Tak, formand, og tak til regeringen for en udmærket europapolitisk redegørelse. Vi er jo i de store linjer meget enige med regeringen i den måde, vi skal håndtere de nuværende internationale kriser på, også i Europa. Men jeg vil her af samme grund, havde jeg nær sagt, fokusere på de forskelle, der trods alt er, og de uenighede, vi har måske har med regeringen, eller nuancer på nogle områder, fordi det måske er det, der er det mest interessante at diskutere om man med fordel kan justere ind. Jeg vil derfor fokusere på tre områder, hvor jeg synes, man kan sige det sådan, at vi, hvis vi ikke bare kigger på, hvad regeringen siger, men også hvad den gør, så godt kunne ønske os en mere aktiv europæisk politik, og det er de tre områder, som jeg nu nævner her.
Det ene er energiområdet, og det har vi jo allerede været inde på, og det er jo, fordi vi ikke opfatter det som en detalje i det store spil. Det, at EU hvert år importerer for 450 mia. euro fossile brændsler udefra, hvilket gør os til verdens største energiimportør, og at vi har de højeste energipriser, når vi sammenligner det med det asiatiske og det amerikanske marked, er ikke bare klimamæssigt et problem, og det er ikke bare et problem for vores erhvervsliv, men det har virkelig også udviklet sig til at være den måske største sikkerhedspolitiske udfordring for EU, fordi de penge jo går til alle de regimer, som vi bagefter skal forsøge at rydde op efter. For de går til Rusland, de går til Iran, de går til Saudi-Arabien, og nu kommer halvdelen af vores gasimport jo også fra Trump, og på en eller anden måde har vi sat os selv i en lås.
Tænk, hvis regeringen faktisk havde gjort det det, vi aftalte med det nationale kompromis i 2022, og havde udfaset brugen af naturgas i Danmark og EU havde gjort det samme, så havde vi ikke forsynet Putin med 205 mia. euro, som stort set har betalt hans invasion i Ukraine, og det er ikke en detalje, men det er en kæmpestor ting. For jeg tror ikke, at Ruslands økonomi ville have kunnet holde til det, hvis vi havde stoppet vores import af olie og gas. Det er inden for teknologisk rækkevidde at gøre det, og det er noget, vi under alle omstændigheder skal gøre på grund af klimaet, men det er ifølge Clean Industrial Act, som Kommissionen selv har fremlagt, og planen for billig energi, faktisk også det bedste, vi kan gøre for dansk erhvervsliv. Det er ikke bare noget, som Dansk Industri anbefaler, men det gør BusinessEurope også, som man, tror jeg, ikke kan beskylde for at være de mest progressive kræfter på det geopolitiske område historisk set. Men det er faktisk deres vurdering, at hvis man skal skabe et konkurrencekraftigt europæisk erhvervsliv, handler det om det, og nu har jeg diskuteret det her med statsministeren, med udenrigsministeren og med alle mulige andre ministre, og alle siger, at vi selvfølgelig skal gøre det. Vi må bare konstatere, at det ikke sker. Naturgasforbruget i Danmark stiger måned for måned. Det faldt i starten, men det seneste halvandet år er det steget, og det er det også i EU. Så hverken i Danmark eller i EU tager man det her alvorligt, og det er ikke nogen lille detalje, og derfor er jeg spændt på at høre noget. For jeg tror hverken, at statsministeren har bragt det op i Ministerrådet – det sagde hun i hvert fald selv her – eller at udenrigsministeren har gjort det, og derfor er jeg enormt spændt på at høre, om europaministeren har det med, når hun mødes med sine kollegaer. Energiministeren synes selvfølgelig, at der skal ske noget på europæisk niveau, men det ikke er Danmarks anliggende. Så jeg synes virkelig, det er en stor sag, som burde kalde på et større initiativ fra regeringens side.
Det andet, jeg gerne vil pege på, er så, kan man sige, vores samarbejde med USA, og vi er enige i, at at det ikke er EU, og at det ikke er Danmark, der skal slå op med USA, og at vi skal gøre, hvad vi kan, for at beholde det transatlantiske bånd. Men det er også klart, at der godt kan blive en lille smule Komiske Ali over at stå og sige, at USA er vores vigtigste allierede, når Trump her for 10 minutter siden igen har sagt, at han mener, at Grønland vil blive annekteret af ham, og vi, for nu at sige det pænt, oplever en noget svingende attitude over for Ukraine og vores fælles sag derovre. Derfor ved jeg også, at det er regeringens holdning, at vi skal satse på et stærkere europæisk samarbejde, både når det handler om forsvarsindustrien, og når det handler om handelspolitikken, og når det handler om et fælles forsvar.
Derfor er det, når jeg siger det her, virkelig ikke for at drille eller sådan noget, men der var jo så i går i Europa-Parlamentet en stor diskussion om, hvordan vi bedst håndterer den her situation, om det kan opfattes som antiamerikansk, hvis vi laver en stærkere integration af vores forskellige forsvar i de forskellige europæiske lande, og om vi skal satse på at få gjort det mere effektivt ved at integrere det mere, altså stadig på et mellemstatsligt niveau, så alle lande selv bestemmer, hvor meget de vil bidrage, men sådan, at vi faktisk begynder at opbygge noget, der minder om det samambejde, vi har i NATO, bare i et europæisk regi, for at være sikre på, at uanset hvad der sker i NATO, vil Europa kunne være en stærk søjle i NATO, men også i et NATO, hvor USA ikke er med, hvis man fra USA's side gør alvor af, at man ikke vil være med.
Det er der jo ingen af os der ønsker, men jeg er sådan set efterhånden ret klar på, at Danmark bør være blandt de kræfter, der arbejder for en stærkere integration af det fælles europæiske forsvar. Ja, jeg kan ikke se noget alternativ til det, både når det handler om industrien, og når det handler om forsvaret.
Det her er måske mere en nuance, end det er en meget stor forskel, men det er en vigtig nuance i øjeblikket. I de her dage, det ved vi alle sammen, sidder vores statsledere og diskuterer de her ting i Europa – jeg skal også selv derned i næste uge og diskutere med partilederne fra Renew, vores politiske familie – og hvor det er, vi sætter stængerne i det her. Og det er ikke ligegyldigt, hvor de bliver sat i de kommende uger, og jeg tror med fordel, den danske regering kunne rykke dem lidt tættere på et fælles europæisk forsvar eller en forsvarspolitisk europæisk alliance. For jeg vil også gerne mindst have England og Norge med i det samarbejde. Det var den anden ting.
Den tredje ting, jeg så vil nævne, er noget, jeg egentlig synes der har været forbløffende lidt opmærksomhed på, nemlig det faktum, at USA har besluttet sig for at skære 83 pct. af deres udviklingsbistand. Det er en katastrofe for Afrika, især fordi USA uden sammenligning er eller har været den største bistandsyder i verden, og ud over at det vil ramme nødhjælpen til en masse fattige kvinder, mænd og børn i hele verden, opfatter jeg det også som en sikkerhedspolitisk, geopolitisk og europæisk kæmpeudfordring, fordi det vil åbne Afrika for Kina og for Rusland, fordi de pludselig bliver nogle af de største donorer.
Det kan godt være, at det ikke er realistisk for Europa at fylde det hul ud, især fordi både England og Tyskland har valgt at drosle ned for deres udviklingsbistand, hvad jeg er meget ked af, men det er også klart, at jeg på de områder, hvor vi fra dansk side har allermest på spil, egentlig opfatter de investeringer, vi i dag laver i udviklingsbistanden, og den kompensation, vi sammen med europæiske kollegaer kan yde i forhold til de kæmpehuller, der nu kommer i forhold til det afrikanske kontinents udviklingsbestræbelser, som noget, der ikke bare er et moralsk imperativ, men også et sikkerhedspolitisk imperativ, fordi alternativet er ret frygtindgydende at tænke på. Derfor er jeg også meget spændt på at høre, for det fremgår jo ikke så tydeligt af redegørelsen, hvad regeringen gør sig af tanker om det. Vi har jo opfordret udenrigsministeren og udviklingsministeren – det er den samme person i regeringen – til at gå ind i en meget tæt vurdering sammen med de danske bistandsorganisationer og nødhjælpsorganisationer og spørge, om vi kan gå ind og kompensere på nogle områder. Fru Ulla Tørnæs, som jo er partifælle til vores nuværende europaminister, gjorde jo som udviklingsminister i 2017, tror jeg det var, det, at hun tog initiativ til i EU at spørge, om vi kan hjælpe kvinderne i verden, efter at USA på det tidspunkt havde trukket al støtten i forhold til kvinders civile rettigheder, seksuelle rettigheder, abort osv. Og det lykkedes faktisk, og det lykkedes at holde hånden under de afrikanske partnere og de mange kvinder, der ellers kunne være kommet i klemme, og det var en kæmpe fordel for os alle sammen. Kunne vi forestille os, at den danske regering tog et lignende initiativ i dag? For foreløbig har der kun været larmende tavshed fra den danske regering på det område.
Så det er de tre punkter, og jeg er i hvert fald meget nysgerrig efter at høre fra europaministeren, hvad regeringen gør sig af tanker, og jeg synes ikke, det er små områder. Det er klart, at det, der fylder vores hoveder lige nu, er handelspolitikken, Ukraine, og det er selvfølgelig også Grønland, men de her ting er meget store brikker i det samlede puslespil, som Europa lige nu står med, og på alle tre områder – og det er det, de har tilfælles – kan Danmark, selv om vi er et lille land, gøre en væsentlig forskel.