Åbent samråd om åben dør-ordningen
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Mødedato: 20-12-2023
Starttidspunkt: 12.00
Sluttidspunkt: 14.00
Lokale: 1-133
Åbent samråd med udenrigsministeren, klima-, energi- og forsyningsministeren og erhvervsministeren om åben dør-ordningen og samspillet med havplanen og regeringens havvindsudvalg. Samrådet finder sted onsdag den 20. december 2023, kl. 12.00 i værelse 1-133 på Christiansborg.

Udvalget har bedt ministrene redegøre for, hvordan regeringen har vurderet de 14 områder til havvind, som udenrigsministeren omtalte på samrådet den 25. oktober 2023, og hvorfor hverken aftalekredsen for åben dør-ordningen eller aftalekredsen bag havplanen blev inddraget i vurderingen.

Herudover ønsker udvalget en redegørelse for de faglige vurderinger, der gik forud for udarbejdelsen af den reviderede åben dør-ordning, som blev præsenteret for regeringens havvindsudvalg, og oplysning om hvorvidt der efter nedsættelsen af regeringens havvindsudvalg blev udarbejdet mere uddybende notater til udvalget om potentialet i den reviderede åben dør-ordning, herunder en uddybet mulig tidsplan.

Udvalget har endvidere bedt ministrene redegøre for, hvilken løsning regeringen arbejder på nu, så arbejdet med opsætning af havvind kan accelereres, og investorer og havvindsopstillere kan gennemskue rammerne for opsætning af havvind i Danmark. Ministrene er ligeledes blevet bedt om at redegøre for processen i forhandlingerne om havplanen, som gjorde, at erhvervsministeren i sidste øjeblik indsatte en tekst om åben dør-ordningen i Aftale om Danmarks Havplan af 7. juni 2023, herunder hvem der var involveret i beslutningsprocessen herom.

Endelig vil udvalget gerne have bekræftet, hvorvidt ministrene kan afvise, at regeringen har undersøgt en begrundelse for at lukke åben dør-ordningen med sigte på at lave en koncessionsordning eller lignende ordninger, som skulle sikre staten en større indtægt på havvind.

Samrådsspørgsmål G-L er stillet efter ønske fra Signe Munk (SF), Inger Støjberg (DD), Steffen W. Frølund (LA), Mona Juul (KF), Peder Hvelplund (EL), Samira Nawa (RV), Morten Messerschmidt (DF), Sascha Faxe (ALT) og Kim Edberg Andersen (NB).


Kontakt
Udvalgssekretær
Mathias Mæhle
3337
Send e-mail
Udvalgssekretær
Mille Sofie Brandrup
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Charlotte Roel Andersen
3337 5535
Send e-mail