- 20 udvalgsmøder
- behandling af 14 lovforslag og 6 beslutningsforslag
- 15 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 581 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 9 deputationer
- 80 skriftlige henvendelser til udvalget
Udvalgets arbejde i folketingsåret 2023-24 var særlig præget af, at regeringen havde bebudet en større omlægning af beskæftigelsesindsatsen, jf. regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” (2022). Parallelt med den af regeringen nedsatte en ekspertgruppe for fremtidens beskæftigelsesindsats, afholdt udvalget en række aktiviteter, der havde til formål at give input til de kommende forhandlinger om en ny beskæftigelsesreform.
Derudover behandlede udvalget bl.a. et lovforslag om udvidelse af barsel for tvillingeforældre – et forslag, der oprindelig blev fremsat som borgerforslag og efterfølgende realiseret med finanslovsaftalen for 2023.
Høringer
Den 11. oktober 2023 inviterede udvalget sammen med beskæftigelsesministeren til handicappolitisk topmøde på Christiansborg. Under topmødet drøftede udvalgets medlemmer, arbejdsmarkedets parter og en række eksperter og organisationer barrierer og muligheder for at få flere unge med handicap i arbejde eller uddannelse.
Som led i forberedelserne til de kommende forhandlinger om en ny beskæftigelsesreform afholdt udvalget den 8. november 2023 en åben høring om fremtidens beskæftigelsesindsats. Formålet med høringen var at rejse en åben debat om, hvordan fremtidens beskæftigelsesindsats kan se ud, så der sikres et solidt og oplyst fundament for den kommende reform. Under høringen fortalte beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om regeringens ambitioner, og formanden for Ekspertgruppe for fremtidens beskæftigelsesindsats, Claus Thustrup Kreiner, præsenterede ekspertgruppens arbejde. Derudover kom repræsentanter for en række større centrale aktører på beskæftigelsesområdet med deres perspektiv.
Andre møder
Udvalget har desuden foretaget en studietur til Aarhus og et besøg hos Danske A-kasser for at høre om henholdsvis Aarhus Kommunes og Danske A-kassers erfaringer med beskæftigelsesindsatsen og få deres indspark til de kommende forhandlinger om en ny beskæftigelsesreform.
Derudover mødtes udvalget med det Norske Stortings Arbeids- og sosialkomiteen, der var på studiebesøg i København. På mødet drøftede udvalgene en række fælles problemstillinger på beskæftigelsesområdet, herunder udfordringer med gruppen af unge uden job eller uddannelse og behovet for at tilpasse pensionssystemet til fremtiden.
Teknisk gennemgang
Udvalget fik en teknisk gennemgang ved beskæftigelsesministeren forud for fremsættelsen af lovforslag nr. L 162 Forslag til lov om ændring af lov om social pension og forskellige andre love (Fradragsret for indbetalinger til aldersforsikring, aldersopsparinger og supplerende engangssum i indtægtsgrundlaget ved beregning af visse sociale ydelser og ændring af bemyndigelsesbestemmelsen om fastsættelse af begrebet indtægt ved personligt arbejde ved beregning af social pension). Udvalget blev præsenteret for indholdet i lovforslaget, særlig den del af forslaget, hvor der ændres i begrebet ”indtægt ved personligt arbejde”, der ligger til grund for reglerne for modregning i pension. Lovforslaget blev efter 1. behandlingen delt, da det omfattede en række forskellige ændringer i reglerne om pension og en række partier ønskede at stemme særskilt om ovennævnte ændring.