Tusind tak. Til dem, der sidder derude og lytter med, vil jeg sige, at det altid er en spøjs debat i forhold til finansieringen, for hvis vi havde skrevet på, hvordan vi ville finansiere det, oplever man tit, at folk siger, at de ikke kan støtte den måde, det er finansieret på. Så det er altid lidt svært. Det her er selvfølgelig fuldt finansieret i vores 2030-plan, men det er så ikke skrevet specifikt ind i forslaget, hvilket jeg selvfølgelig skal beklage. Men vi har faktisk lavet et helt veteranudspil, som selvfølgelig er fuldt finansieret, og som har rigtig mange gode dele. Det her er så en af dem.
Der blev også tidligere heroppe fra talerstolen nævnt det her med Thin Blue Line, og det er faktisk også en tæt samarbejdspartner konkret i forhold til det her. Det, der blev nævnt tidligere i forhold til finansieringen med, at Thin Blue Line også udvider deres indsats til de blå veteraner, var faktisk noget, Dansk Folkeparti bragte til bordet i forbindelse med en anden aftale, hvilket så gør, at de har en finansiering nu i 2 år. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for og stolte over.
Når trygheden skal sikres i Danmark, er det politibetjentene, der sørger for lov og orden, og som fanger de kriminelle, sådan at vi andre kan sove trygt om natten. Derefter tager fængselsbetjentene over. De passer på dem og arbejder på at resocialisere dem til et liv uden kriminalitet. Ved ulykker redder ambulanceredderne liv, og når der er brand, står brandfolkene klar til at hjælpe. Fælles for alle disse faggrupper er, at arbejdet er voldsomt psykisk belastende. Alt for mange kæmper med svær ptsd, angst, søvnløshed og andre psykiske udfordringer. I værste fald må de forlade jobbet med kroniske fysiske eller mentale ar. Arbejdsforholdene minder faktisk om dem, som soldater oplever i krigszoner: konstant alarmberedskab og mange traumatiske hændelser tæt på hinanden. Det efterlader meget lidt tid til at bearbejde oplevelserne, før nye presser sig på, og det kan altså knække selv de stærkeste og gøre det helt umuligt at fortsætte i et job, som for mange faktisk har været en barndomsdrøm.
Af de nuværende fængselsbetjente, værkmestre og transportbetjente er der mere end 11 pct., der lider af ptsd, og 14 pct., der har en psykiatrisk diagnose grundet en belastningsskade, som er opstået i forbindelse med deres arbejde. For politibetjentene er det henholdsvis 3 pct. med ptsd og 4,4 pct. med en psykiatrisk diagnose. Af ambulance- og brandredderne er det samlet 8 pct., der har ptsd, og tre gange så mange, der er i risiko for at udvikle ptsd. Der er for nuværende lidt under 2.000 fængselsbetjente, 11.500 politibetjente, 2.650 ambulancereddere og ca. 10.000 brandfolk, hvoraf omkring 8.000 af dem er tilkaldebrandfolk. Sammenlagt er det et stort antal personer fra de her ovennævnte grupper, som arbejder under helt ekstremt belastende forhold, og som risikerer at måtte forlade jobbet, fordi de simpelt hen bliver både nedslidte og traumatiserede.
At folk bliver syge af at passe deres arbejde, er selvfølgelig ikke acceptabelt, særlig når årsagen er arbejdsforhold, som vi faktisk har mulighed for at ændre herindefra. De her faggrupper udfører et helt uundværligt arbejde, nemlig det arbejde, der sikrer Danmarks sikkerhed og tryghed, så vi kan gå trygt i seng om aftenen, som jeg nævnte før, og lægge hovedet på puden og lukke øjnene og vide, at der faktisk er gode folk, der passer på os.
I Dansk Folkeparti har vi lavet et samlet veteranudspil. Det her med at ligestille de blå veteraner med de grønne veteraner er en del af det. Og der foreslår vi eksempelvis også flere forebyggende tiltag for netop at undgå, at vi står i den her situation. Det er eksempelvis det her med at have fokus på forebyggelse af nedslidning og varige psykiske skader, at man har supervision, at man måske har mulighed for at tale med en psykolog, uden at det bliver registreret i ens personalemappe, at man har en mentorordning, så man har den her kollegiale støtte, og at man får bedre mulighed for at have noget midlertidigt administrativt arbejde eller mindre krævende opgaver. Det kunne handle om bedre uddannelse, og det handler også om bedre løn og bedre muligheder for at kunne rokere rundt internt, altså at man kan flytte til mindre belastede arbejdssteder med ret kort varsel.
Når så skaden er sket, er det, at vi foreslår, at man i lighed med forsvarets veteranordninger støtter de ramte og deres familier, at der er et døgnåbent beredskab for akut hjælp, at der er obligatorisk kommunal veteranpolitik og dedikerede veteranmedarbejdere, at der er statslig oprettelse af veteranhjem og -boliger i både øst og vest, at formodningsregel og bevisbyrden for psykiske skader flyttes fra den ramte til systemet, at der er nem og hurtig adgang til erstatning, uden at man skal kæmpe imod systemet, og at arbejdsgiverne skal kunne tilbyde fleksjob eller skånejob, så de ramte fortsat kan være en del af fællesskabet. En af de ting, jeg er blevet meget opmærksom på, i takt med at jeg har behandlet det her, er, hvor mange politifolk der faktisk sagtens kan have et arbejde, hvor de sidder og behandler sager på et kontor, men at de, fordi de har været udsat for noget så voldsomt, at de ikke kan være på gaden mere og så at sige komme ud og slås, faktisk bliver fyret, i stedet for at man udnytter deres arbejdskraft andetsteds.
I Dansk Folkeparti tager vi det faktisk ret alvorligt, at vi lige nu har politifolk, som bliver syge af at gå på arbejde, og at vi har brandfolk, der bliver syge af at gå på arbejde, altså nogle mennesker, som står i den yderste zone for faktisk at passe på alle os andre. Derfor tager vi det også ret alvorligt, at vi herinde fra det danske Folketing passer på dem, der passer på os. Tak for ordet.