L 18 Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven, selskabsskatteloven og skattekontrolloven.

(Forenklet skatteopgørelse ved investeringer gennem skattetransparente juridiske personer, placering af rate- og kapitalpensioner i kommanditselskaber m.m.).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l18_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2005)

 

 

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven, selskabsskatteloven og skattekontrolloven (Forenklet skatteopgørelse ved investeringer gennem skattetransparente juridiske personer, placering af rate- og kapitalpensioner i kommanditselskaber m.m.)

(Lovforslag nr. L 18).

Regeringens mål er, at Danmark i 2010 skal have et af Europas bedst fungerende markeder for risikovillig kapital. Dette er en væsentlig forudsætning for, at Danmark kan blive et førende vækst-, viden- og iværksættersamfund. Pensionssektoren er samlet set den største investor i Danmark. Markedet for risikovillig kapital vil således kunne styrkes markant, hvis flere pensionsmidler bruges til aktive erhvervsinvesteringer.

Pensionsbranchen har peget på, at komplicerede skatteopgørelsesregler er en barriere for at investere i unoterede aktier. For at fjerne denne barriere for pensionsinstitutters investeringer i unoterede aktier m.v. foreslås det at give pensionsinstitutter, herunder livsforsikringsselskaber, mulighed for at vælge en mere enkel metode til at opgøre det skattepligtige afkast af investeringer, der foretages gennem juridiske personer, der ikke selv er skattepligtige. Det er en betingelse for at anvende den forenklede opgørelsesmetode, at pensionsinstituttet ikke er koncernforbundet med den juridiske person, som dette er defineret i lov om finansiel virksomhed. Forslaget er et af de initiativer, der fremgår af regeringens handlingsplan for risikovillig kapital (januar 2005) og er herudover en udmøntning af en del af regeringsgrundlaget (Nye mål, 17. februar 2005).

Der er fra den 1. oktober 2005 indført adgang til at anbringe rate- og kapitalpensionsordninger i unoterede aktier og anparter. Ordningen er gennemført dels i Finanstilsynets såkaldte puljebekendtgørelse, dels ved en række opfølgende skatteregler. Ordningen giver ikke mulighed for at anbringe pensionsopsparing i kommanditselskaber m.v.

Ved en ændring af Finanstilsynets puljebekendtgørelse bliver det muligt også at anbringe rate- og kapitalpensioner i kommanditselskaber m.v. Forslaget indeholder en række opfølgende regler på skatteområdet. Forslaget l ægger sig tæt op ad de regler, der gælder for pensionsmidler, der anvendes til køb af unoterede aktier m.v.

Personer, der flytter fra Danmark efterbeskattes i visse situationer efter pensionsbeskatningsloven. Vender de pågældende personer på et tidspunkt hjem, vil udbetalingerne fra pensionsordningen være skattepligtige til Danmark. På den måde beskattes de pågældende personer to gange. Det foreslås, at efterbeskatningen kan modregnes i skatte- eller afgiftspligtige udbetalinger fra den pågældende pensionsordning.

Der foreslås endvidere en præcisering af reglerne for livsforsikringsselskabers beviser i udloddende investeringsforeninger samt en justering af fradragsbegrænsningsreglerne, når der er skadesforsikringsselskaber og livsforsikringsselskaber i samme koncern.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.