Europaudvalgets arbejde i folketingsåret 2018-19 var præget af valgforberedelser i EU-systemet op til valget til Europa-Parlamentet i maj 2019 og til folketingsvalget i Danmark. At Ministerrådet sammen med Europa-Parlamentet arbejdede på at få vedtaget allerede fremsatte lovgivningsforslag før europaparlamentsvalget betød, at Europaudvalget i perioden gav mandat til regeringen i 88 sager. Samtidig var fokus i udvalget fortsat på forhandlingerne med Storbritannien om en britisk udtræden af EU (brexit) og forhandlingerne om EU’s næste 7-årige budget. I begyndelsen af samlingen, den 3. og 4. november 2018, afholdt udvalget en folkehøring i Odense om EU’s fremtid med deltagelse af 400 borgere, partiernes EU-ordførere og alle partiformænd. Høringen markerede afslutningen på et forløb med fire mindre borgermøder rundtom i landet om samme emne. Udvalget afholdt hertil 44 ordinære udvalgsmøder.
Den 20. december 2018 vedtog Folketinget som opfølgning på Præsidiets konference om Folketingets arbejdsformer m.v. i januar 2017 et beslutningsforslag (
B 53) om ændringer af arbejdsformer og forretningsgange med hensyn til Folketingets behandling af EU-sager. Folketingsbeslutningen ændrede i Folketingets forretningsorden, således at ”et medlem, som har en særlig interesse i en sag under behandling i Europaudvalget, og som udses hertil af sin folketingsgruppe, har ret til et deltage i Europaudvalgets forhandling om den pågældende sag.” I praksis betyder det, at grupperne kan lade deres ordførere deltage i Europaudvalgets møder, uden at der skal foretages en indskiftning i Europaudvalget. Desuden blev der indført en udvidet mulighed for at drøfte EU-sager i Folketingssalen. Udvalget for Forretningsordenens betænkning den 28. november 2018 over beslutningsforslaget medførte en beretning fra Europaudvalget i april 2019 om tidligere mundtlige ministerforelæggelser af vigtige sager i Europaudvalget og en liste over verserende forhandlingsoplæg efter folketingsvalg (
beretning af almen art nr. 10).
Rejser
Medlemmer af Europaudvalget deltog i en række interparlamentariske møder i folketingsåret og en enkelt udvalgsrejse. Denne rejse var en introduktionsrejse til EU’s institutioner i Bruxelles for udvalgets nye medlemmer den 24. og 25. september 2019, hvor udvalgets medlemmer mødtes med en række danskere højt placeret i EU-systemet.
De interparlamentariske møder omfattede et møde om status for debatten om EU’s fremtid i Bruxelles den 10. oktober 2018, det halvårlige plenarmøde for europaudvalg i EU’s nationale parlamenter (COSAC) i Wien den 18. og 19. november 2018, hvor bl.a. åbenhed i Ministerrådets arbejde med EU-lovgivning var på dagsordenen, et møde om europæisk kulturarv i Bruxelles den 20. november 2018. og en WTO-konference i Genève den 6. og 7. december 2018. Den 24. og 25. februar 2019 og den 23. og 24. september 2019 deltog medlemmer af Europaudvalget i det fjerde og femte møde for Europols fælles parlamentariske kontrolgruppe (JPSG). Møderne blev afholdt i henholdsvis Bukarest og Bruxelles, og her drøftede man udkast til forretningsorden for JPSG, herunder Danmarks status i kontrolgruppen, hvilket fandt sin endelige afklaring på sidstnævnte møde. Derudover deltog medlemmer af udvalget i det halvårlige møde om EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (CFSP/CSDP) den 4.-6. september 2019, som fandt sted i Helsinki, og et møde om den fremtidige økonomiske og monetære union (ØMU) den 8. og 9. september 2019 arrangeret for en mindre gruppe parlamenter i Haag.
Møder
Ministre eller formænd fra andre EU-landes parlamenter og et par kommissærer fra Europa-Kommissionen var på besøg i Folketinget i løbet af perioden. Den 29. november 2018 mødtes nogle af udvalgets medlemmer med formanden for Ungarns parlament, László Kövér. Den 16. august 2019 mødtes udvalget med Finlands udenrigsminister, Pekka Haavisto. Endvidere mødtes udvalget med EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.
Høring
Den 28. januar 2019 afholdt Europaudvalget en høring med danske medier om behandlingen af EU-stoffet i danske medier. Formålet med høringen var at få en drøftelse mellem udvalgsmedlemmer og repræsentanter for danske medier om, hvordan EU-sager og -lovgivning kommer bredere og bedre ud via medierne til borgerne, der i sidste ende berøres heraf ‒ også når der ikke er europaparlamentsvalg eller en sag som brexit.
Brexitfølgegruppe
I lyset af Storbritanniens beslutning om at udtræde af EU-samarbejdet konstituerede Europaudvalget den 12. januar 2017 en såkaldt brexitfølgegruppe i Folketinget, hvor også medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn deltager. Gruppen har fulgt den europæiske diskussion om den britiske udtræden af Den Europæiske Union siden. I folketingsåret 2018-19 mødtes følgegruppen den 18. januar 2019 med borgerorganisationer fra henholdsvis Storbritannien og Danmark om borgernes rettigheder efter brexit. Den 23. januar 2019 og den 13. september gav udenrigsministeren en teknisk briefing af status på brexit. Den 15. april 2019 mødtes gruppen med den irske europaminister, Helen McEntee. Gruppen mødtes også to gange med EU’s chefforhandler vedrørende brexit, Michel Barnier, henholdsvis den 30. april og den 28. august 2019.
MFF-følgegruppe
I foråret 2018 fremlagde Europa-Kommissionen sit forslag til EU’s næste 7-årige budget, den såkaldte flerårige finansielle ramme (MFF). Da der i EU er meget forskelligartede ønsker om, hvad midlerne i EU-budgettet skal anvendes til og Storbritanniens udtræden af EU samtidig får stor betydning for de kommende budgetforhandlinger, valgte Europaudvalget og Finansudvalget den 5. september 2018 at nedsætte en MFF-følgegruppe, der følger forhandlingerne om det fremtidige budget. Gruppen fik den 5. februar 2019 en briefing af Kaare Barslev, Europa-Parlamentets Departement for Budget, om Europa-Parlamentets syn på forhandlingerne om budgettet. Efter folketingsvalget besluttede begge udvalg at opretholde følgegruppen, og finansministeren gav den 26. september 2019 en teknisk briefing om status på forhandlingerne.