Hvordan vil ministeren forholde sig til, at Udbetaling Danmark, der administrerer børne- og ungdomsydelsen og børnetilskuddet, synes at være uvidende om lov nr. 1534 af 27. december 2014, og derfor ikke vil udbetale ansøgerne de ydelser, som ansøgerne efter loven er berettiget til?
Ved lov nr. 1609 af 2010 mistede danske statsborgere fra Grønland og Færøerne retten til børnefamilieydelse, børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnepenge. Dette skete som følge af indførelsen af optjeningsprincippet, som utilsigtet kom til at omfatte statsborgerne fra disse lande. At der var tale om en fejl, var der aldrig nogen tvivl om, og loven blev derfor ændret igen ved lov nr. 1398 af december 2012, hvorefter de berørte statsborgere ikke længere har været underlagt optjeningsprincippet.
Problemet var imidlertid, at loven kun blev ændret fremover, og ikke med tilbagevirkende kraft tilbage til 1. januar 2012. Med andre ord havde man en gruppe statsborgere, der var blevet frataget adgangen til en række ydelser, de havde ret til, uden at der efterfølgende blev rettet op på det. For visse personer var der tale om betydelige beløb, man gik glip af. Specielt set i lyset af, at den mistede adgang til de pågældende ydelser førte en række afledte problemer med sig. Således er det en betingelse for at kunne modtage forhøjet SU, som enlig forsørger, at man tillige er modtager af børnetilskuddet.
Sambandspartiet på Christiansborg gjorde bestandig social- og skatteministrene opmærksomme på problemet, og i oktober 2014 valgte skatteministeren at tage ansvar for fejlen, således at den pågældende persongruppe siden 1. januar 2015, med tilbagevirkende kraft, har haft ret til ydelserne de gik glip af i 2012. Det kan man kun glæde sig over.
Nu viser det sig dog, at det er vanskeligt at få pengene udbetalt. Spørgeren har således modtaget flere henvendelser fra frustrerede ansøgere, der påstår, at Udbetaling Danmark, der administrerer de pågældende ydelser, ikke kender noget til lov nr. 1534 af 27. december 2014, og derfor ikke vil anerkende ansøgernes ret til ydelserne. Dette er ikke holdbart.