B 43 Forslag til folketingsbeslutning om udvidelse af det danske bidrag til den internationale sikkerhedsstyrke ISAF i Afghanistan.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-11-2004

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20041_b43_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (4. november 2004)

 

 

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om udvidelse af det danske bidrag til den internationale sikkerhedsstyrke ISAF i Afghanistan.

(Beslutningsforslag nr. B 43).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at det danske bidrag til den internationale sikkerhedsstyrke i Afghanistan udvides med et bidrag til det tysk-ledede Provincial Reconstruction Team i Feyzabad i det nordøstlige Afghanistan, udsendelse af et dansk C-130 transportfly og et jordbaseret støtteelement samt eventuel udsendelse af et dansk kommunikationsmodul.

FNs Sikkerhedsråd har efter anmodning fra den afghanske overgangsregering ved resolution 1386 af 20. december 2001 og resolution 1510 af 13. oktober 2003 bemyndiget oprettelsen af en international sikkerhedsstyrke, der skal bistå den afghanske overgangsregering med opretholdelse af sikkerheden i Kabul og andre områder af Afghanistan. Den internationale sikkerhedsstyrkes mandat blev forlænget frem til den 13. oktober 2005 ved resolution 1563 af 17. september 2004.

NATO overtog den 11. august 2003 ansvaret for ISAF missionen og har i forlængelse heraf udarbejdet en operationsplan, der i revideret form blev vedtaget den 25. juni 2004. NATOs operationsplan fastlægger en trinvis udvidelse af operationsområdet til resten af Afghanistan og oprettelse af yderligere Provincial Reconstruction Teams, som primært består af militære men dog også civile dele. Operationsområdet udvides i takt med, at de nødvendige styrkebidrag kan mønstres.

Regeringen vurderer på denne baggrund, at der er behov for en beslutsom international indsats for at øge sikkerheden og stabiliteten i Afghanistan. Regeringen foreslår derfor, at det danske militære bidrag til den internationale sikkerhedsstyrke udvides med et bidrag til det tysk-ledede Provincial Reconstruction Team i Feyzabad i det nordøstlige Afghanistan, udsendelse af et dansk C-130 transportfly og et jordbaseret støtteelement samt eventuel udsendelse af et dansk kommunikationsmodul. Ved udvidelse af det danske bidrag til ISAF forventes det samlede styrkebidrag i 2005 at kunne udgøre mellem ca. 110 og ca. 225 personer.

Regeringen vil løbende vurdere det danske bidrags sammensætning med henblik på at sikre en effektiv opgaveløsning. Såfremt det i øvrigt skulle vise sig hensigtsmæssigt at justere bidraget, herunder ansvarsområdet væsentligt, eller såfremt der i øvrigt skulle ske en væsentlig ændring i opgavernes karakter eller det folkeretlige grundlag for sikkerhedsstyrkens tilstedeværelse, vil regeringen rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn herom eller om nødvendigt på ny forelægge sagen for Folketinget.