By- og Boligudvalgets, Klima og Energiudvalgets og Udvalget for Landdistrikter og Øers studietur til Sønderborg Kommune
Udvalg: By- og Boligudvalget
Startdato: 17-11-2014
Slutdato: 17-11-2014
Sted: Sønderborg Kommune
By- og Boligudvalget, Klima og Energiudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer har mandag den 17. november 2014 besøgt Sønderborg kommune

Formålet med besøget er at give udvalget et indtryk af, hvorledes Sønderborg kommune med ProjectZero i front arbejder med at tænke energirigtige og energirenoverede bygninger og boliger ind i at gøre kommunen til en attraktiv beboelses- og erhvervskommune, herunder bl.a. oplæg om hvordan de alme-ne boligbyggerier moderniseres, og hvordan man sikrer energioptimering af private udlejningsbyggerier.

Programmet for besøget kan læses her
I besøget deltog følgende udvalgsmedlemmer fra By- og Boligudvalget, Klima og Energiudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer: Jan Johansen (S), Jesper Petersen (S), Helle Løvgreen Mølvig (RV), Eva Kjær Hansen (V), Flemming Damgaard Larsen (V), Ellen Thrane (V), Karina Adsbøl (DF) og Lars Dohn (EL)

Derudover deltog: Laura Purup, udvalgssekretær og Dan Westfall, udvalgsassistent

Formål

Formålet med besøget er at give udvalget et indtryk af, hvorledes Sønderborg kommune med ProjectZero i front arbejder med at tænke energirigtige og energirenoverede bygninger og boliger ind i at gøre kommunen til en attraktiv beboelses- og erhvervskommune, herunder bl.a. oplæg om hvordan de almene boligbyggerier moderniseres, og hvordan man sikrer energioptimering af private udlejningsbyggerier.

Deltagere
Øvrige deltagere

Laura Purup
udvalgssekretær

Dan Westfall
udvalgsassistent



Program

PROGRAM FOR UDVALGSTUR TIL

SØNDERBORGS PROJECTZERO ENERGIAMBITIONER OG LOKAL VIRKEKRAFT

08.30 Afrejse til Sønderborg

09.15 Ankomst i Sønderborg Lufthavn og bustur til Alsion ProjectZeros adm. dir. Peter Rathje præsenterer Sønderborgs ProjectZero og dagens program. ProjectZero arbejder målrettet og ambitiøst med bl.a. energirenovering af bygninger og boliger, hvilket er en vigtig byggesten i udviklingen af kommunen som en attraktiv bosætnings- og erhvervskommune.

09.35 Alsion - et knudepunkt for kultur, forskning og uddannelse Alsion er et samlingspunkt for Sønderborgs kultur, forskning og uddannelsesmiljøer og huser både Syddansk Universitet, Forskerparken og Alsions internationalt anerkendte koncerthus. På Alsion byder Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) velkommen og fortæller bl.a. om Byens Havn-projektet.

Byens Havn - mod et dynamisk og bæredygtigt ikon

Den canadisk-amerikanske arkitekt Frank Gehry, hvis hovedværk er Guggenheimmuseet i Bilbao, har lavet en masterplan, der skal omdanne havnefronten i Sønderborg til et unikt, bæredygtigt område. Havneprojektet gennemføres som et offentlig-privat projekt og skal opføres i bedste energiklasse.

10.05 ZEROboligudlejere - energirenovering af private udlejningsbyggerier

Energirenovering af udlejningsejendomme er et vigtig fokus for ProjectZero, som kører pilotprojektet ZEROboligudlejer, der er finansieret af Grundejernes Investeringsfond. Boligudlejer Claus Heise Østergaard fortæller om udfordringerne ved energirenovering. Formand for Sønderborg udlejerforening Bernt Knudsen fortæller om udlejersituationen i Sønderborg. Projektchef i Bygherreforeningen Graves K. Simonsen giver input til politiske tiltag.

10.55 EUC Syd - med bæredygtighed som omdrejningspunkt

Bæredygtighedstanken gennemsyrer EUC Syd både i undervisning, i drift og i udvikling. Vicedirektør Hans Lehman fortæller om EUC Syds nationale og internationale aktiviteter, deres engagement i bæredygtighed på både ungdoms- og voksenuddannelserne og deres rolle i ProjectZero. Kjeld Søberg fortæller om skaleringspotentialerne i Danmark.

11.35 På busturen til Danfoss passeres og orienteres om følgende:

Sønderborg Andelsboligforening - grønne andelsboliger

Sønderborg Andelsboligforening prioriterer bæredygtighed højt og bygger boliger af materialer, der kan genbruges, og som ikke skader miljøet ved genanvendelse.

Solparken - grøn energi og varme til Vollerup

I Solparken producerer 6.000 m2 solfangere CO2-neutral varme og strøm til Vollerupområdet.

House of Science - sikring af den grønne tråd

House of Science er et naturvidenskabeligt netværk bestående af ProjectZero, Sønderborg Kommune, Universe, SonFor og de fire uddannelsescentre EUC-Syd, Business College-Syd, Alssund Gymnasiet og Sønderborg Statsskole. Ambitionen er at skabe 15.000 unge klimaambassadører.

Linak - en virksomhed med grønne ambitioner

Linak tænker bæredygtighed naturligt ind i virksomhedsdriften - en tankegang, der er forankret fra ledelse til den enkelte medarbejder. Linak har således siden 2009 reduceret el- og gasforbruget markant.

12.10 Danfoss - når bæredygtighed skaber global vækst

Danfoss har en ambition om at indfri Europas grønne potentiale ved at sikre bæredygtige løsninger til byernes grønne omstilling. Divisionsdirektørerne Kim Christensen og Lars Tveen fortæller om, hvad et stærkt hjemmemarked for energirenoveringer og grøn fjernvarme betyder for virksomhedens internationale vækstpotentiale.

12.25 Frokost hos Danfoss

Afgang kl. 13.00

13.00 Nordals-initiativgruppen - ambition om øget grøn vækst Kjeld Kückelhahn fra Nordals-initiativgruppen fortæller om de grønne ambitioner på Nordals.

13.10 Danbo - energirenovering af almene boliger

I Nordborg arbejdes der både målrettet med at energirenovere dele af det almene boligbyggeri og med at nedrive almene boligkarreer og bygge nyt på de samme fundamenter. Danbos forretningsordfører Niels Peder Pedersen og formand Jens Wolff fremviser deres renoveringstiltag.

13.45 Landsbyen Holm - et livligt landdistrikt

Byrådsmedlem og formand for Landdistriktsudvalget Anders Brandt fortæller om organiseringen på landdistriktsområdet, der skal sikre levende og eftertragtede boligmiljøer med lokal forankring i landdistrikterne.

14.00 Jollmands Gaard - når renovering sikrer turismeudvikling

Tidligere var Jollmands Gaard ved at falde sammen, men efter en renovering står gården nu som formidlings- og aktivitetscenter, der spiller en vigtig rolle i turismeudviklingen på Als. Laugsformand Kim Grønne Madsen fortæller om renoveringen og om, hvordan landsbylauget skaber fornyelse og fremdrift i landsbyen.

14.20 Dyvig Badehotel

Ved Dyvig Badehotel fortæller direktør Bent Larsen, hvordan en målrettet turismeindsats går hånd i hånd med konceptudviklingen af Dyvig Havn.

14.25 På busturen til Diamanten passeres og orienteres om følgende

Landsbyernes udfordringer

Poul Valdemar Nielsen fra Sønderborg Kommune fortæller om, hvordan kommunen imødekommer landsbyernes energimæssige udfordringer med energiprojektet

"Bæredygtige Landsbyer".

Østerholm Landsbylaug Østerholm Landsbylaug har et ønske om at blive CO2-neutral og har gennemført en række spændende projekter for at indfri den ambition. Peter Rathje fra ProjectZero orienterer om projekterne.

Østerholm Landsbylaug har et ønske om at blive CO2-neutral og har gennemført en række spændende projekter for at indfri den ambition. Peter Rathje fra ProjectZero orienterer om projekterne.

Skærtoft Mølle

Hanne Risgaard fra Skærtoft Mølle fortæller, hvordan hun og familien arbejder med bæredygtige fødevarer og nye madkoncepter.

14.55 Diamanten i Fynshav - fra nedslidt sportshal til prisvindende kultur- og idrætscenter Diamanten i Fynshav er forvandlet fra at være en gammel sportshal til et avanceret arkitektonisk monument med bæredygtig energiforsyning, som netop har modtaget Renoverprisen 2014, der uddeles af Grundejernes Investeringsfond og Realdania. Formand Jørn Rørbæk og bestyrelsen fortæller om renoveringen og de udfordringer, der måtte overkommes undervejs. Rådgivende ingeniør Torben Esbensen fortæller om arbejdet med at skabe en fremtidssikret energiklasse.

15.15 En bid af Sønderjylland

Ganske som den danske andelsbevægelse for 100 år siden, hvor landmænd gik forrest om mejerier og slagterier, går ildsjæle i landsbyerne nu forrest for at skabe en sund og bæredygtig fremtid. Hanne Risgaard fra Skærtoft Mølle præsenterer det nye sønderjyske køkken og de lokalt producerede sønderjyske tapas.

15.30 Refleksioner fra Jan Johansen (S) oven på dagens oplevelser over for dagens deltagere og pressen.

15.45 Afrejse fra Diamanten til lufthavnen

16.30 Flyafgang mod København

17.15 Ankomst til Kastrup Lufthavn



Budget
15.000 kr.
Regnskab
6.800 kr.