• 19 udvalgsmøder
• behandling af 3 beslutningsforslag
• 12 samrådsspørgsmål fra udvalget
• 325 udvalgsspørgsmål fra udvalget
• modtagelse af 36 deputationer
• 80 skriftlige henvendelser til udvalget
Forsvarsudvalgets arbejde i folketingsåret 2023-24 var præget af den sikkerhedspolitiske situation som følge af krigen i Ukraine og det nye forsvars- og beredskabsforlig, der medfører et væsentligt øget forsvarsbudget. Samfundsberedskab, ligestilling i værnepligten og forholdene for kvinder i Forsvaret var nogle af de emner, der var mest fokus på.
Forsvarsudvalget var i august 2024 på studietur til Grønland, og derudover foretog udvalget forskellige mindre besøg i ind- og udland.
Høringer
Den 15. maj 2024 afholdt Forsvarsudvalget en offentlig høring på Christiansborg om samfundsberedskabet. Høringen skulle give input til de kommende forhandlinger om et beredskabsforlig. På høringen var der oplæg fra forsvarsministeren, Beredskabsstyrelsen, den svenske beredskabsstyrelse og en lang række aktører på beredskabsområdet.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Den 30. november 2023 og den 6. juni 2024 deltog Forsvarsudvalget sammen med Udvalget for Digitalisering og It i de halvårlige briefinger med forsvarsministeren og chefen for Center for Cybersikkerhed om den aktuelle situation på cybersikkerhedsområdet.
Den 20. december 2023 tog en række af udvalgets medlemmer imod knap 100 nyudnævnte premierløjtnanter fra Hærens Officersskole, som fik en rundvisning på Christiansborg og efterfølgende havde en drøftelse af dansk forsvarspolitik med udvalgsmedlemmerne.
Den 29. februar 2024 holdt udvalget et møde med Statsrevisorerne, hvor også Miljø- og Fødevareudvalget deltog, om Rigsrevisionens beretning nr 7 2023 om Forsvarsministeriets beredskab til at bekæmpe olie- og kemikalieforurening af havet.
Den 13. marts 2024 deltog udvalget i en briefing med forsvarsministeren, Forsvarskommandoen og Forsvarets Efterretningstjeneste om den aktuelle forsvars- og sikkerhedspolitiske situation i især Ukraine. Folketingets partiledere og Det Udenrigspolitiske Nævn deltog også.
Den 21. marts 2024 havde udvalget et møde med Center for Militære Studier fra Københavns Universitet om, hvad ophævelsen af det danske forsvarsforbehold i EU betyder for dansk forsvarspolitik.
Den 4. april 2024 var udvalget med ved et møde om digitaliseringspolitik med Frankrigs techambassadør, Henri Verdier. Mødet var arrangeret af Digitaliseringsudvalget.
Den 10. april 2024 var udvalget inviteret med til et møde, som Retsudvalget arrangerede, med FN’s uafhængige ekspert for menneskerettigheder og international solidaritet, Cecilia M. Bailliet.
Den 23. april 2024 tog udvalget imod en delegation af forsvarspolitiske medarbejdere fra USA’s kongres, hvor dansk forsvarspolitik og samarbejdet i NATO og med USA blev drøftet.
Den 7. maj 2024 afholdt udvalget et møde med repræsentanter for Dansk Industri og It-virksomheden Netcompany med temaet ”anvendelse af kunstig intelligens i Forsvaret”.
Den 30. maj 2024 tog udvalget imod en gruppe ukrainere, der er bosat i Danmark, sammen med ukrainske soldater, som har kæmpet ved fronten i Ukraine. På mødet fik udvalget en orientering om de vilkår, der kæmpes under ved fronten.
Rejser
Den 12-14. maj 2024 deltog udvalgets formand i det årlige møde for forsvarsudvalgene fra parlamenterne i de nordiske og baltiske lande samt Polen og Tyskland. Mødet foregik i Litauen, og den sikkerhedspolitiske situation i Østersøområdet blev drøftet i lyset af krigen i Ukraine.
Udvalget besøgte den 19. juni 2024 Hjemmeværnet i Jonstruplejren ved Ballerup. Her fik udvalget demonstreret nogle af Hjemmeværnets kapaciteter og blev orienteret om de opgaver, Hjemmeværnet varetager.
Udvalget var den 19-23. august 2024 på studietur i Grønland, hvor der indgik besøg ved Forsvarets installationer i Kangerlussuaq, Station Nord og Station Mestersvig, og derudover besøgte udvalget den amerikanske Pituffik Space Base. På turen deltog også Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg og Folketingets delegation til NATO’s Parlamentariske Forsamling.
Den 20. september 2024 besøgte udvalget Københavns Lufthavn. Besøget var en opfølgning på mødet den 7. maj og var arrangeret af lufthavnen sammen med Netcompany og havde fokus på, hvordan man styrker den digitale rygrad og anvender kunstig intelligens i en stor organisation med mange forskellige opgaver og medarbejdergrupper.
Beretninger
Forsvarsudvalget afgav den 18. juni 2024 beretning over beslutningsforslag nr. B 132 om ændring af kravene til det kommunale beredskabs reaktionstider. I beretningen støtter et flertal i udvalget grundtanken i beslutningsforslaget om, at det er vigtigere for borgerne, hvornår redningsberedskabet ankommer til et skadested, end hvornår redningsberedskabet afgår fra redningsstationen. Flertallet i udvalget opfordrer i beretningen forsvarsministeren til i samarbejde med Beredskabsstyrelsen at undersøge mulighederne for at afskaffe afgangstidskravet på 5 minutter. Samtidig opfordrer flertallet i udvalget forsvarsministeren til at undersøge, om der skal indføres krav om, at kommunalbestyrelserne som led i fastlæggelse af serviceniveauet for redningsberedskabet skal indføre krav til første udryknings responstider ud fra lokale vurderinger.