- 27 udvalgsmøder
- behandling af 14 lovforslag og 7 beslutningsforslag
- 10 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 609 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 37 deputationer
- 188 skriftlige henvendelser til udvalget
I folketingsåret 2023-24 beskæftigede Transportudvalget sig især med kollektiv transport, grøn omstilling af transportsektoren og anlæg af tredje Limfjordsforbindelse været emner.
Derudover havde udvalget fokus på borgerinddragelse, dels i forhold til anlægsprojekter, dels i forhold til udvalgets eget arbejde.
Udvalget prioriterer at komme rundt i landet og holde åbne udvalgsmøder med borgere om trafikale problemstillinger. I dette folketingsår fandt der møder sted i Syd- og Sønderjylland og i Nordjylland. Udvalget nedsatte også en parlamentarisk arbejdsgruppe, som bl.a. har til formål at undersøge mulighederne for at forbedre borgerinddragelsen i processerne for godkendelser af store anlægs- og byggeprojekter.
Høringer
Udvalget holdt den 25. april 2024 i forbindelse med udvalgsbehandlingen af L 112, Forslag til lov om anlæg af en tredje Limfjordsforbindelse, en åben eksperthøring om anlægsprojektet, herunder den valgte linjeføring og projektets betydning for drikkevand og asbestdeponier.
Derudover holdt udvalget den 12. september 2024 en åben høring sammen med Danske Regioner og DI Transport om fremtidens kollektive transport, hvor udvalget, tilhørere og eksperter fik debatteret, hvordan man kan få mere kollektiv transport i yderområder og få flere til at bruge den.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Udvalget holdt den 10. oktober 2023 et klyngemøde med en række interessenter inden for luftfartsområdet, hvor de kunne give deres bud på udfordringer og muligheder indenfor luftfartsområdet. Mødet blev afholdt i Københavns Lufthavn, hvor udvalget også fik en rundvisning på lufthavnens arealer.
Den 9. januar 2024 holdt udvalget to interessentmøder. Første møde var med Dækbranchen Danmark og DTL – Danske Vognmænd om reglerne for brug af vinterdæk på tunge køretøjer. Derudover holdt udvalget møde med KL’s Klima- og Miljøudvalg om kommunale interesser i erhvervshavne.
Den 30. januar 2024 besøgte udvalget Banedanmark og Vejdirektoratet, hvor udvalget fik en generel introduktion til styrelsernes arbejde efterfulgt af et besøg i Trafiktårn Øst ved Dybbølsbro i København.
Udvalget holdt den 2. april 2024 ekspertmøde med ekspert og Ph.D. i samskabelse Anne Tortzen og forhenværende branchedirektør i DI Michael Svane om borgerinddragelse ved infrastrukturprojekter.
Den 21. maj 2024 holdt udvalget et ekspertmøde med økonom og professor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen og professor i miljø- og ressourceøkonomi Jette Bredahl Jacobsen om de grønne regnemodellers anvendelse ved anlægs- og infrastrukturprojekter.
Rejser
Udvalget var på studietur til Japan den 3.-9. marts 2024. Formålet med turen var at få indsigt i aktuelle tiltag inden for Japans grønne omstilling af transportsektoren, herunder teknologiske fremskridt inden for grøn luft- og skibsfart, drone-/robotteknologi og produktion af elbiler. Derudover hørte udvalget om japanske erfaringer med fremme af kollektiv transport og nye mobilitetsformer, der skal styrke mobiliteten i yderområder.
Den 20. og 21. juni 2024 var udvalget i Syd- og Sønderjylland. Udvalget indledte turen med rundvisning på Fredericia Havn, containerterminal og Taulov Dry Port, med fokus på den igangværende havneudvidelse, hvor der indtænkes perspektiver for grøn omstilling. Derudover mødtes udvalget med bl.a. Vejle Erhvervshavn, med Fredericia og Middelfart Kommuner om behovet for en ny Lillebæltsforbindelse og med støjborgergruppe i Vinding Udvalget afholdt også et åbent udvalgsmøde i Vejle, hvor udvalget gik i dialog med borgere om trafikale problemstillinger.
Udvalget besøgte Nordjylland den 21. og 22. august 2024. Her mødtes udvalget bl.a. med NT (Nordjyllands Trafikselskab) og Trafikselskaberne i Danmark til en snak om fremtidens kollektive transport, med Hirtshals Havn og Hjørring Kommune om bl.a. drivmidler i tung transport og med FjordPTX – et dansk Power-to-X-projekt under udvikling - og Aalborg Lufthavn om grøn omstilling af luftfarten. Derudover var udvalget vært for et åbent udvalgsmøde i Musikkens Hus i Aalborg.
Den 23. og 24. september 2024 var udvalget på studietur til Kiel og Berlin, hvor Femern Bælt-projektet var omdrejningspunkt. Formålet med turen var at gå i dialog med bl.a. Forbundsdagens transportudvalg, Slesvig-Holstens delstatstransportsminister og relevante myndigheder og interessenter om den skinnebårne del af projektet, der på tysk side er udfordret på tidsplanen.