og at Statsforvaltningen efter en forælders død får mulighed for at give forældremyndigheden til et samlevende par.

Idet jeg henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.