Tak for det, formand, og tak til ordførerne for bemærkningerne.
Det er en meget vigtig prioritet for regeringen, at vi fjerner barrierer og optimerer processerne for etablering af vedvarende energi, og det er et synspunkt, som jeg er sikker på mange af de partier, som generelt står bag de energipolitiske aftaler, deler på det generelle plan, og nu går vi så fra det generelle plan til det konkrete: Hvordan optimerer vi så de processer?
Der indeholder lovforslaget her så flere elementer, som netop bidrager til det. Vi implementerer tiltag som servicetjek af tilladelsesprocesser for havvindmølleparker, som blev aftalt med »Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022«. Det er primært to ting, vi gør her. Det ene er, at vi fjerner et procestrin ved at afskaffe kravet om, at Energistyrelsen skal godkende opstillers forundersøgelsesrapport, før der kan søges om etableringstilladelse til elproduktionsanlæg på havet. Samtidig bortfalder muligheden for, at godkendelsen kan påklages til Energiklagenævnet. Det fjerner procesrisiko og medfører en besparelse.
Det andet tiltag er, at vi forkorter, som flere har nævnt, minimumshøringsperioden over vvm-rapporter fra 8 uger til 30 dage i overensstemmelse med vvm-direktivet, og der kan jeg forstå, at der hos flere af partierne er et ønske om, at vi gør tydeligere, hvad det så er for et grundlag, der gør, at myndighederne kan vurdere i 30 dage i stedet for 8 uger. Det tænker jeg at vi skal sætte fokus på i behandlingen af lovforslaget.
Som flere også har nævnt, fremmer lovforslaget opstilling af flere solceller på tage, og det er selvsagt vigtigt, at der kommer flere af dem, og det gør der heldigvis også. Det er i kraftig vækst. Det gør det dermed attraktivt at lease solceller på erhvervsbygningers tage og facader, og det vil sådan set også omfatte kommunale bygninger, der er klassificeret som erhvervsbyggeri. Det er et tiltag, der har været rigtig længe efterspurgt, og jeg er glad for at kunne levere på noget, der har været længe efterspurgt.
Sidste år besluttede vi i Folketinget, at der kan etableres såkaldte fremskyndelsesområder, hvor udbygning af vedvarende energi og elnet kan møde færre barrierer. Nu indfører vi i forlængelse heraf hjemmel til, at Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø kan opkræve gebyr for screeningen af konkrete netprojekter til fremskyndelsesområder. Screeningen træder i kraft for en fuld miljøkonsekvensvurdering, som i dag også er gebyrfinansieret for udbygningen af elnettet. Samlet set er der derfor tale om en mindre opgave end i dag, som vil betyde en hurtigere miljøproces og dermed en hurtigere udbygning af vores elnet.
Vi giver derudover hjemmel til en ny gebyrordning for erstatningsnatur i forbindelse med projekterne i fremskyndelsesområderne. Det giver ny mulighed for at kompensere for mulige konsekvenser for beskyttede arter, ved at der kan betales erstatningsnatur.
Dertil indeholder lovforslaget en række øvrige mindre tiltag og præciseringer af VE-loven, som jeg vil undlade at nævne her.
Det kan være, at lovforslaget på nogle måder virker teknisk og detaljeret, men hvis vi løfter blikket, er der en klar rød tråd i det her: at optimere og præcisere processerne for etablering af vedvarende energi. Det er det, der er fællesnævneren. Vi fjerner små sten på vejen. Det bidrager til en hurtigere og bedre grøn omstilling. Der findes ikke ét initiativ, der kan indfri det. Det er mange bække små, og det er klart, at alle tilvalg også har et fravalg, og her har vi ledt efter en balance.
Det handler ikke om at gå fra høj naturbeskyttelse og borgerinddragelse til ingen naturbeskyttelse og ingen borgerinddragelse. Det handler om at rekalibrere balancen, og jeg glæder mig over, at flere ordførere her, herunder ordføreren for Radikale Venstre, kvitterer for, at vi har haft en god dialog om at finde de balancer sammen, og det er afspejlet i lovforslaget. Tak for det.