Tak, formand. Tak til alle ordførere for bemærkninger. Da jeg i går skulle forberede mig til debatten i dag, kom jeg til at tænke på min mormors karamelkage. Den var fuldstændig fremragende, indtil man nåede ned i bunden, så blev det sådan lidt tørt. Jeg nænnede aldrig at sige det til hende, for jeg holdt utrolig meget af hende. Det var en god oplevelse i begyndelsen, men blev så en lidt mere trist oplevelse, jo længere man kom ned i kagen til sidst. Det er lidt det samme med de her to forordninger, der kommer fra vores venner i Bruxelles.
Den første ordning, der handler om politisk reklame, modtog Folketingets Europaudvalg mandat til i tilbage i midten er 2022, altså før de mennesker, der sidder her i Folketingssalen, havde de poster, de i dag sidder på for de flestes vedkommende. Det fritager ikke nogen for ansvar. Vi har fra Danmarks side gjort vores bedste for at minimere skaderne, men sagen er, at lige meget hvordan vi havde stillet os i den situation, havde der været et overvældende flertal, et blokerende flertal, et retvisende flertal ifølge dem, der går ind for forslaget, for at skrue reglerne sammen på den her måde. Vores repræsentanter har gjort deres bedste for, at danske hensyn er blevet taget ad notam.
Lidt bedre ser det ud med reglerne om europæisk mediefrihed – dem har jeg selv engageret mig i. Jeg har været til møde i Folketingets Europaudvalg og forsøgt at tage et mandat hjem, der påvirker vores egen mediemodel så lidt som overhovedet muligt. Jeg tror, det var hr. Søren Søndergaard og muligvis også hr. Søren Espersen, der begge to nævnte, at man skulle sikre mediepluralisme på tværs af det europæiske kontinent, hvor det for mange steder at vedkommende måske er mindre nødvendigt, men hvor det for enkelte steders vedkommende er meget afgørende.
Jeg noterer mig, at både Danmarksdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, altså stort set alle partier i Folketinget bakker op om intentionen i begge forslag, men også har et ønske om, at vi i udvalgsbehandlingen, særligt når det kommer til politisk reklame, forsøger at minimere den ulejlighed, hvormed vi belaster medierne, de mennesker, der sælger reklamer i medierne, de partier, der skal administrere besværlige regler, de enkelte politikere, der ikke er fuldtidslønnede og derfor skal gemme deres kvitteringer i 7 år. Det er noget rod, det er noget bøvl. Det er ikke en tidsel, der har groet i vores urtehave – det er det virkelig.
Når jeg siger så klart, er det også med det ønske, at vi i udvalgsbehandlingen hjælper hinanden med at få lavet en implementering, der afspejler, hvordan vi lever op til reglerne uden at gøre livet unødvendig surt for os selv. Reglerne er på nuværende tidspunkt sværere nok at gennemskue, hvis ikke man er blevet manuduceret ved en teknisk gennemgang i Kulturministeriet, hvilket flere af kollegaerne, mig selv inklusive, heldigvis er blevet.
Men der påhviler os jo også en vis oplysningsopgave i forhold til de, tror jeg, flere end 1.500, måske endda 2.000 kommunalvalgskandidater, der lige om lidt befærder gader og stræder i det danske land for at søge valg til vores kommuner, ligesom der vil komme et valg til Danske Regioner og en dag også et valg til Folketinget, hvor man som kandidat bærer et ansvar, man hidtil ikke har været pålagt. Derfor skylder vi sammen med partier, interessenter, interesseorganisationer og medier at minimere transaktionsomkostningerne betydeligt.
Jeg forestiller mig, at der vil være flere spørgsmål, og vi stiller os også til rådighed med faglig sparring i det omfang, det kan vise sig relevant i forbindelse med udvalgsbehandlingen. Er der tekniske løsninger, vi ikke selv har tænkt på, der kan gøre det enten mere transparent eller minimere transaktionsomkostninger og bureaukrati, er vi kun interesseret i, at det sker. Tak for ordet.