Tak, formand. Det ærgrer mig lidt, at jeg ikke kunne få svar fra Radikale Venstre, for jeg synes, at mit spørgsmål var meget tydeligt: Ville man stoppe permanentgørelsen, hvis det var sådan, at man skulle bestemme? Det kan ordføreren jo vælge at trykke sig ind og svare på. Jeg synes, spørgsmålet var enkelt. Jeg spurgte ikke om, hvad der skete før ordningen, jeg spurgte ikke om, om det ud over ordningen også var muligt at få medicinsk cannabis, jeg spurgte til det her. Det kan ordføreren jo vælge at svare på.
Derudover er det faktisk for Alternativet på den her grå fredag lidt en festdag, for det var os, der for snart 10 år siden foreslog, at vi skulle have et forsøg med medicinsk cannabis. Det var under Løkkeregeringen. DF, som var støtteparti, valgte at gå imod regeringen, og så fik vi et flertal uden om regeringen på et beslutningsforslag, og så var der en lang proces, for så skal det jo gøres til noget, som så skal gennemføres. Og i den proces blev det måske lidt behandlet som et uægte barn. Jeg har sjældent mødt en regering, der er glad for at få et beslutningsforslag imod sig. Det var nok der, vi lagde grunden til, at vi ikke fik det her syet helt rigtig sammen i forhold til evidens, i forhold til et videnskabeligt setup. Jeg tror, der var nogen, der regnede med, at det ville gå væk igen. Men det har det ikke gjort, for vi står her i dag og permanentgør det, og det tror jeg er klogt.
De officielle tal, som jeg har hørt, siger, at ca. 50.000 mennesker selvmedicinerer sig med cannabis, og hvis vi bare kan få nogle tusinder af dem over på den rigtige side af loven og få dæmpet deres smerter samtidig, synes jeg, at vi er kommet et stykke. Jeg vil også gerne have flere målgrupper: gigt, fibromyalgi. Selvfølgelig skal mennesker, der har smerter, have ret til smertestillende medicin.
Jeg ville utrolig gerne have et videnskabeligt setup, så vi en gang for alle kunne få lavet de undersøgelser, der gør, at lægerne føler sig trygge i det her, og en ordentlig patientvejledning. Det er bare svært at betale, for det koster rigtig, rigtig mange penge, og af en eller anden grund har der ikke været nogen villighed fra medicinalindustriens side til at gå ud og forske i det her – medicinalindustrien, som vi jo tit finansierer forskning i medicin. Det er, som om der er en eller anden grund til, at det er fuldstændig uinteressant for dem. Jeg ved ikke, om det er, fordi der, hvis det viser sig, at cannabis har de smertestillende effekter, som det formentlig har, og som vi alle sammen tror det har, så er rigtig mange mennesker, der ikke har brug for nær så meget opiumsbaseret medicin.
Uanset det er der andre ting, jeg også har fundet lidt mærkværdigt. For 2, 3 år siden kom der en undersøgelse, der sagde, at medicinsk cannabis ikke dæmper smerter. Det var en stor undersøgelse. Jeg omtalte, hvem det var, der havde lavet den, fra talerstolen dengang. Det, man så havde fundet ud af, var, at hvis du skærer dig i fingeren og indtager cannabis, hjælper det ikke. Det kom på DR, og det kom frem alle vegne, og så blev det så skudt ned bagefter, fordi det var fuldstændig irrelevant. Når Tina Horsted på sin klinik, hvor hun udskriver medicinsk cannabis, siger, at en stor del af hendes kroniske smertepatienter har glæde af det, er der ikke nogen, der har skåret sig i fingeren og så bagefter gerne vil ryge en joint. Så der kommer sådan nogle mærkværdige undersøgelser, mystisk undersøgelser fra mennesker med tilknytning til medicinalindustrien, som på en eller anden måde siger, at det her overhovedet ikke duer. Det har selvfølgelig også været noget, man var nødt til at håndtere.
Uanset hvad mener vi selvfølgelig i Alternativet, at vi skal gøre, hvad vi kan for at skabe evidens og lægge et fundament under den her ordning, der gør, at læger, som skal være skeptiske – tak for, at de er det – også føler sig trygge i forhold til at sikre, at langt, langt flere danskere kan få dæmpet deres smerter og kan komme over på den rigtige side af loven.
Jeg vil sige noget om produktionsdelen, altså det, at ordningen faktisk har åbnet for, at vi kan dyrke cannabis i Danmark, hvilket der også bliver gjort i rimelig stor stil. For et stykke tid siden var der en problematik, der sagde, at det cannabis, der bliver dyrket på en virksomhed i Danmark, må bruges i Tyskland til medicinsk cannabis, men det må bare ikke bruges i Danmark. Der har jeg snakket med nogen af de der cannabisproducenter, og jeg har aldrig hørt om så besværlig en godkendelsesproces ever – altså som i aldrig. De fortæller om, hvordan de har søgt godkendelse efter godkendelse, der har været deadlines, de har søgt, og 3, 4 måneder efter har de fået svar med det samme spørgsmål. Så har de svaret på det, og 3 måneder efter er det kommet igen. Lægemiddelstyrelsen har simpelt hen været så langsommelig med enhver type godkendelse af det her, at det stort set er umuligt for cannabisproducenter, der producerer cannabis i Danmark, godkendte producenter, at få lov til at levere til den danske cannabisordning.
Så jeg synes, at hele den her sag med cannabis, både med hensyn til medicinalindustrien, med hensyn til Lægemiddelstyrelsen, med hensyn til mange ting er blevet ekstremt besværliggjort, og det håber jeg vi kan gøre lidt mere fleksibelt for eftertiden, og jeg håber også, at vi kan evaluere på det her og finde en måde at få det evalueret på, sådan at der bliver noget bedre evidens, så vi kan udskrive det. Tak, formand.