- 38 udvalgsmøder
- behandling af 17 lovforslag og 26 beslutningsforslag
- 68 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 1.755 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 18 deputationer
- 125 skriftlige henvendelser til udvalget
Udvalgets arbejde var i folketingsåret 2023-24 både præget af planlagte aktiviteter som forberedelse til kommende forhandlingsforløb, f.eks. flerårsaftalen for politiets og anklagemyndighedens økonomi, og den fortsatte indføring i udvalgets brede arbejdsområde, bl.a. ved møder og besøg hos relevante myndigheder som Rigsadvokaten, Den Uafhængige Politiklagemyndighed og Politiets Efterretningstjeneste. Derudover var udvalgets arbejde også præget af, at der løbende opstod ad hoc-fokusområder for udvalget, f.eks. konflikten mellem Israel og Palæstina, bandekriminalitet, herunder også i Sverige, lukning af Pusher Street på Christiania, økonomisk kriminalitet, ulovligt salg af opioider, menneskehandel m.v., hvor nogle af disse emner blev sat på dagsorden i udvalget på baggrund af tv-dokumentarer. Endvidere medførte koranafbrændinger i Danmark og de afledte reaktioner herpå, at udvalget i efteråret 2023 behandlede lovforslaget om forbud mod utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund. Lovforslaget gav anledning til omfattende drøftelser i udvalget og en række udvalgsaktiviteter, herunder en teknisk gennemgang, en høring og et samråd.
Høringer
Regeringen fremsatte i oktober 2023 et lovforslag om forbud mod utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund. Med henblik på at kvalificere den politiske debat og behandlingen af lovforslaget afholdt udvalget den 22. november 2023 en åben høring om lovforslaget. Ved høringen præsenterede en række eksperter og interessenter deres faglige vurdering af, hvilke konsekvenser lovforslaget ville have for bl.a. sikkerheden i Danmark, og hvilke udfordringer lovforslaget rejste, bl.a. i forhold til ytringsfriheden i Danmark.
Flere eksperter og myndigheder meldte om stigende misbrug og afhængighed blandt unge af både illegale og receptordinerede opioider og understregede vigtigheden af at være på forkant med udviklingen. Udvalget afholdt en åben høring den 3. april 2024 om opioider med det formål at få belyst opioidmisbruget blandt unge fra forskellige vinkler, herunder forebyggelse, behandlingstilbud, illegal handel og receptordinerede opioider.
Samtykkeloven trådte i kraft den 1. januar 2021. Med loven blev definitionen af voldtægt ændret til at fokusere på manglende samtykke til samleje. Udvalget afholdt den 15. maj 2024 en åben høring om samtykkeloven med det formål at få belyst, hvordan den hidtil gældende samtykkelov var blevet implementeret og fungerede i praksis, og at identificere eventuelle udfordringer ved loven.
Teknisk gennemgang
Udvalget holdt en teknisk gennemgang ved justitsministeren af det generelle lovprogram på udvalgets område og mere specifikt af lovforslag nr. L 65 om forbud mod utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund.
Rejser
Udvalget besøgte Færøerne den 21.-24. januar 2024 for at indhente viden om justitsområdet på Færøerne generelt og give udvalget indsigt i de forhold, der er særlig kendetegnende ved justitsområdet på Færøerne. Udvalget har haft som en prioritet at besøge de myndigheder, der opererer i rigsfællesskabet, og turen til Færøerne blev planlagt i forlængelse af udvalgets besøg i Grønland i august 2023.
Beretninger
Udvalget afgav en række beretninger. For en del stod enten et samlet udvalg eller et flertal i udvalget bag beretningen, bl.a. afgav et samlet udvalg beretning over beslutningsforslag nr. B 137 om at udvide kredsen af frivilliges fagligheder i retshjælpskontorer og beslutningsforslag nr. B 67 om kortlægning af chikane mod jøder i Danmark, mens et flertal i udvalget stod bag beretningen over beslutningsforslag nr. B 160 om en ny undersøgelse af falske anmeldelser og anklager i voldtægtssager.