Fremsat 14-11-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 03-12-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 06-02-2025
3. behandling planlagt til 20-02-2025
Ministerområde:
Miljø- og Ligestillingsministeriet
Lovforslagets formål er at gennemføre en række tiltag til gavn for havmiljøet.
Lovforslaget indeholder bl.a. bemyndigelser til at fastsætte regler om forbud mod udledning af scrubbervand samt forbud mod klapning i vanddybder under 6 meter og i afgrænsede områder, herunder i forbindelse med marine naturgenopretningstiltag. Lovforslaget udmønter ”Aftale om forbud mod udledning af scrubbervand” af 11. april 2024 indgået mellem regeringen (S, V, M) og SF, LA, DD, K, EL, RV og ALT samt tiltag om klapning som følge af den ”Aftale om Danmarks Havplan” indgået 7. juni 2023 mellem regeringen (S, V, M) og SF, DD, LA, K, EL, RV, DF, ALT og NB.
Derudover går lovforslaget ud på at regulere udledninger fra offshore CO2-lagringsplatforme, udvide den eksterne beredskabsplan på havet til at gælde alle platforme, herunder også CO2-lagringsplatforme, og udvide adgangen til at opnå tilladelse til at anvende særlige midler (såkaldte dispergeringsmidler) til brug for bekæmpelse af olieforurening af havet i helt særlige tilfælde.
Endvidere reguleres marin geoengineering i havmiljøloven. Marin geoengineering er anbringelse af stoffer og materialer i havet for at påvirke havets naturlige processer, herunder for at imødegå klimaforandringer. Det kan resultere i omfattende, langvarige eller alvorlige konsekvenser for havmiljøet. Med Folketingets samtykke vil Danmark tiltræde reglerne om marin geoengineering i medfør af FN’s søfartsorganisations Londonprotokol om dumpning i havet.