Tak for det, formand. Det her lovforslag er fremsat, for at vi i Danmark fuldt kan gennemføre EU's forordning fra 2019 om indførsel og import af kulturgenstande. Den betyder, at det er forbudt at indføre kulturgenstande i EU, som er ulovligt udført i det land, hvor de er skabt eller fundet. Forordningen trådte i kraft den 28. december 2020, og den dækker en bred vifte af genstande, der anses for at være kulturgenstande, f.eks. arkæologiske artefakter, kunst, bøger, manuskripter, etnografiske genstande, frimærker, arkivalier og også sjældne samlinger af fauna og flora m.v.
Vi har allerede her i Folketinget i 2022 indført en strafferamme – det er noget, vi selv skal gøre i landene – for overtrædelse af reglerne i forordningen. Men den 28. juni i år er der yderligere regler i forordningen, der træder i kraft, og som betyder, at man skal fremlægge en såkaldt importørerklæring, hvis man indfører kulturgenstande, der har en værdi af mere end 18.000 euro og en alder på mere end 200 år. Man skal også søge om en såkaldt importlicens, hvis man indfører arkæologiske genstande eller dele af historiske monumenter, der er mere end 250 år gamle, i øvrigt uanset værdi.
Der er jo umiddelbart gyldighed i Danmark for de her regler, men vi skal selv fastsætte straf og sanktioner for overtrædelse af reglerne, og de strafferammer, vi foreslår her i lovforslaget, svarer til den eksisterende strafferamme for overtrædelse af reglerne, dvs. bøde og under skærpende omstændigheder fængsel i op til 2 år.
Ud over straffebestemmelser og øvrige bestemmelser vedrørende beslaglæggelse indeholder det her lovforslag også hjemmel til at udpege en kompetent myndighed, i det her tilfælde Nationalmuseet, til at udstede de her importlicenser, samt at vi også afskærer klageadgangen ved afgørelser om de her licenser.
Det er for Socialdemokratiet vigtigt, at vi bekæmper ulovlig handel med kulturgenstande. Det er alvorlig kriminalitet, som bidrager voldsomt til at ødelægge verdens fælles kulturarv, og derfor kan vi selvfølgelig støtte lovforslaget.