I forbindelse med aftalen om finansloven for i år var der et forløb, hvor regeringen ønskede at finde opgaver, der kunne bortfalde og områder, hvor der kunne bruges færre administrative medarbejdere og frigives folk til andre opgaver i staten eller erhvervslivet i øvrigt.
Et af de områder, hvor det blev vurderet at der kunne laves effektiviseringer, var i forbindelse med Forsyningstilsynets tilsyn med fjernvarmesektoren. Det implementeres nu med lovforslaget, som vi skal behandle nu. Ændringerne skal fokusere og reducere Forsyningstilsynets tilsyn med fjernvarmesektoren og spare et par årsværk. Det er ikke mange årsværk, men det er altså en del af de mange små bække, der ender med at gøre en forskel, og som blev en del af aftalen om finansloven, som en række partier jo står bag.
Vi ønsker selvsagt ikke sagsbehandling for papirarbejdets skyld, og det er rigtig fornuftigt at se vores processer efter i sømmene. Her er der altså nogle ting i Forsyningstilsynet, hvor sagsbehandlingen kan blive lettere og tilsynet kan indrettes smartere. Der er tre elementer i lovforslaget:
For det første vil regeringen vil give mulighed for, at Forsyningstilsynet bedre kan prioritere mellem deres tilsynssager på fjernvarmeområdet. Der findes nogle lignende muligheder i dag på affaldsområdet, og det er fornuftigt, at de også kommer til at gælde her.
For det andet vil regeringen indføre en tidsmæssig grænse for tilsynssager på 5 år, så der ikke bruges tid på forældede sager. Der gives mulighed for at dispensere og undtage fra forældelse, så hvis man synes, det er særlig vigtigt, at man alligevel kan blive ved med at arbejde med sager, så vil man kunne det. Det gælder f.eks. sager om lovovertrædelser, men ellers vil der altså blive en forældelsesfrist på 5 år.
Endelig foreslår regeringen at ophæve forhandlingspligten, som det hedder, på området, som ofte har vist sig at trække afgørelser i langdrag, og hvor det også kan konstateres, at der er sådan lidt forvirring om, hvad den der forhandling skal gå ud på og handle om. Som det foreslås af regeringen her, vil det efter vurderingen give varmekunderne et hurtigere kendskab til de økonomiske konsekvenser af en afgørelse fra tilsynet.
Socialdemokratiet er som regeringsparti selvsagt en del af den finanslovsaftale, der forpligter partierne til at effektivisere på statens område. Når det kan gøres på en fornuftig vis, som det er tifældet her, så er vi absolut tilhængere af det, og vi kan derfor støtte lovforslaget.