Tak for ordet. Jeg tænker, det har været en lang dag og en lang debat, jeg synes, det har været enormt positivt, og jeg synes, det viser, at der virkelig er meget at diskutere, og at det er enormt komplekst. Så jeg vil bare gerne sige tusind tak for den her debat. Jeg vil også gerne sige tak til medforslagsstillerne for det gode samarbejde. Jeg synes, det er vigtigt, at vi bliver ved med at have fokus på at bekæmpe den racisme, som mange borgere desværre oplever den dag i dag i Danmark. Det gælder både for grønlændere, som jeg repræsenterer, men det gælder også for andre minoriteter.
Så vil jeg også gerne sige, at jeg faktisk synes, det er på sin plads at glæde sig over, at regeringen anerkender, at der foregår racisme i Danmark. Jeg synes også, det er positivt, at der er en bred kreds, som bakker op om den her handlingsplan mod racisme. Så jeg synes også, det er vigtigt, at vi tager udgangspunkt i det, som er udgangspunktet, og det er, at vi må blive ved med at presse på, for at den her handlingsplan ligesom skal falde på plads.
I forhold til Grønland har der været et ulige magtforhold mellem Grønland og Danmark. Grønland har været en koloni, hvis man kigger på historiebøgerne i hvert fald, og jeg synes, det er vigtigt at sige, at det, som IA arbejder for, er et ligeværdigt partnerskab. Jeg tror, at den proces at gå fra et ulige magtforhold, hvor Danmark ligesom er den, der bestemmer, både politisk og til dels også økonomisk, og hvor Grønland er sådan lidt lillebroren og Danmark lidt er storebroren, til noget, der bliver mere ligeværdigt, er en vanskelig proces. Jeg føler lidt, at vi er i en opbrudstid på rigtig mange måder, men jeg tror også, det er vigtigt at kunne diskutere de her lidt svære ting.
Mange grønlændere har oplevet racisme på egen krop, både når det gælder diskrimination på arbejdsmarkedet, i mødet med offentlige myndigheder og racistiske kommentarer, og når ordet grønlænderstiv er optaget i den danske ordbog, er det også et udtryk for en systemisk diskrimination. Det gælder også det her fødestedskriterie, som i dag også trækker tråde til f.eks. de grønlandske og de danske betjente, som vi har derhjemme, og som får forskellig løn, men hvor vi arbejder for at få lige løn for lige indsats. Det er et strukturelt problem, som vi gerne være med til at løse fra IA's side.
Grundlæggende tror jeg også, at vi ikke skal være så bange for at tage den debat omkring fordomme, racisme, forskelsbehandling, diskrimination. Jeg tror grundlæggende, at mange af os ligesom er nødt til at forstå verden, som kan være meget kompleks, ved ligesom at putte den ned i nogle kasser. Men jeg tror, vi er ret enige om, at der er en forskel fra at simplificere verden, kan man sige, og så til decideret at behandle folk dårligt. Så jeg tror, det er vigtigt som minimum at kunne forvente, at man taler ordentligt til hinanden. På mange måder kan man sige, at her i Folketinget har vi et præsidium, vi har et formandskab, som ligesom sørger for, at vi taler ordentligt til hinanden, og vi har nogle spilleregler. Det har man ikke nødvendigvis ude i virkeligheden, og derfor er det også ret vigtigt for mig at sige, at der er enormt stor forskel på, hvordan vi oplever tingene, og hvordan man oplever dem ude i virkeligheden. Jeg synes tit, at mange af de her initiativer, som IA jo sådan set også har taget igennem årene, i forhold til at sikre bedre tolkning, til at sikre retshjælp på Grønlandsk gennem Stenbroens Jurister eller alle mulige andre tiltag, der skal sikre, at man bliver behandlet mere lige, er nogle tiltag, som vi som folketingsmedlemmer fra Grønland har været nødt til at tage på os som en opgave. Men vi skal gå til, at det er regeringen, der tager det på sig som en opgave.
Derfor er jeg også rigtig glad for, der er et afsnit, der handler om Grønland i forhold til handlingsplanen mod racisme, men jeg synes også, det vigtigt, at vi bliver ved med at tale om, at det her er starten på noget, vi er nødt til at arbejde videre med, og jeg tænker, at særlig os, der har stillet den her forespørgsel, har en lidt ekstra stor opgave på vores skuldre, i forhold til at vi, når handlingsplanen ligesom er der, så også skal blive ved med at kæmpe for, at det her både i finanslove, i debatter, og hvad der ellers er her i Folketinget, ikke bare bliver det her fine papir, men at vi bliver ved med ligesom at sikre nye initiativer. For jeg tror, at det her er så komplekst, så det kun er starten, og det her kræver, at det er et fokus, vi bliver ved med at have strategisk, for at vi virkelig kan ændre nogle af de her ting.
Jeg tror, det er vigtigt, at vi skal turde tale om det, vi skal måle på det, vi skal også kunne handle på det, for racisme er aldrig i orden. Jeg hører sådan set hele vejen rundt, sådan set også på højrefløjen, at det mener man egentlig, nemlig at racisme ikke er i orden, uanset hvilken farve det så har. FN's specialrapportør kom for et år siden med en række anbefalinger til ligebehandling af grønlændere, og det glæder mig rigtig meget, at vi er nået nogle skridt videre, og jeg glæder mig rigtig meget til, at den her handlingsplan falder på plads. Desværre skal jeg til Grønland nu på torsdag, hvor der er møde, men vi kommer til at sende vores input. Med det vil jeg bare sige qujanarujussuaq – tusind tak – til alle for den gode og vigtige debat. Qujanaq.