L 14 Forslag til lov om ændring af lov om renter ved forsinket betaling m.v., lov om erstatningsansvar og lov om forsikringsaftaler.

(Gennemførelse af direktiv om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner og ændring af rentesatsen i visse formueretlige love).

Af: Justitsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 03-10-2012
1. behandlet / henvist til udvalg 23-10-2012
Betænkning afgivet 29-11-2012
2. behandlet/direkte til 3. behandling 04-12-2012
3. behandlet, vedtaget 11-12-2012
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at gennemføre Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/7/EU af 16. februar 2011 om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner. Direktivet gælder ikke for forbrugerforhold.

Med loven forhøjes tillægget til den lovbestemte morarentesats med 1 procentpoint fra 7 pct. til 8 pct. Denne ændring vil gælde for hele rentelovens område, dvs. også i forbrugerforhold. Der indføres endvidere en ret for fordringshaver til at kræve et fast kompensationsbeløb i tilfælde af forsinket betaling. Herudover indføres en regel om, at fordringshavers ret til at kræve kompensation for inddrivelsesomkostninger samt fordringshavers ret til morarente ikke kan udelukkes ved aftale.

Loven indeholder endvidere regler om betalingsfrister. I lovforslaget som fremsat blev foreslået, at en aftale om, at betalingsfristen mellem to erhvervsdrivende overskrider 60 dage, ville kræve fordringshavers udtrykkelige godkendelse, men under lovforslagets behandling stillede udvalget ændringsforslag om at ændre betalingsfristen til 30 dage. Endelig ændres erstatningsansvarsloven og forsikringsaftaleloven, således at renten efter disse love som hidtil kommer til at svare til den almindelige morarentesats efter renteloven.

Loven træder i kraft den 1. marts 2013.
Afstemning:
Vedtaget 102 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, LA, KF) 8 stemmer imod forslaget (EL) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget