Tak for det. Lovforslaget her er, som det også helt korrekt er blevet nævnt, en juridisk teknisk tilpasning af reglerne for det, der jo kaldes det udvidede producentansvar, og det handler om elektronikområdet. Det er en egentlig en ændring af regler, som vi har haft i dansk ret siden 2005, og hvorfor har vi dem? Det har vi, fordi elektronik på et tidspunkt bliver til affald, når vi er færdige med at bruge det, og det affald indeholder stoffer, som kan være problematiske for miljøet. Samtidig er der også nogle vigtige ressourcer, der ligger inde i det her elektronikaffald, og derfor har vi allerede i lang tid haft det, der hedder udvidet producentansvar, på hele det her område.
Hvad betyder det? Det betyder, at producenterne, der laver den her elektronik, har ansvar for de produkter, når produkterne bliver til affald. Dermed skal de betale for indsamling og affaldsbehandling af udstyret, når det bliver til affald. Hvorfor er det smart? Det er jo smart, fordi de så også har et økonomisk incitament, udover hvad der ellers kan være, til at designe deres produkter, således at de er nemme at håndtere, også når de bliver til affald og man kan tage de dele ud, der kan genbruges, og sørge for, at de bliver genbrugt, og at andet så kan bortskaffes på anden vis. Det er det, der ligger i det her. Det er simpelt hen målet at få mindre affald og selvfølgelig også mindre farligt affald og også at ressourcerne, altså de ting, der er af værdi i den udtjente elektronik, så kan genanvendes i nye produkter.
I forhold til debatten om det, vi kalder cirkulær økonomi, så handler det jo om, at det er sådan, at vi i dag har alt for meget brug og smid væk. Så hvis vi vil sætte handling bag ordene om at passe bedre på vores jordklode og bedre på vores ressourcer og bruge de ressourcer, der kan genbruges igen og igen, så er det her altså vejen frem. Hvad skal det her lovforslag så gøre godt for? Der vil jeg sige, som man korrekt nævnte, at det er et EU-direktiv.
Hvorfor er det klogt at have EU-regler her? Der vil jeg sige, at det jo er klogt, fordi det handler om elektronik. Og hvis man tror, at elektronik kun udvikles, produceres, sælges og håndteres i ét land, f.eks. i Danmark og kun i Danmark, eller kun i Tyskland eller kun i Frankrig, så tager man fejl. Vi er et stort marked, og det elektronik, vi køber i Danmark, eller som vi producerer og udtænker i Danmark – vi har jo også danske elektronikvirksomheder – skal også kunne konkurrere og produceres og sælges i vores nabolande, altså i hele EU. Det er derfor rigtig godt for Danmark, at vi har nogle faste regler, der gælder hele EU.
Der er altså et direktiv fra EU, som vi her skal implementere. Ændringen i direktivet gør det klart, hvornår forskellige produkttyper med tiden bliver omfattet af direktivet. Der har fra talerstolen her været nævnt solceller, og det er helt korrekt, og det kan jeg godt bekræfte, nemlig at ændringen i direktivet gør det klart, at solceller har været omfattet af direktivet siden 2012. Det vil sige, at siden dengang har solcelleproducenterne været forpligtet til at betale for indsamling, affaldsbehandling osv. af solceller, der har været i omsætning siden 2012. Og det er jo selvfølgelig, siger jeg med min egen husmandsberegning, langt, langt, de fleste af solceller, vi har i Danmark.
Formålet med den her præcisering er så, at EU vil forsøge at forhindre, at direktivets bestemmelser uretmæssigt kan have tilbagevirkende kraft, og man vil forhindre, at solcelleproducenterne kommer til at betale for årene før 2012, hvor de ikke var omfattet af direktivet. Der var en formulering i et tidligere EU-direktiv, som kunne tolkes på den måde, at det havde virkning tilbage. Det er ikke nyt, at der opstår tolkningsdiskussioner omkring EU-direktiver, og når man opdager det, er det jo rigtig klogt, at man så får rettet ind og får skærpet teksten, så der er fuldstændig klarhed over det her. Det betyder så også, at vores danske regler også skal tilpasses i overensstemmelse hermed.
Dermed står vi nu i dag her i Folketingssalen og skal ændre miljøbeskyttelseslovgivningen, så anvendelsesområdet for producentansvaret også bliver præciseret i dansk ret, som vi jo har ansvaret for her i Folketinget. Det vil sige, at det også af dansk ret f.eks. skal fremgå, at solceller har været omfattet af producentansvaret siden 2012. Der kan jeg oplyse, at indtil nu har det været opfattelsen, at solceller har været omfattet allerede fra 2005, men det bliver så klart med ændringsdirektivet, at det ikke er en opfattelse, der er i overensstemmelse med EU-retten, og det er selvfølgelig det, vi skal sikre at vi er.
Så lovforslaget gennemfører EU-reglerne ved at indsætte to bemyndigelsesbestemmelser, der gør det muligt at foretage præciseringen af anvendelsesområdet i elektronikaffaldsbekendtgørelsen – det er der, det i forvejen reguleres – så det er den rette bekendtgørelsesændring, vi kan beslutte skal ske her. Den er i øjeblikket i ekstern høring, og der kan man allerede nu gå ind og se den kommende udmøntning. Vi har altså at gøre med en juridisk teknisk ændring af miljøbeskyttelsesloven.
Hvis nogen spørger, om det så er det eneste, vi har på tapetet her, altså juridisk-tekniske ændringer, og om der ikke er nogen visioner, kan jeg måske tilføje, at vi arbejder stenhårdt på en mere omfattende ændring for at forbedre producentansvaret netop på elektronikområdet og netop for at styrke cirkulær økonomi, jo også i forhold til at vi i EU øjeblikket importerer alt for mange sjældne råstoffer, som vi har brug for, frem for at genbruge dem, vi allerede har fået her til EU.
I forhold til tidsplanen vil jeg sige, at vi arbejder for det i EU, og realismen er, at vi inden udgangen af næste år, som det ser ud nu – med det forbehold, at det ikke kun er Danmark, der bestemmer, og at der altså vil være mange andre med om bordet her – vil se det indgå i EU's handlingsplan for cirkulær økonomi, som udkommer inden udgangen af næste år. Mens vi arbejder med det, har vi altså den her opgave, som jeg mener er en bunden opgave, så juraen kommer i orden, nemlig at justere det her rent teknisk. Jeg har lyttet mig til, at der er en bred opbakning, og det ser jeg frem til. Men jeg vil selvfølgelig også sørge for at vores embedsfolk kommer med gode tekniske svar, og jeg stiller mig selvfølgelig til rådighed for udvalgsarbejdet.