- 49 udvalgsmøder
- behandling af 16 lovforslag og 8 beslutningsforslag
- 24 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 968 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 55 deputationer
- 197 skriftlige henvendelser til udvalget
Sundhedsudvalget har i folketingsåret 2023-24 behandlet 16 lovforslag og 8 beslutningsforslag, og udvalget har modtaget 53 deputationer, som har fremlagt synspunkter og sager for udvalget. Udvalget har også afholdt en række udvalgshøringer, ekspertmøder og andre aktiviteter. I det følgende nævnes tre overordnede temaer, som udvalget har behandlet på forskellig vis i løbet af folketingsåret.
Endometriose og kvinders overgangsalder
Udvalget holdt den 15. november 2023 en høring om endometriose. Formålet med høringen var at få sat fokus på og drøftet, hvordan vi kan sætte ind over for endometriose i Danmark. Nogle af de spørgsmål, som blev belyst, var sygdommens væsen, alvor og opførsel, hvordan hverdagen og udfordringerne er på specialafdelingerne på hospitalerne, og hvordan der bliver arbejdet med handleplaner for endometriose i andre lande.
Udvalget holdt onsdag den 17. april 2024 en høring om kvinders overgangsalder. Formålet med høringen var at få belyst, hvordan sundhedsvæsenet møder kvinder med symptomer udløst af hormonelle forandringer i overgangsalderen. Det var bl.a. spørgsmål om, hvorfor kvinders overgangsalder er et anliggende for sundhedsvæsen, forskning og politik, og hvilke initiativer der kan tages for at forbedre sundhedsvæsenets møde med kvinder med lidelser udløst af overgangsalder.
Udvalget holdt den 17. september 2024 et møde med FEMaLe-projektet (Finding Endometriosis using Machine Learning) om status og resultater for projektet og om erfaringerne i lande, som har vedtaget handlingsplaner m.v. om endometriose.
Aktiv dødshjælp og palliativ behandling
Udvalget holdt den 4. oktober 2023 et møde med Det Etiske Råd om præsentation af rådets udtalelse om dødshjælp.
Udvalget har behandlet forslag til folketingsbeslutning om legalisering af aktiv dødshjælp (B 12), som blev fremsat i Folketinget på baggrund af borgerforslagsordningen. Udvalget afgav beretning over B 12 den 30. juni 2024, som afsluttede Folketingets behandling af forslaget. Beretningen indeholdt bidrag fra forskellige flertal og mindretal i udvalget. Et flertal i udvalget finder i beretningen, at beslutningsforslaget er et vigtigt bidrag til samfundsdebatten om, hvordan der i højere grad kan sikres en værdig afslutning på livet. Flertallet bemærker, at spørgsmålet om dødshjælp er fyldt med svære afvejninger, følelser og holdninger, som fortjener en større offentlig debat, hvor danskernes synspunkter om de forskellige måder, som livet kan afsluttes på, inddrages i forhold til de dilemmaer, der kan knytte sig til døden.
Udvalget holdt den 18. januar og den 17. september 2024 møder med Dansk Selskab for Palliativ Medicin om henholdsvis de faglige rammer for palliativ behandling og den nationale strategi for lindring af patienter med livstruende sygdomme.
Udvalget besøgte den 25. april 2024 Sankt Lukas Stiftelsens hospice, Hellerup, for at få viden om den palliative indsats, herunder brug af de muligheder, der blev indført med politisk aftale fra 2017 om palliativ sedering og øget selvbestemmelse for patienter i forhold til fravalg af behandling.
Udvalget holdt den 4. juni 2024 et lukket møde med indenrigs- og sundhedsministeren om regionernes praktiske implementering af den politisk aftale fra 2017 mellem den daværende regering (V, LA og KF) og S, DF, EL, ALT, RV og SF om palliativ sedering og øget selvbestemmelse for patienter i forhold til fravalg af behandling (behandlingstestamenter m.v.).
Psykiatri og trivsel
Udvalget foretog den 17. november 2023 et studiebesøg til Aarhus med psykiatrien som tema. Udvalget besøgte Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, Aarhusafdelingen, hvor udvalget fik belyst foreningens aktiviteter i Region Midt. Udvalget besøgte Psykiatriens Hus, Aarhus, hvor udvalget hørte om udfordringer og muligheder i det tværsektorielle arbejde og om nonfarmakologiske tilbud. På Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien, besøgte udvalget Afdeling for Depression og Angst (TMS) og Afdeling for Psykoser.
Udvalget holdt den 2. maj 2024 et åbent ekspertmøde om, hvordan civilsamfundet bidrager til børn og unges trivsel og sundhed. Formålet var at få belyst spørgsmål som civilsamfundets værdigrundlag i forhold til børn og unges trivsel og sundhed og konkrete eksempler på aktiviteter og erfaringerne med dem. Men også eventuelle barrierer for civilsamfundet, og om der er behov for initiativer fra Folketingets side.
Udvalget foretog den 18. og 19. juni 2024 en studietur til Oslo for at få inspiration til det videre poliske arbejde med at løfte psykiatrien, herunder at få indsigt i norske målsætninger, prioritering og indsatser og erfaringerne hermed. Det drejede sig bl.a. om den norske »Optrappingsplan for psykisk helse (2023-2033)« og norske initiativer til og erfaringer med at undgå og reducere brugen af tvang i psykiatrien og erfaringer med ikkemedicinsk behandling.