Tak for det. Jeg vil sige tre gange tak: Tak for ordet og tak til hr. Martin Lidegaard og tak til hr. Karsten Hønge for at have taget initiativ til denne forespørgsel. Det er et meget vigtigt tema, og det er godt at få lejlighed til igen at drøfte det og redegøre for regeringens linje.
Udgangspunktet her er jo selvfølgelig det, at vi alle er enige om, at Danmark bakker fuldt ud op om den internationale retsorden og de institutioner, som vi i fællesskab har skabt siden anden verdenskrig. Det er en hjørnesten i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik; det burde i øvrigt være en hjørnesten globalt, men det er i hvert fald en hjørnesten i vores udenrigs- og sikkerhedspolitik. Derfor har vi også været en urokkelig støtter af Den Internationale Domstol, som yder et helt afgørende bidrag til den internationale retsorden.
På globalt plan er troen på forpligtende internationalt samarbejde og fælles regler jo desværre vigende, tror jeg man helt ædrueligt må sige. Vi er oppe imod stærke kræfter, som af forskellige grunde truer den verden, vi kender, og det gør det jo endnu mere vigtigt, ikke mindst for et lille land som Danmark, at stå vagt om den regelbaserede verdensorden. Derfor mener vi det også, når vi siger, at domstolens domme og udtalelser skal efterleves. Selv om en rådgivende udtalelse fra domstolen formelt set ikke er retligt bindende, er der dog tale om en autoritativ fortolkning af folkeretten, som alle skal tage meget alvorligt.
Udtalelsen, som hr. Martin Lidegaard også refererede til den 19. juli sidste år, er ganske klar i sine konklusioner om ulovligheden af den fortsatte israelske tilstedeværelse i de besatte palæstinensiske områder. Som jeg har sagt før, viser udtalelsen tydeligt, at den nuværende situation er uholdbar, og den understreger nødvendigheden af en tostatsløsning. Udtalelsen er derfor i høj grad med til at cementere, hvad vi i forvejen har sagt med bred opbakning i det danske parlament, nemlig at besættelsen er nødt til at ophøre; der er ingen anden vej ud af voldsspiralen end en tostatsløsning. Den Internationale Domstol konkluderede, at Israels besættelse af Vestbredden, inklusive Østjerusalem og Gaza, er ulovlig og skal bringes til ophør hurtigst muligt. Konklusionerne er klare og markante, men jo som sagt på ingen måder overraskende.
Så spørger dem, der har rejst forespørgslen her, ind til, hvilke konkrete initiativer regeringen har taget og agter at tage for at leve op til domstolens udtalelse. Til det vil jeg sige, at selv om udtalelsens fokus af indlysende grunde er på Israels forpligtigelse under folkeretten, beskriver den i enkelte afsnit også tredjestater som Danmarks forpligtigelser. Her er den grundlæggende præmis, at alle stater er forpligtet til for det første ikke at anerkende situationen som følge af Israels ulovlige tilstedeværelse i det besatte palæstinensiske område som lovlig og for det andet ikke at yde hjælp eller bistand til at opretholde den situation, der er skabt af den fortsatte tilstedeværelse af Israel i de besatte palæstinensiske områder.
Det er selvsagt helt afgørende for regeringen og for enhver dansk regering, at Danmark ikke anerkender eller bidrager til handlinger, der strider imod folkeretten. Danmark anerkender ikke Israels annektering af besatte palæstinensiske områder. Det gør vi hverken formelt eller reelt, og vi har kraftigt fordømt både bosættelser og bosættervold. Vi har set en stigning i bosættervolden på Vestbredden, som er komplet uacceptabel. Juridisk er bosættelserne i strid med folkeretten, og politisk udgør bosættelserne en væsentlig barriere for en tostatsløsning. Derfor har vi også uden tøven støttet EU-sanktioner mod ekstremistiske bosættere, der fordriver og udøver vold mod palæstinenserne på den besatte Vestbred.
Fra både Danmarks og EU's side skelner vi også konsekvent mellem Israel og de besatte palæstinensiske områder. Det betyder konkret bl.a., at EU og Danmarks aftaler med Israel ikke finder anvendelse i forhold til de besatte palæstinensiske områder. Det fremgår udtrykkeligt af aftalerne. Med andre ord anerkender vi ikke israelsk annektering af et besat område hverken i ord eller handling, tværtimod. Derudover har Europa-Kommissionen tilbage i 2015 udsendt en såkaldt fortolkende meddelelse om oprindelsesangivelse for varer fra de besatte områder. Denne indskærpede, at varer fra bosættelser ikke må mærkes med »Israel« som oprindelsesland, men derimod klart skal deklareres som lavet i en israelsk bosættelse.
Den alvorlige udvikling i Israel og Palæstina har også betydet, at Udenrigsministeriet i marts 2024 skærpede tilgangen i sine vurderinger af sager om eksport af militært udstyr og dual use-produkter til Israel. Det betyder, som det er alle bekendt her i salen, at vi i dag anlægger en meget restriktiv linje i vurderingen af konkrete sager. Også på dette område inddrager vi selvfølgelig Den Internationale Domstols rådgivende udtalelse og andre retskilder i vores vurderinger, så vi sikrer fuld efterlevelse af vores internationale regler.
Fra regeringens side har vi i vores diplomatiske arbejde haft stort fokus på at bidrage til at fremme en tostatsløsning. Jeg har selv været i dialog med både israelerne og palæstinenserne samt med en række arabiske lande om situationen og mulighederne for en fredelig løsning. Derudover har vi fra dansk side deltaget i alle de møder, der indtil videre har været afholdt i den såkaldte globale alliance for implementeringen af en tostatsløsning, som EU har etableret sammen med en gruppe arabiske lande.
Jeg har selv skubbet på i EU-kredsen med det sigte at få EU til at engagere sig substantielt både økonomisk og politisk i at støtte det palæstinensiske selvstyre i den helt nødvendige reformproces, de er gået i gang med, for det er et vigtigt element i forbindelse med en tostatsløsning.
Fra dansk side har vi derudover haft fokus på den katastrofale humanitære situation i Gaza, hvor Danmark har ydet et stort bidrag, herunder også til FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, UNRWA, som vi også på et tidspunkt, hvor den her organisation var under angreb, tror jeg man kan sige, altså internationalt-politisk, stod op for og forsvarede. Det er naturligvis også emner, som Danmark har fokus på i forbindelse med vores medlemskab af FN's Sikkerhedsråd, hvor respekt for folkeretten, herunder den humanitære folkeret, er en tværgående prioritet for Danmark.
Desværre går udviklingen, som hr. Martin Lidegaard også var inde på, da han begrundede forespørgslen, jo langtfra i den rigtige retning. Den gamle sandhed om, at enhver krise også bærer en mulighed i sig, ser desværre ikke ud til at manifestere sig i forhold til den israelsk-palæstinensiske konflikt, selv om potentialet jo er der. Den nuværende Gazakonflikt ser i hvert fald ikke ud til at have fået israelerne til at erkende, at besættelserne er uholdbare og på lang sigt heller ikke i Israels objektive interesse. Med andre ord har tostatsløsningen nok aldrig været mere truet, end den er netop nu.
FN's højkommissær for menneskerettigheder har i en nylig rapport dokumenteret en markant stigning i israelske bosættelser i 2024. I 2025 er tusindvis af palæstinensere blevet fordrevet som et resultat af israelske militæroperationer på Vestbredden. UNRWA's evne til at udføre sit mandat er blevet svækket som følge af israelske lovgivning, hvilket vi har fordømt. Og der er en stigning i bosættervold, som i mange tilfælde finder sted, uden at israelske myndigheder griber ind.
Den eneste holdbare løsning, der kan skabe bæredygtig fred, er fortsat en tostatsløsning med en israelsk og en palæstinensisk stat, der lever side om side i fredelig sameksistens. Det er den vision, som vi fra dansk side forsøger at fremme på forskellige måder. Det gælder både bilateralt som i FN og EU.
Jeg vil afslutningsvis gerne gentage, at besættelserne skal bringes til ophør. Der skal etableres en tostatsløsning. Det er vi selvfølgelig enige med domstolen om, kan man sige, og derfor arbejder regeringen aktivt for, at Israel overholder sine folkeretlige forpligtigelser. Det gør vi bl.a. ved at lægge et vedholdende politisk og diplomatisk pres på Israel.
Det er afgørende, at Danmark og EU, for det er jo sådan set her, vi for alvor har en chance for at gøre en forskel, ikke er anerkender eller bidrager til handlinger, der strider imod folkeretten. Derfor er vi også meget optagede af at sikre, at Danmark og alle andre lande fuldt ud efterlever de tredjestatsforpligtigelser, som domstolen har opridset. Det siger sig selv, at vi skal gå foran med et godt eksempel og fuldt ud efterleve vores folkeretlige forpligtigelser og selvfølgelig også dem, som er beskrevet i domstolens rådgivende udtalelser fra juli sidste år.
Med det vil jeg gerne sige tak for ordet, og så ser jeg meget frem til en god debat.