Jeg har glædet mig til den her dag i dag, hvor det her forslag skulle til afstemning, for det er faktisk et af de første forslag af sin art. Det er et forslag, der forsøger at ændre de sidste års politiske praksis, hvor man har flyttet flere og flere områder og love og beslutningskompetencer fra Folketinget til ministre, embedsfolk og regeringen, og det er sket ved det, der hedder bemyndigelseslovgivningen. Vi ser det hver dag her i salen. Mit forslag er det første af sin art, som forsøger at ændre den her udvikling og tage et nødvendigt opgør med svækkelsen af Folketinget, altså et forslag, der kæmper for Folketingets politiske beslutningskraft.
Udviklingen i antallet af bemyndigelseslove har været stærkt foruroligende, og det rykker fundamentalt ved vores demokratiske institution. Folketinget er den lovgivende magt, og det er en vigtig del af Folketingets og folkestyres politiske magtdeling. Derfor bør vi interessere os for det, når beslutningskompetencerne flytter væk fra Folketinget, altså når beslutningskompetencen enten indskrænkes eller flyttes. Som borgere i det her land bør man interessere sig for, hvor stærkt Folketinget er, men særlig også som medlemmer af Folketinget bør vi interessere os for det, når magten flytter fra Folketinget. For hvad skal vi lave her, hvis magten er indskrænket, hvis beslutningskompetencen er flyttet til andre steder i landet?
Kernen i det her forslag handler om klimapolitikken, så det er et hjørne af beslutningskompetenceområdet. Vi står midt i en klimakrise, og klimaet har været højt på den politiske dagsorden længe, både for borgere og partier. Jeg tror, at alle partier i den her sal siger, at de gerne vil føre en grøn politik, og at de synes, at den grønne omstilling er vigtig, men når det så kommer til at regulere vores sorte energiproduktion, accepterer de fleste partier her i Folketinget, at deres magt skal være meget lille eller faktisk næsten ikkeeksisterende.
Jeg mener, at vi i Folketinget har et ansvar over for landets borgere i forhold til deres forventninger, og at de tænker, at det er i Folketinget, vi træffer de mest afgørende klimapolitiske beslutninger. Derfor mener jeg også, det er problematisk, når Folketinget selv er med til at afpolitisere et så vigtigt område som klimapolitikken, men jeg mener sådan set også, at det gælder alle mulige andre områder. I det specifikke tilfælde i det her forslag handler det jo om, at man har flyttet noget beslutningskompetence i forhold til vores energiproduktion til Energistyrelsen, men generelt handler det her forslag også om en kamp om at opretholde Folketinget som den beslutningsdygtige institution og at kæmpe imod et demokratisk skred. Beslutningsforslaget muliggør, at Folketinget kan demonstrere sin handlekraft som en levende, potent demokratisk institution, så jeg håber, at alle vil tage konstruktivt imod forslaget, og at alle vil stemme for det.