Tak for ordet, og tak til alle Folketingets partier for opbakningen. Som nævnt står vi som samfund over for et trusselsbillede, der er ganske anderledes end for bare få år siden, og det stiller selvfølgelig krav til, at vi ruster Danmark bedre til at modstå cyberangreb.
I Styrelsen for Samfundssikkerheds vurdering af cybertruslen mod Danmark fra 2024 står det klart, at trusselsbilledet er alvorligt, og at det løbende udvikler sig. I vurderingen fra juni blev truslesniveuaet fra destruktive cyberangreb mod Danmark hævet til middel. Niveauet blev hævet, fordi det er sandsynligt, at Rusland er blevet mere risikovillig i forhold til at bruge hybride virkemidler med destruktive effekter, og de destruktive angreb kan have vidt forskellige konsekvenser, alt efter hvad og hvor de rammer. Der kan eksempelvis være tale om angreb mod kritisk infrastruktur, hvor hensigten er at skabe alvorlige og omfattende konsekvenser for samfundsvigtige funktioner. På nuværende tidspunkt er det dog primært mindre omfattende destruktive angreb, trusselsniveauet relaterer sig til.
Cyberangrebene påvirker jo ikke kun cyberdomænet, men også den fysiske verden. Det oplevede vi bl.a. tilbage i december, da prorussiske cyberaktivister udførte et angreb mod et dansk vandværk. Angrebet efterlod de lokale borgere uden drikkevand i hanen i flere timer. Det konkret angreb havde – heldigvis – en begrænset effekt, men det er tydeligt, at vi ser ind i et trusselsbillede, som er markant anderledes, end det var for bare få år siden, og at vi skal være bedre forberedt. For konsekvenserne kan være ganske, ganske store, ikke kun for dem, der rammes direkte, men også for samfundet, eksempelvis hvis det betyder, at tjenester, som benyttes bredt i samfundet, bliver afbrudt.
Lovforslaget, vi behandler, har til formål at implementere NIS 2-direktivet i dansk ret for samtlige de sektorer, der omfattes af direktivets anvendelsesområde, dog med undtagelse af tele-, finans- og energisektorerne. For de tre sektorer implementeres direktivet særskilt, da der på disse områder allerede eksisterer en omfattende regulering af cybersikkerheden. Mit ministerium har også ansvaret for den særskilte implementering for telesektoren, og det kommer vi tilbage til under det næste punkt på dagsordenen.
Med lovforslaget stilles der krav om, at væsentlige og vigtige enheder skal træffe passende og forholdsmæssige tekniske, operationelle og organisatoriske foranstaltninger til styring af risiciene for sikkerheden i net- og informationssystemer. Foranstaltningerne skal træffes ud fra en risikobaseret tilgang, som bl.a. omfatter foranstaltninger til håndteringen af hændelser, politikker for brug af kryptering og foranstaltninger om personalesikkerhed. Med kravet om foranstaltninger tages der et vigtigt skridt på vejen for at sikre en øget cybersikkerhed omkring vores kritiske it-systemer. I forbindelse med kravene til foranstaltninger har der været rejst spørgsmål om, hvorvidt man kan gøre brug af eksisterende standarder. Relevante internationale standarder kan benyttes som led i opfyldelsen af direktivets krav om foranstaltninger. Virksomheder og myndigheder, som i dag bruger internationale standarder på området, vil derfor være godt på vej til en opfyldelse af lovforslagets krav. Det er dog vigtigt at sige, at en enkelt enhed ikke kan anses for at opfylde direktivets krav alene ved at være eksempelvis ISO 27.001-certificeret.
Der har helt forståeligt også været et stort fokus på spørgsmålet om NIS 2-lovens håndhævelse hos erhvervslivet og andre interessenter, særlig i den første tid efter at reglerne er trådt i kraft. Jeg har, som flere har bemærket det, tidligere sagt – og det vil jeg gerne gentage her i dag – at det i mine øjne vil være naturligt, at tilsynsmyndighederne ikke hiver bødeblokken frem som det første, men at de i stedet har fokus på vejledning. Lovforslaget kommer til at få stor betydning for både erhvervslivet og for myndighederne, og derfor har det været afgørende for mig, at processen for implementeringsarbejdet bliver så god som muligt. Det er også en af årsagerne til, at vi førstebehandler lovforslaget i dag, og der har også allerede i den tid, hvor jeg som minister har haft ansvaret for lovforslaget, været en tæt, tæt dialog med en lang række interessenter for at sørge for, at vi skærer lovforslaget så præcist til som muligt. En vellykket implementering af direktiverne på tværs af sektorer kræver også en tæt koordinering og en inddragelse af de forskellige myndigheder, virksomheder og brancheorganisationer, og det er en opgave, som mit ministerium i høj grad har taget på sig.
Noget af det mest efterspurgte, både i ministeriets dialog, men det har jo også været udtrykt i ordførertalerne i dag, har været et vejledningsmateriale, som kan understøtte med den praktiske anvendelse af lovens krav. Der er derfor nedsat en arbejdsgruppe med 17 interesseorganisationer, som løbende bliver inddraget i foråret, mens vejledningerne udarbejdes. For vejledningsmaterialet skal foreligge senest samtidig med lovens ikrafttræden. Jeg har nemlig også tidligere været med til, at vejledningerne er kommet, lang tid efter at lovgivningen er trådt i kraft, og det er ikke optimalt. Så derfor har det været mit meget, meget klare ønske fra den første dag, at vi skal have vejledningsmaterialet klar, senest når loven træder i kraft, og efter en ikrafttræden vil mit ministerium også bistå de relevante kompetente myndigheder, så der sker en tæt koordination og et tæt samarbejde mellem tilsynsmyndighederne.
I forhold til kommunerne vil de kommende NIS 2-regler gælde for en lang række kritiske sektorer som bl.a. sundhedssektoren. På det område løser kommunerne jo bl.a. opgaver, og det betyder, at kommunerne vil være omfattet af lovens anvendelsesområde på baggrund af disse aktiviteter, og det er ministeriets vurdering, at virksomheder og myndigheder vil være omfattet af NIS 2-reglerne i deres helhed, hvis bare nogle af aktiviteterne er omfattet af en kritisk sektor. For kommunerne betyder det konkret, at samtlige deres systemer som udgangspunkt vil være omfattet af loven. Som det fremgår af lovforslaget, har det ikke været muligt endeligt at kvantificere lovforslagets økonomiske konsekvenser, men vi kommer selvfølgelig ikke udenom, at det har store økonomiske konsekvenser for både virksomheder og myndigheder, som er omfattet af anvendelsesområdet.
Men det er jo altså vigtigt at understrege, at det også er i virksomhederne, myndighedernes og i vores samfunds interesse, at cybersikkerhedsniveauet øges. Virksomhederne kan lide store økonomisk tab, hvis de ikke er rustede godt nok til at håndtere et cyberangreb, hvis virksomhedens aktiviteter simpelt hen bliver lukket ned, eller hvis hele deres datagrundlag forsvinder, og vi har som samfund så stor en digital afhængighed, at det er vigtigt, at vi løfter indsatsen. Jeg er også pinligt bevidst om, at det er en stor regning, lovforslaget medfører, men alternativet er jo ikke at gøre ingenting. For så står man både i den enkelte virksomhed, den enkelte berørte myndighed eller hos os som samfund med et økonomisk tab, der kan være markant større og med voldsomme konsekvenser for vores brede samfundssikkerhed. Vi kan bare se i andre lande, hvad forskellige cyberangreb har haft af konsekvenser.
Så det understreger, at jovist, det her lovforslag kommer med en pris, men at det også har en klar effekt, og at det er med til at øge vores samlede samfundsrobusthed, og det er årsagen til, at vi tager det her så alvorligt. Jeg lytter jo også til de bemærkninger og kommentarer, som forskellige ordførere er kommet med, og lad mig bare for en god ordens skyld lige prøve at adressere et par stykker af dem ud over det, jeg allerede har sagt. Det følger af direktivet, at det er virksomhederne og enhederne selv, der vurderer, om man er omfattet af lovens anvendelsesområde, og det er sådan set det, der står i direktivet, som vi fører videre, og så har jeg understreget, at vi skal sørge for, at der bliver udarbejdet grundige vejledninger, og at de kompetente myndigheder også skal være klar til at vejlede og hjælpe virksomhederne med forståelsen af anvendelsesområdet, så det bliver så let at håndtere som overhovedet muligt. Tak for ordet.