Tak for spørgsmålet, som jeg synes er meget relevant, for der er jo ingen tvivl om, at indvandring også medfører integrationsudfordringer. Jeg hørte engang en fyr sige: Vi inviterede arbejdskraft, men vi fik mennesker. Det synes jeg er en meget præcis beskrivelse af, hvad der foregik i slutningen af 1960'erne og starten af 1970'erne.
Det er jo nogle integrationsudfordringer, der også kommer til udtryk i skolevæsenet. Og man kan sige: Jo flere indvandrere der er i et område, jo større er integrationsudfordringen både for lokalsamfundet, men også for skolen. Og nogle steder har indvandringen været for voldsom og er gået for stærkt, og så kan lokalsamfundet, herunder skolen, ikke følge med. Og så hører man om eksempler på lærere, der bliver chikaneret, eller om uro eller manglende respekt for skolens fællesskab. Det skal vi selvfølgelig ikke acceptere. Jeg har sagt før, at der skal være plads til alle elever i folkeskolen, men ikke til al adfærd, og at det er de danske værdier, der skal være styrende for klasseværelset, og det står også i skolens formålsparagraf: åndsfrihed, ligeværd, demokrati.
Skolerne skal selvfølgelig have de rette værktøjer til at sikre tryghed og et godt læringsmiljø, og det er bl.a. det, som den artikel, der henvises til, handler om. Derfor har jeg også for nylig strammet ordensbekendtgørelsen. Der er trådt en ny i kraft her den 1. januar, som giver skolens ledelse nogle bedre muligheder for at gribe ind, når der er vold eller grænseoverskridende adfærd. Jeg har også for nylig meldt ud, at vi skal have ændret folkeskoleloven eller anden lovgivning, så lærere eller pædagoger kan gribe fysisk ind, hvis en elev er fuldstændig uden for rækkevidde af de sådan normale pædagogiske greb. Samtidig er der jo med den nye folkeskolelov, der træder i kraft her til sommer, også investeret ret kraftigt i flere pædagogiske ressourcer og også en undervisningsform, som gerne skulle være i stand til at rumme flere elever. Tak for ordet.